- Ta med klinkekuler på visning

Det er duket for en av årets største visningshelger. Vi har sjekklistene.

Ikke bare barneleke: Klinkekuler er en enkel og grei indikator på om boligens gulv er i vater, og ikke minst, om det er god helling mot sluk på badet. Foto: Foto: colourbox.com
Ikke bare barneleke: Klinkekuler er en enkel og grei indikator på om boligens gulv er i vater, og ikke minst, om det er god helling mot sluk på badet. Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mai og august er to av boligmarkedets travleste måneder. Helgen vi snart går inn i er en av årets største visningshelger, kanskje spesielt i år, fordi meglere droppet visninger forrige søndag, i respekt for den nasjonale sørgedagen.

Mer enn beliggenhet:

Det er mange ting å tenke på når man skal på visning. De tre viktigste elementene er beliggenhet, størrelse og pris. Men når du først har filtrert ut boliger som møter disse tre kriteriene; Hva skal du se etter da?

– Det er viktig å ta seg god tid når du skal kjøpe bolig. For de fleste er dette den største økonomiske investeringen de vil gjøre i løpet av livet, sier seniorforsker Sverre B. Holøs ved Sintef Byggforsk til DinSide.

Ikke minst er det viktig at man sjekker så godt man kan at boligen møter essensielle tekniske krav. Det er ikke alt man kan sjekke selv, men han har noen smarte triks i ermet, han villig deler. For eksempel er det ingen garanti at et baderom er bra, selv om det er nyoppusset. Og enkelte ting er vanskelig å finne ut av før man tar det i bruk, som om det er riktig helling mot sluk. Holøs vet råd:

– Ta med klinkekuler på visning. Legg dem på baderomsgulvet, og se hvor de triller. Det skal være helling mot sluket, så er gulvet støpt riktig, skal klinkekulene trille ned mot sluket, sier Holøs.

Se hva rørleggeren sjekker når han er på visning

Ikke glem å sjekke dette:

Holøs har laget en huskeliste, med utgangspunkt i Boligkjøperboka fra Sintef Byggforsk, som går på bygningstekniske detaljer det kan være vanskelig å få øye på mellom matchende puter, blomster og håndkler og nypussete vindusruter:

 1. Sjekk boligens energiforbruk. Trenger boligen etterisolering eller utskifting av vinduer? Etter 1. juli i fjor skal alle boliger ha fått utarbeidet en energirapport. De får en karakter, men i rapporten vil det også være forslag til endringer og merknader om hva som eventuelt trenger å utbedres. Be om å få se denne.
 2. Sjekk det elektriske anlegget. Eier bør kunne legge fram dokumentasjon på at det er kontrollert. Spør om når det ble skiftet, utbedret, og sjekk at arbeidet har blitt utført av godkjente håndverkere.
 3. Sjekk nye bad minst like nøye som eldre. Er badet bygd iht. anerkjente løsninger (Byggforskserien og Byggebransjens våtromsnorm)? Still spørsmål. Og vær nøye når du leser punktet om baderom og rør i egenerklæringsskjemaet.
 4. Sjekk alder og tilstand på røranlegget. Må røranlegg eller varmtvannstank skiftes?
 5. Sjekk drenering og fuktsikring. Er det tegn på fukt, eller lukter det mugg i kjelleren? Ta gjerne med deg en fuktmåler.
 6. Sjekk yttervegger og tak. Hvor gammel er kledning, overflatebehandling og taktekning? Igjen, be gjerne om dokumentasjon
 7. Sjekk balkong/terrasse. Vann må kunne renne av, beslag og nedløp må være solide. Også her kan klinkekulene komme til nytte!
 8. Sjekk loftet. Er det sopp/mugg på undertak, skorstein, vindu, vegger eller gulv?
 9. Sjekk om boligen har god ventilasjon og om det er foretatt radonmåling. Har det eventuelt blitt gjort utbedringer? Radonsperre er nå påbudt i alle nybygde boliger.
 10. Sjekk risikoopplysninger grundig eller ta skriftlig forbehold om at selger dekker utbedring av eventuelle skader.
 11. Last ned:

  Bedre føre var:

  Med en boligforsikring tar andre klagejobben om noe ikke stemmer med din nye bolig:

  Camilla Ursin og Stian Aasebø kjøpte bolig med parkeringsplass, men endte opp med gateparkering. Deres råd til alle som skal kjøpe bolig er klart: - Vil anbefale alle å ha boligkjøperforsikring


  Vi har laget noen sjekklister du kan printe ut og ta med på visning. Slik blir det lettere å sammenligne de viktige detaljene før du legger inn bud:

  Ønsker du å være på den aller sikreste siden, kan du også ta en titt på denne sjekklisten, som ikke bare tar for seg de mest tekniske spørsmålene.

  Les mer: Ikke glem å spørre om dette!

  Hvilken vei vender boligen?

  Blant de tingene du må holde styr på når du er på visning, er lys gjerne undervurdert. For de fleste har klare preferanser på om de vil - eller ikke vil - ha morgensol på soverommet, og om de foretrekker sol på balkong eller terrasse på morgen eller kveld. Et smart tips når du er på visning er å ta med et kompass. Slik kan du enkelt finne ut hvilke rom som har morgensol og hvilke som har kveldssol, selv om du mistet retningssansen.

  Se også fire andre smarte visningsverktøy i denne artikkelen.

  Glem heller ikke å sjekke hvilken vei uteplassen vender. Du kan ikke alltid stole på tegningene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer