Ta taksjekken før det er for sent

OBS-varselet for torsdag sier: "Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder: I morgen lokalt mye nedbør, til dels med torden". Så kanskje smart å sjekke at alt er i orden med topplokket?

Har du ikke gjort det ennå, bør du ta turen på taket for å sjekke at alt er i orden før vinteren. Foto: iStockphoto.com
Har du ikke gjort det ennå, bør du ta turen på taket for å sjekke at alt er i orden før vinteren. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man bør sjekke taket en gang i året - minst, sier Bjørn Lind, Daglig leder i Hesselbergtak til DinSide.

Man kan fint sjekke selv, og her er ekspertenes råd til hvordan du bør gå frem.

Les også: Nye boliger er fuktfeller

Hvordan ser det ut?

Det første du bør gjøre er rett og slett å se på taket ditt. Hvordan ser det ut? Er det dekket av mose og sopp? Er alle takstenene på plass? Er belegget helt? Er det sprekker eller frostsprengninger?

Mose, sopp- og algeangrep er ikke farlig i seg selv, men kan føre til frostskader, så dette bør du fjerne. Er steinen gjennomfarget kan du gjerne spyle det bort med høytrykkspyler. Er ikke steinen gjennomfarget kan du risikere at høytrykkspyleren tar med seg farge også, så da bør du bruke et kjemisk vaskemiddel, ifølge Ingar Bjørsdal i Mester Tak.

Det er også viktig å sjekke at avløpet fungerer. At takrennene er hele, og fri for løv og barnåler.

Du bør også kontrollere pannene på nært hold og sjekke at de er hele. Løft dem opp og se på lektene: Er treet tørt og friskt? Er det angrepet av råte eller fuktig? Da er det på tide å gjøre noe, og du bør tilkalle en ekspert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer