Bruke opp grønnsaksrester

Tabben gir råtne grønnsaker

Handlet inn så mye mat til helga at det blir umulig å spise opp? Sjekk disse smarte reste-tipsene!

ØDELAGT: Mange av oss glemmer hva slags grønnsaker vi har liggende i kjøleskapet, og vips - så er de uspiselige. Men merker du at noen av grønnsakene enda er pittelitt liv i, er det mye du godt du kan lage av dem selv om de henger med hodet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helg eller ferie, fredag fem dager på rad - det er klart vi skal få kose oss ekstra med god mat, snacks og drikke!

Men mange av oss har en tendens til å hamstre litt vel mye på butikken før fridagene setter inn, såpass mye at vi ikke rekker å fortære all maten før den blir dårlig og uspiselig. Dette gjelder spesielt grønnsaker.

Hovedregel nummer én bør gjerne være å handle med måte.

Men har du først slått litt for hardt på stortromma, og kjøpt inn masse grønnsaker til både pålegg og middagsbruk, er det to ting som er grei å vite for å unngå matsvinn og å kaste penger rett ut av vinduet:

1. Hvordan unngå at grønnsakene råtner

2. Hvordan utnytte grønnsakene som straks er uspiselig

Riktig oppbevaring av grønnsaker

Det er et kjent problem for de fleste av oss at ferske grønnsaker gjemmes i hjørnet i nederste kjøleskapskuffe, så blir de glemt, slapp og dvask. Kanskje har du brukt halvparten av en grønnsak mens den andre halvparten ligger igjen og visner?

Til slutt går det som kunne vært en deilig ingrediens til et nydelig måltid rett i søpla. Så bortkasta!

- Mange hiver alt av frukt og grønt nedi grønnsaksskuffen i kjøleskapet, uten å tenke på at det er store forskjeller på hvordan de bør oppbevares, sier Rolf-Anders Vollan, mannen bak matbloggen Det glade kjøkken.

For å unngå at grønnsakene råtner før du får spise dem opp, er det viktig å vite hvordan grønnsakene skal oppbevares.

Her har Vollan noen nøkkeltips:

 • De fleste grønnsaker trives best mellom 0-4 grader, og bør derfor oppbevares i kjøleskapet for å forlenge oppbevaringstiden. Tomater, agurk, squash og aubergine skal gjennom en modningsprosess, og kan oppbevares svalt.
 • Mange grønnsaker, særlig gulrot, persillerot, pastinakk og sellerirot, tar skade av for tørr luft. Behold gjerne plastemballasjen på for å bevare fuktigheten. Unntakene er løk, purre, hvitløk som er godt egnet for tørre forhold.
 • Epler og tomater produserer etylengasser. Dette er særlig kålvekster, agurk og gulrøtter sensitive mot, og de bør derfor ikke oppbevares sammen.
 • Norsk frukt tåler å ligge kjølig, mens tropisk frukt skal helst ikke ha temperaturer under 14 grader.

Unngå råtne grønnsaker

Slik hindrer du at grønnsakene blir raskt dårlige:

 • Oppbevar dem tørt og godt innpakket. Grønnsaker som ligger i plast eller ziplock pose holder seg spenstige å sprø lengre. Invester gjerne i flergangsbruk-poser.
 • Bruk grønnsaksskuffen til oppbevaringen av grønnsakene. Ikke fyll skuffene for fulle, da er det større sjanse for at grønnsakene kan fryse.
 • Moden og umoden frukt bør ligge hver for seg.
 • Tomater, plommer og epler produserer stoffet etylen og bør ikke lagres sammen med annen frukt og grønnsaker fordi de fremskynder modningsprosessen.
 • Løk kan ligge med tomat.

Tips fra Anette Fjelleng Hansen

Frokost-grønnsaker

I helgen er det koselig å dekke frokostbordet med masse gode grønnsaker som passer å toppe godt pålegg med, for eksempel agurk, paprika, tomater, avocado og spirer.

Om disse har begynt å bli brune og henge med hodet, er de ikke særlig fristende på brødskiva. Men er du litt kreativ, kan de reddes på flere måter.

For eksempel:

- Hvis avocadoen er blitt litt brun, kan du skjære bort det ytterste laget. Bruk resten av avokadoen i en guacamole, i tacoen eller på brødskiven, tipser Vollan.

Også Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver hos MatPrat, har et fiffig avocado-triks på lur:

- Legg den i fryseren til neste gang du skal lage guacamole eller smoothie, sier hun.

Når det gjelder andre, sprø og grønne grønnsaker som spirer og salater, samt rotgrønnsaker som gulrot, persillerot, selleri, er Vollans og Hansens hovedtips å legge dette i en bolle med isvann i 15-20 minutter. Dette vil friske grønnsakene opp igjen.

Spennende tilbehør

Ifølge de to matekspertene finnes det få grenser for hva du kan bruke grønnsaker som synger på siste verset til - i alle fall når det gjelder varmretter.

- Særlig dvaske tomater og paprikaer passer godt i både supper og gryter. En pastasaus eller en varmende tex-mex gryte er glimrende måter å bli kvitt de på, tipser Vollan.

- Agurk passer ellers godt i en taztiki eller raita, legger han til.

Hansen slår et slag for salsa!

- Har du både agurk, paprika og tomat - kutt dem opp i små terninger, ha i litt god olivenolje, salt og pepper og bland sammen. Supergodt som tilbehør til middagen eller deilig topping på en bruschetta. Har du litt tørt brød i tillegg er jo det perfekt å få brukt opp det også, tipser hun.

Du kan også lage en grønnsakschutney:

- Slappe tomater, løk, paprika, squash hvitløk med mer er perfekt å koke lenge til en deilig chutney. Den kan serveres som tilbehør til kjøtt og fisk, men også godt oppå en brødskive med ost eller som tilbehør hvis du skal servere ost og kjeks, foreslår Hansen videre.

Grønne huskeregler

 1. Se på grønnsaksrestene som en spennende mulighet til å lage noe godt!
 2. Nesten alt av slappe grønnsaker kan få nytt liv i en suppe - her er det bare kreativiteten som setter grenser!
 3. Lær deg noen enkle grunnoppskrifter med grønnsaker, eller bruk en grønnsaksrett som tilbehør til noe annet
 4. Våg å ta sjanser. Det er ingenting som ikke er lov. Mangler du en ingrediens, kan den sikkert erstattes med noe annet.
 5. Mange av grønnsakene kan legges i en skål med kaldt vann for å få igjen piffen! Har du en slapp salat som ikke frister - legg den i en skål med vann, så blir den som ny

Tips fra MatPrat

To reste-oppskrifter

Matblogger Vollan vet å utnytte de slappe grønnsakene til ulike middagsretter

Lapskaus:

- En av de enkleste måtene å bli kvitt slappe grønnsaker på synes jeg er lapskaus. Jeg pleier å ha en ferdig lapskausblanding liggende i fryseren, så er det bare å spe på med slitne gulrøtter, pastinakk, purreløk, løk eller selleri. Strø over litt halvslappe urter ved servering.

Her får du Vollans lapskaus-oppskrift

Kyllingsuppe:

- En annen god måte å bli kvitt slappe grønnsaker å er lage en suppe av de, for eksempel kyllingsuppe. Om du bruker gul løk, rødløk eller sjalottløk har ingenting å si. En halvslapp paprika er også nydelig i suppen, og suppen blir ekstra god med litt tomater.

Her får du Vollans kyllingsuppe-oppskrift

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer