Ta vanntesten på jerngryten

La jernpannen stå på platen i 5-10 minutter før du har maten i.

VANNTESTEN: Dypp fingrene i vann, og knips det på gryten. Fordamper vanndråpene med én gang, er gryten klar til bruk. Gryter som er emaljerte inni, slik som denne, bør imidlertid ha smør eller olje i mens du varmer dem opp. Foto: ELISABETH DALSEG
VANNTESTEN: Dypp fingrene i vann, og knips det på gryten. Fordamper vanndråpene med én gang, er gryten klar til bruk. Gryter som er emaljerte inni, slik som denne, bør imidlertid ha smør eller olje i mens du varmer dem opp. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å lage mat i støpejernsgryter og -stekepanner er en enkel og "gratis" måte å få i seg ekstra jern på. Og behandler du jernpannen din riktig, varer den i generasjoner.

– Noe som er viktig, er at du lar stekepannen bli skikkelig varm før du har mat i den, sier Dorthe Højrup Nielsen, kommunikasjonssjef hos Le Creuset, blant annet kjent for sine fargerike emaljerte støpejerngryter og -panner.

Temperaturen skal være middels høy, du bør holde pannen unna alt som heter full varme generelt, og boost-funksjonen på induksjonstoppen spesielt.

– La pannen varme seg langsomt opp så den blir helt varm, også godt opp på siden, da virker den som den er tenkt, sier Højrup Nielsen.

En ordentlig varm jerngryte er for eksempel perfekt å koke indirekte i, litt som prinsippet med dynegrøt. Når gryten først er varm og vannet med risen har kokt opp, setter du bare gryten til side, og en time senere har du ferdigkokt varm ris.

Ta vanntesten

Når vet du om pannen er varm nok?

Den offisielle anbefalingen er at pannen skal stå i åtte-ti minutter før du har smør eller olje og matvarer i den, men har du induksjonsovn, kan det hende du klarer deg med litt kortere tid. Højrup Nielsens ovn er såpass effektiv, selv på halv effekt, at det gjerne holder med seks-syv minutter før stekepannen er helt varm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer