Ta knekken på flekken

Men hvilken metode skal du bruke? Det avhenger av flekken. Her er oversikten.

Rødvin på hvitt teppe...! Men det er mulig å fjerne.  Foto: Colourbox.com
Rødvin på hvitt teppe...! Men det er mulig å fjerne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er et kjent problem for de fleste: Kaffe-, te- eller rødvinsglasset som velter over teppet. Ungene som sitter og fargelegger på gulvet, og som prikken over i-en, bokstavelig talt, tegner de på teppet. Eller stearinlyset som går over ende.

Husk at det er forskjellige metoder som tas i bruk for å fjerne flekker, og metodene avhenger av hva slags flekk det er snakk om. Her gir vi deg en oversikt over fjerning av de vanligste flekkene.

Slik blir du kvitt flekken. Se rådene fra eksperten

Kaffe, te og rødvin

– Varm kaffe er faktisk noe av det verste man kan søle på et lyst teppe fordi den raskt farger tekstilene, forteller Jens Mark i Ege Carpets, ifølge Ifi.no.

Det beste er om du får fjernet flekken så fort som mulig. Dekk flekken med hvit tørkerull som kan suge opp kaffen. Etterpå vasker du flekken med en ren hvit klut med lunkent vann. Ikke gni, men klapp kluten på teppet inntil misfargingen er borte.

Har kaffeflekken tørket inn, er det en annen fremgangsmåte som må til. Myk gjerne opp flekken med litt vann først. Sug opp så mye som mulig. Etterpå bruker du en spesiell teppeflekkfjerner eller kaffeflekkfjerner. Disse selges hor forhandlerne. Følg anvisningen på produktet, og vær ekstra forsiktig om teppet er av ull. Her er det også viktig å gni og ikke klappe. Fjern restene av flekkfjerneren med en ren klut med vann. Om nødvendig, gjenta behandlingen.

Rådene over gjelder for både kaffe, te og rødvin.

Les også: Test av vaskepulver

Neglelakk, farget stearin og lim

Neglelakk på et teppe er ikke punktum finale for teppet. Drypp litt neglelakkfjerner på en ren klut, eventuelt kan du ta noen neglelakkdråper i en dråpeteller og helle på neglelakken, og tørke av flekken med en klut.
Start fjerningen ytterst og jobb inn mot midten. Skyll alltid med vann.

Bær, frukt, cola, parfyme, ketchup

Forsøk først å fjerne dette med Zalo. Bruk glyserol om flekken er gammel, eller på parfyme. Glyserol selges på apoteket. Drypp en ren klut i glyserol og vask bort med lunkent vann etter ti minutter.

Tusj og tyggegummi

Her må du nok ta en tur til fargehandelen, for både tusj (blekk, kulepenn og sprit) og tyggis må fjernes med spesialfjerner. Tyggegummi fryses med tyggegummifjerner, og skrapes deretter bort.

Les også: Slik får du hvitere tenner

Fett, leppestift, tran og trykksverte

Her bør du først og fremst prøve Zalo. Hvis det ikke holder, prøv å bruke white spirit, og sug opp med papir. Gjenta om nødvendig.

Klistremerker

Har klistremerket først fått feste på møblene eller skapdørene, så er det veldig vanskelig å bli kvitt det. Og får du vekk det meste, er det som oftest alltid noen irriterende limrester som blir sittende igjen. Nylig testet DinSide majones i kampen mot klistremerkene, og er fullstendig overveldet over hvor godt det faktisk virker. Du kan selv se hvordan klistremerket lar seg skrelle av treverket, i denne videoen.

Kilde: Ifi.no og Bohus.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer