Beise vegg og terrasse

Ta teip-testen før du beiser

En enkel teip-test kan avsløre hvilken jobb du må gjøre.

BEISE ELLER MALE NÅ? Ja, det kan du, dersom vær og temperaturer er ok. Før du starter, må du uansett vaske - og et smart tips er å ta teip-testen før du setter i gang. Dette kan avsløre hva som må gjøres med overflaten før du kan starte med maling eller beising. Les mer om trikset i artikkelen. Video: Berit B. Njarga. Vis mer
Publisert

Våren er i ferd med å gjøre inntog, og det kan være fristende å få unna sommerens hus- og hageprosjekter, en gang for alle.

Har du lyst til å starte med beising av hus og oljing av terrassen allerede nå, er det imidlertid flere ting du bør passe på.

Akkurat hvilke forberedelser du må gjøre, kan en enkel teip-test avsløre.

Og ja, det avhenger selvsagt av hvor i landet du bor og hvordan vær og føreforholdene ser ut der akkurat nå. Som kjent kan det være mye snø og kulde i deler av landet selv om det er sol og bart andre steder.

Noen kan beise nå, men pass tempen!

Både Jotun og Flügger produserer beis, olje og maling for utendørs behandling av treverk, og kjenner dermed produktene og vilkårene for at de skal fungere optimalt, godt.

Ingrid Husebye Karstensen, merkevaresjef i Jotun, påpeker at hvorvidt man kan starte nå, vil variere basert på hvor man befinner seg i Norge.

- På generell basis er det greit å følge med på værmeldingen slik at det ikke begynner å regne mens man maler eller rett etter at man har malt, sier Karstensen.

Når det kommer til temperatur, sier både Jotun og Flügger at det må være minst 5 plussgrader i luften gjennom døgnet.

- I mange tilfeller kan man starte med rengjøring av flatene til en kommende overflatebehandling så snart det ikke er frost. Har vi noen dager med solskinn og tørt vær så vil treverk tørke hurtig opp, så det er i realiteten mulighet for at man kan beise eller male allerede nå, under forutsetning av at utendørstemperaturen ikke kommer under 5 grader, sier Roger Fridheim, teknisk konsulent i Flügger til Dinside.

Men Karstensen i Jotun sier at dette gjelder for vanntynnbare produkter.

For løsemiddeltynnede kan man jobbe i enda kaldere vær.

- Man kan imidlertid male med løsemiddeltynnede produkter som vår oljemaling eller oljedekkbeis helt ned i 5 minusgrader. Så disse produktene kan benyttes nå, men det vil variere noe fra sted til sted i landet, sier Karstensen.

Vaske kan du i alle fall gjøre

Dersom det ikke er varmt nok der du bor til at det er lurt å svinge kosten riktig ennå, kan du fremdeles starte med forberedelsene.

Og at god rengjøring er vesentlig før man starter med ny maling eller beis, er alle ekspertene enige om.

- Man kan fint begynne med grunnarbeider i flere deler av landet vårt nå. God rengjøring er viktig før man begynner, sier Karstensen.

Sundmoen understreker at det er viktig å ha en god plan før man starter arbeidet: At man kontrollerer at underlaget er klart til behandling og at man er sikker på at underlaget er tilstrekkelig tørt.

- Er huset behandlet tidligere og behandlingen intakt, vil man kunne starte arbeidet så snart flatene er rengjort og klimaet tillater det, sier han.

Ta «teip-testen»

Fridheim har et tips for hvordan du kan sjekke om det gamle underlaget er tilstrekkelig rent og fritt for skitt og løstsittende materiale:

- Sjekk gjerne med en kraftig teip som trykkes mot den eksisterende overflaten. Når tapen trekkes av overflaten vil man på baksiden av teipen kunne se hva som må renses av, tipser han.

Det er ikke så farlig hvilken type teip du bruker, men det må være en kraftig teip med godt lim, som kleber godt til overflaten. Utover dette er det ikke noen spesiell teip man har behov for, ifølge Fridheim.

Og når det gjelder vask:

Du må passe på at treverket får tid til å tørke mellom vask og maling eller beising - men det må heller ikke gå så lang tid at det kan sette seg skitt på overflaten. Som eksempelvis pollen.

- På våren kan det være en del pollen i visse perioder, og dette bør vaskes vekk før man beiser eller maler. Vi anbefaler at man ikke vasker altfor lenge før man skal begynne å male, sier Karstensen.

Flere forberedelser

En ting er vasken, som for øvrig bør gjøres med kraftvask dersom du skal male, beise eller olje etterpå.

En annen ting er annet vedlikehold og kontroll du bør gjøre med fasaden før du setter i gang.

- Skraping av løstsittende gammel maling kan også fint gjøres, uten at været og temperatur er et viktig parameter, noe som innebærer at du kan være klargjort til ny overflatebehandling så snart forholdene ligger til rette for dette, sier Fridheim i Flügger.

Og du kan bruke det nevnte teip-trikset for å sjekke om du bør skrape eventuelt løstsittende materiale.

Husk også å ta en sjekk på værmeldingen fremover, før du setter i gang.

- Det er også viktig å være oppmerksom på risiko for kondens, regn eller nattefrost, da dette kan ødelegge en nymalt overflate, minner Fridheim, og fortsetter:

- Et godt råd er å alltid male ved stigende temperatur i vår- eller høstsesongen og stanse arbeidet så snart temperaturen faller.

Pass på fuktigheten - både i lufta og i treverket

Det er viktig å gjøre noen undersøkelser på fuktighet, før man starter. Ekspertene anbefaler å sjekke både fuktigheten i treverket - og forventet luftfuktighet noen dager fremover.

- Man bør sikre at luftfuktigheten ikke kommer over 80 prosent RF (prosent relativ luftfuktighet, red. anm.) , sier han - og har følgende tips for å sjekke dette:

- En god måte å sjekke dette på, er om veiene er tørre. Er det fukt på veiene som ikke fordamper, kan man heller ikke forvente at malingen tørker, sier han.

- Alternativt kan man som et godt hjelpemiddel anskaffe et rimelig digitalt termometer, som fås kjøpt til rundt en hundrelapp, som også viser den relative luftfuktigheten i prosent.

Og selvsagt må treverket være tørt. Dette kan du måle med en fuktighetsmåler som du kan kjøpe i byggevarehus eller andre hus- og hjem-butikker.

- Dersom man benytter et måleinstrument, sier vi at det skal være under 18 prosent relativ fukt i treverket, sier Karstensen.

Planlegg med værmeldingen

Fridheim tipser også om hvordan værmeldingen kan hjelpe med planleggingen:

Ved hjelp av informasjon på eksempelvis yr.no kan man finne ut hvor mange timer man kan male eller beise, for å holde seg innenfor temperaturkravet for tørk som er angitt på produktet.

- Man kan bruke informasjon fra eksempelvis yr.no som informasjon om hvor mange timer temperaturen var over hva som er minimum for valgt produkt, for eksempel dagen før. Trekker man fra tørketiden, vet man cirka hvor mange timer man kan malebehandle, sier Fridheim.

Terrasseklar?

Trenger terrassen et nytt strøk med beis eller olje, kan du vaske med terrasserens. Dette må selvsagt også gjøres slik at treverket blir tørt før du ruller på nytt.

Og pass spesielt på faren for kondens, regn og nattefrost. De øvrige reglene for værforhold gjelder selvsagt også i høyeste grad for horisontale flater.

Vær også oppmerksom på hvilket produkt du kjøper og beskrivelsene av hva de tåler i forhold til temperaturer ved påføring.

For eksempel forteller Karstensen i Jotun at terrassebeisen krever 5 plussgrader gjennom hele døgnet, mens den løsemiddeltynnede treoljen kan brukes ned i 5 minusgrader (ikke den vanntynnede varianten).