Rengjøringsmiddel til baderom

Tabben kan føre til muggsopp

Sjekk etiketten nøye før du vasker badet.

Før du går i gang med å vaske badet, bør du sjekke hva rengjøringsmiddelet du har tenkt å bruke inneholder. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- På badet utsettes dusjområdet for fett, såpe og kalk, og for mange kan rengjøring av baderommet være skikkelig utfordrende, sier Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI.

Én av årsakene til det, er at du bruker feil rengjøringsmiddel i forhold til hva du skal vaske av de ulike overflatene.

Så hvordan finner du ut av dette? Ekspertene forklarer!

Sjekk pH-verdi på såpa

Det finnes mange forskjellige rengjøringsmidler på markedet. Jobben blir langt enklere når du vet hvilke rengjøringsmidler som passer til hva, men i utgangspunktet kan du klare deg med to ulike typer vaskemidler, mener Lars Petter Bjaaland, kategori- og markedssjef i Relekta.

- Ett til kalkbelegg på badet, og et annet til resten - som også kan brukes til utvendig husvask eller terrassevask, sier Bjaaland.

For å finne det mest effektive rengjøringsmiddelet, så er det beste tipset er å se etter pH-verdien. Sammen med kjemien i såpa, så er riktig pH-verdi essensielt for å oppnå de gode resultatene. Hvilken pH-verdi rengjøringsmiddelet består av bør opplyses om på etiketten.

Ph-skalaen går fra 1-14, der 7 betyr nøytral pH. En pH-verdi på 7 indikerer nøytralt vann, mens pH-verdier under 7 er surt og pH-verdier over 7 er basisk.

Rengjøringsmidler med høyere pH enn 7: Er best på basisk miljø som består av organisk smuss: For eksempel fett og oljer, grønske, alger og sopp. Eksempel på basiske vaskemidler er Klorin og salmiakk.

Rengjøringsmiddel med lavere pH enn 7: Virker best på uorganisk smuss: For eksempel rust, salt og kalk. Eksempel på sure vaskemidler er baderomsspray, kalkfjerner, eller flytende oppvaskmiddel.

- Husk at en pH-verdi som nærmer seg enten bunnen eller toppen av skalaen kan være irriterende for huden, og noen ganger veldig skadelig, så vi anbefaler å følge bruksanvisningen godt og bruke hansker hvis du er i tvil, sier Bjaaland.

Lager hull og riper

Bruker du rengjøringsmiddel med en pH-verdi som ikke samsvarer med den typen smuss du skal fjerne, kan det faktisk forårsake mer smuss og skitt på badet, ifølge Owren.

- Vasking med for sterkt og feil rengjøringsmiddel kan være med på å fjerne eller svekke det bakteriedrepende middelet som er i forskjellige produkter, som for eksempel silikon. Mange av de kraftige rengjøringsmidlene er såpass kraftige at de kan matte krom, løse opp fuger eller ripe underlaget, sier han.

Produkter som inneholder skuremiddel, er eksempel på dette.

Det som er enda verre ved bruk av feil rengjøringsmiddel er at dette kan føre til muggsopp på baderommet:

- Sterke, konsentrerte midler kan tære ned overflatene. Ved å tære ned på for eksempel silikonfugene, så lages det små hull og porer i overflaten som gjør forholdene bedre for svertesopp og muggsopp. Det samme gjelder hvis du bruker stive skrubber og børster, forklarer Bjaaland videre.

Selv om du benytter egnet vaskemiddel på badet, er det samtidig viktig å være bevisst på gasser som frigjøres ved bruk. Bad er ofte mindre lukkede rom, og ved bruk av sterke midler i hver ende av ph-skalaen, for eksempel klor, kan gassene gi alvorlig reaksjoner i lungene, understreker Bjaaland.

- Pass på å lufte godt mens du vasker. Feil type rengjøringsmiddel kan skade både gulv og overflater.

- Veksle mellom surt og basisk

Et syreholdig rengjøringsmiddel med veldig lav ph kan lage stygge flekker og skjolder på gulvfliser, benkeplater i marmor eller granitt og gulvbord i heltre, opplyser Bjaaland.

Men hvis du vasker badet med grønnsåpe, som har veldig høy ph, risikerer du å få sopp, har Carsten Skottner Engh i Skikkeligrørlegger.no, tidligere uttalt til Dagbladet.

Men faktisk kan muggsopp og svertesopp begge lære seg å leve i et enten surt eller basisk miljø, hevder Bjaaland.

- Derfor kan det være lurt å veksle mellom sure og basiske rengjøringsmidler på alle flater når du vasker, for eksempel annenhver uke, heller enn å bare bruke én type, sier han.

Det som er greit å vite, er at svertesopp og muggsopp ikke ødelegger veggene og materialene på samme måte som hussopp, så det er mest kosmetisk, opplyser eksperten.

- Men det gir dårlig inneklima ved å slippe ut små sporer som vi puster inn. Dette kan forverre luftveisrelaterte sykdommer som astma eller allergier, sier han videre.

Når skaden har skjedd

Så når sopp har utviklet seg på badet, bør det vaskes bort så snart man oppdager det.

- Er du usikker på hvilket rengjøringsmiddel du skal bruke, kan du rådføre deg med faghandelen og kjøpe med deg gode, velprøvde produkter, tipser Owren.

Ifølge Bjaaland kan man rengjøre med Klorin dersom sopp har satt seg i våtromsfuger.

- Men når fugen ikke er glatt lenger, har skaden allerede skjedd. Fugen er da langt mer mottakelig for framtidig soppdannelse samt at soppangrepet ofte har trengt inn i fugen. Klorin har dessuten en oppløsende virkning på fuger, sier Bjaaland.

- Har soppen først satt seg må man som regel skifte fugen, legger han til.

Unngå sopp og bakterier på fuger i våtrom

Sopp og bakterier vokser i varme og fuktige miljøer som i våtrom. Her er Bjaalands råd for å unngå dette:

  • Bruk kvalitetsfuge som er godt egnet for bruk i våtrom, og motstandsdyktig mot sopp og bakterier.
  • Påse at fugen blir så glatt og smussavvisende som mulig ved påføring.
  • Sørg for god ventilasjon på våtrommet for å redusere luftfuktigheten. En kraftig vifte, åpen dør eller åpent vindu under og etter dusjing anbefales.
  • Rengjør fugene i våtrom regelmessig med et mildt rengjøringsmiddel. En ren klut med lunkent vann er ofte tilstrekkelig. Noen fugemasser er tilsatt soppdrepere som med tiden vil fordampe, og da er det renholdet som er avgjørende for å unngå at sopp og bakterier fester seg på fugene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer