Hvert tak lever sitt eget liv. Lekkasjer kan komme veldig plutselig.Bjørn Lind, Hesselbergtak
- Man bør sjekke taket en gang i året - minst, sier Bjørn Lind, Daglig leder i Hesselbergtak til DinSide.
Man kan fint sjekke selv, og her er ekspertenes råd til hvordan du bør gå frem.
Les også: Nye boliger er fuktfeller
Hvordan ser det ut?
Det første du bør gjøre er rett og slett å se på taket ditt. Hvordan ser det ut? Er det dekket av mose og sopp? Er alle takstenene på plass? Er belegget helt? Er det sprekker eller frostsprengninger?

Mose, sopp- og algeangrep er ikke farlig i seg selv, men kan føre til frostskader, så dette bør du fjerne. Er steinen gjennomfarget kan du gjerne spyle det bort med høytrykkspyler. Er ikke steinen gjennomfarget kan du risikere at høytrykkspyleren tar med seg farge også, så da bør du bruke et kjemisk vaskemiddel, ifølge Ingar Bjørsdal i Mester Tak.
Det er også viktig å sjekke at avløpet fungerer. At takrennene er hele, og fri for løv og barnåler.
Du bør også kontrollere pannene på nært hold og sjekke at de er hele. Løft dem opp og se på lektene: Er treet tørt og friskt? Er det angrepet av råte eller fuktig? Da er det på tide å gjøre noe, og du bør tilkalle en ekspert.
Vær nøye med detaljene:
Som tommelfingerregel er det alle skifter, skjøter, overganger og detaljer som bør gås nærmere etter i sømmene. Bokstavelig talt.
- Alt som går gjennom takbelegget bør sjekkes, sier Lind.
- På et flatt tak ser man gjerne etter hvordan belegget oppfører seg. Har det fått slitasje, er det sprekker, etc. Det er også viktig å holde det rent, og på flate tak bør du sjekke sluk og avløp. Kost, og fjern løv og barnåler, sier Lind.
Les også: Funkishus er fuktfeller
- Det skjer helt plutselig

- Spesielt for flate tak opplever huseiere at lekkasjer oppstår veldig plutselig.
Flate tak er fuktfeller, og her er det viktig å sjekke langs kant, og at sluket et renset og fungerer.
- En bør spesielt sjekke rundt avslutingen på belegget, sier Lind. - Skader oppstår fordi det drøyes for lenge med rehabilitering.
Hvor ofte bør man skifte tak?
- Vi sier gjerne at et tak holder i 20 år. Og når et tak er 20 år bør man sette av midler, slik at man kan bytte med en gang en eventuell skade skulle oppstå.
Du trenger altså ikke å bytte tak med 20 års mellomrom, uansett tilstand. Hvert tak lever sitt eget liv, og man kan gjerne ha tak i 30-40 år.
- Med godt vedlikehold av takstein holder taket gjerne i 40 år.
Kilde: Mestertak, Monier, Bygg.no