Ta vanntesten på jerngryten

La jernpannen stå på platen i 5-10 minutter før du har maten i.

VANNTESTEN: Dypp fingrene i vann, og knips det på gryten. Fordamper vanndråpene med én gang, er gryten klar til bruk. Gryter som er emaljerte inni, slik som denne, bør imidlertid ha smør eller olje i mens du varmer dem opp. Foto: ELISABETH DALSEG
VANNTESTEN: Dypp fingrene i vann, og knips det på gryten. Fordamper vanndråpene med én gang, er gryten klar til bruk. Gryter som er emaljerte inni, slik som denne, bør imidlertid ha smør eller olje i mens du varmer dem opp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å lage mat i støpejernsgryter og -stekepanner er en enkel og "gratis" måte å få i seg ekstra jern på. Og behandler du jernpannen din riktig, varer den i generasjoner.

– Noe som er viktig, er at du lar stekepannen bli skikkelig varm før du har mat i den, sier Dorthe Højrup Nielsen, kommunikasjonssjef hos Le Creuset, blant annet kjent for sine fargerike emaljerte støpejerngryter og -panner.

Temperaturen skal være middels høy, du bør holde pannen unna alt som heter full varme generelt, og boost-funksjonen på induksjonstoppen spesielt.

VÆR SNILL MED JERNPANNEN: så har du den for resten av livet, sier Dorthe Højrup Nielsen.   Foto: ELISABETH DALSEG
VÆR SNILL MED JERNPANNEN: så har du den for resten av livet, sier Dorthe Højrup Nielsen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


– La pannen varme seg langsomt opp så den blir helt varm, også godt opp på siden, da virker den som den er tenkt, sier Højrup Nielsen.

En ordentlig varm jerngryte er for eksempel perfekt å koke indirekte i, litt som prinsippet med dynegrøt. Når gryten først er varm og vannet med risen har kokt opp, setter du bare gryten til side, og en time senere har du ferdigkokt varm ris.

Ta vanntesten

Når vet du om pannen er varm nok?

Den offisielle anbefalingen er at pannen skal stå i åtte-ti minutter før du har smør eller olje og matvarer i den, men har du induksjonsovn, kan det hende du klarer deg med litt kortere tid. Højrup Nielsens ovn er såpass effektiv, selv på halv effekt, at det gjerne holder med seks-syv minutter før stekepannen er helt varm.

Hun har et smart tips for hvordan du sjekker at pannen er varm nok. Ikke bare i bunn, men også opp langs sidene.

– Ha litt vann på hendene og rist det av mot den varme pannen. Når den er så varm at vannet ikke blir liggende, men fordamper med det samme, er den varm nok.

Dette gjelder også langs sidene av pannen.

Smart triks: Sånn deler du en håndfull tomater i en håndvending

Kjøl sakte ned

Akkurat som du bør gi jerngryten tid på å varme seg opp, bør du la den få tid til å avkjøle seg. Det gjør den best på en kald plate eller på kjøkkenbenken med en bordskåner.

Ikke fall for fristelsen for å sette den i kjøkkenvasken. Det kan få fatale følger for pannen.

– Slår du kaldt vann på glovarmt støpejern kan det i verste fall sprekke, sier Højrup Nielsen.

Emaljen på pannen har heller ikke godt av brå nedkjøling, selv om dette ikke nødvendigvis vil påvirke funksjonen.

Rekker ikke vispen helt ut i kanten? Slik stiller du inn kjøkkenmaskinen din

Vask med såpe og vann

Det er viktig at gryter blir skikkelig rengjort. Hvis mat- og fettrester blir sittende fast i belegget, vil gryten dessuten miste litt av evnen sin.

Men skal de vaskes med varmt eller kaldt vann, med eller uten såpe?

Her er det forskjellige skoler. Mens noen tviholder på at såpe tørker ut jernpannen og sverger til varmt vann, er det andre som ikke kaller det vaske med mindre det er såpe i vannet.

Her får du selv vurdere i forhold til hvilken mat du har laget, har du hatt matvarer som blir lett bedervelige, som kylling eller skalldyr i pannen, vil vi alltid anbefale at du bruker såpe. Men har du laget en grønnsaksbasert rett, som ratatouille, er det ikke like nøye.

SOM TEFLON: En vel brukt jernpanne skal være nesten like enkel å steke pannekaker i som en teflonpanne. Foto: BERIT NJARGA
SOM TEFLON: En vel brukt jernpanne skal være nesten like enkel å steke pannekaker i som en teflonpanne. Foto: BERIT NJARGA Vis mer


Opplever du at jerngryten er tørr etter vask, setter du den bare inn med litt vegetabilsk olje. Sett den tilbake på komfyren og varm lett opp, før du lar den avkjøle seg.

Håkon Buen, daglig leder i Nr 7 Agentur, som blant annet har fører jernprodukter fra svenske Skeppshult, sverger til jernpanner i hverdagen. Og hemmeligheten er å bruke rikelig med fett.

– Jo mer du bruker den, jo bedre blir den - en godt brukt jernpanne skal oppleves nesten som om du har en teflonpanne, sier Buen til DinSide.

Les mer: Slik rengjør du jerngryten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer