Unngå visne potteplanter

Ta vare på egge-vannet

Du bør tømme kokevannet fra eggene et helt annet sted enn i vasken.

NÆRINGSRIKT: Vannet du har kokt egg i, er gull for potteplantene. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Potteplanter pynter opp og gjør det ekstra trivelig i hjemmet. Så lenge plantene ikke visner, vel og merke. Men akkurat dét er ikke alltid så lett passe på.

Enkle, forebyggende råd finnes det likevel flere av - ett av dem er egge-vann!

Tørker ut potteplantene

Høst og vinter byr på kaldere vær, og da må vi naturlig nok sette på litt ekstra varme i boligen.

Det er det derimot ikke alle potteplanter som takler like bra.

- Når vi setter på ekstra varme i huset, blir luften tørrere. Da vil fordampningen fra potteplantenes blader øke, og plantene kan tørke ut og bli utsatt for sykdommer og skadedyr, sier Marit Hauken, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Det er her trikset om egge-vann kommer inn:

Ta vare på vannet som du nettopp har kokt egg i. La egge-vannet kjøle seg helt ned, så vanner du potteplantene dine med dette.

- Dette er et godt tips, spesielt til planter som trives i jord med høy pH. Plantene setter pris på en dusj, kommenterer Kirsty McKinnon, rådgiver ved Norsk senter for økologisk landbruk.

Kalsium til potteplanten

Hauken forklarer at grunnen til at kokevann fra egg kan være nyttig for potteplantene, er at vannet inneholder kalsium, som er et næringsstoff som brukes av planter i mindre mengder.

- Det stemmer at eggeskall inneholder ett av mange næringsstoffer som planter trenger, så det er ingenting i veien for å gjøre dette, bekrefter Marianne Utengen, fagansvarlig hos Det norske hageselskap.

Samtidig presiserer hun at egge-vann ikke er tilstrekkelig som eneste gjødselkilde til planter som lever i potte:

- De har ingen mulighet til å strekke røttene til andre steder og hente næringen de trenger. Resultatet vil bli næringsmangel og dernest mistrivsel, understreker Utengen.

Hauken støtter henne i det.

- Siden det først og fremst er hovednæringsstoffene nitrogen, fosfor og kalium plantene trenger, kan kokevann fra egg alene ikke gi fullstendig næring til plantene, sier hun.

Men egge-vann er et fint næringssupplement så lenge du sørger for at plantene har en stor nok potte så de får plass til røttene, samt god jord til å vokse i.

Unngå visne potteplanter

- Så er også regelmessig ompotting viktig for de fleste planter. Jeg gjør gjerne dette i slutten av februar, når lyset er på vei tilbake og plantene begynner å livne til etter vinteren, forteller Hauken.

Også riktig plassering av hver potteplante er nødvendig for best mulig trivsel. Her spiller både lysforhold og temperatur inn.

- Noen planter kan stå i en mørk krok og overleve, andre må ha mye lys og varme, understreker forskeren.

Om du føler at du følger alle reglene i boka, men likevel strever med å holde liv i potteplantene, har ekspertene følgende tips:

  • Dersom du ofte glemmer å vanne plantene dine, er grønne planter med tykke blader ofte enkle å få til om de har stor nok potte og nok lys. Disse plantene skal nemlig ikke vannes for ofte, da vil de drukne og råtne. At en plante har tykke blader indikerer at den er svært tøketåldende. Stikk fingeren i jorda og sjekk om den har behov for vann. Er jorda våt, må du vente med vanning.
  • Sett gjerne planten sammen i grupper, da vil luftfuktigheten øke rundt plantene.
  • Tilpass vanningen etter forholdene – det er stort sett bedre at jorda tørker litt mellom hver vanning enn at den alltid er våt.
  • Sjekk plantene jevnlig for skadedyr, og fjern eventuelle angrepne planter og start behandling så fort du får mistanke om at noe er galt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer