Ta taksjekken nå

De smarte sjekker taket sitt før høststormene setter inn.

Situasjoner som denne hører nok til sjeldenhetene, men får du lekkasje fra taket, kan du fort få skader for titusener.  Foto: iStockphoto.com
Situasjoner som denne hører nok til sjeldenhetene, men får du lekkasje fra taket, kan du fort få skader for titusener. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gikk du ikke over taket ditt i vår, anbefaler vi deg å gjøre det nå før de verste høststormene setter inn.

- Man bør sjekke taket en gang i året - minst, sier Bjørn Lind, Daglig leder i Hesselbergtak til DinSide. - Helst på høstparten.

Man kan fint sjekke selv, og her er ekspertenes råd til hvordan du bør gå frem.

Les også: Nye boliger er fuktfeller

Hvordan ser det ut?

Det første du bør gjøre er rett og slett å se på taket ditt. Hvordan ser det ut? Er det dekket av mose og sopp? Er alle takstenene på plass? Er belegget helt? Er det sprekker eller frostsprengninger?

Mose, sopp- og algeangrep er ikke farlig i seg selv, men kan føre til frostskader, så dette bør du fjerne. Er steinen gjennomfarget kan du gjerne spyle det bort med høytrykkspyler. Er ikke steinen gjennomfarget kan du risikere at høytrykkspyleren tar med seg farge også, så da bør du bruke et kjemisk vaskemiddel, ifølge Ingar Bjørsdal i Mester Tak.

Det er også viktig å sjekke at avløpet fungerer. At takrennene er hele, og fri for løv og barnåler.

Du bør også kontrollere takpannene på nært hold og sjekke at de er hele. Løft dem opp og se på lektene: Er treet tørt og friskt? Er det angrepet av råte eller fuktig? Da er det på tide å gjøre noe, og du bør tilkalle en ekspert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.