Tabben mange gjør

Så raskt kommer det bakterier på barberhøvelen dersom du lar den ligge fuktig i dusjen.

Lar du barberhøvelen ligge igjen i dusjen? Da bør du ta en titt her. Bakteriene kommer nemlig raskt dersom du lar den ligge fuktig i dusjen. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange barberer seg gjerne i dusjen og derfor er det kanskje naturlig for folk å oppbevare høvelen der. Likevel er dette stedet hvor det lett kan oppstå bakterier ved oppbevaring av barberhøvelen.

Ifølge Cnet skal man heller oppbevare barberbladet på et tørt sted. Nettopp fordi dampen og fuktigheten i dusjen får den til å samle bakterier og rust.

- Når det gjelder bakterievekst vil det avhenge av tilgang til næringsstoffer, fuktighet og en viss varme. Alt dette kan finnes i en dusjsone, sier professor og bakteriolog Henning Sørum ved Institutt for parakliniske fag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Barberhøvelen vil lett kunne inneholde mye organisk materiale fra hudceller og hår. Professoren forklarer at dette kan vokse over en eller to dager i et fuktig og varmt miljø.

Gjør dette

Det aller enkleste og raske tiltaket en kan gjøre er å skylle barberhøvelen med en litt kraftig vannstråle når den har vært brukt.

- Da vil det meste av det organiske materialet med bakterier bli skyllet vekk. Likevel vil en liten del bakterier kunne vokse, sier Sørum og fortsetter:

- Her kommer en viktig vurdering inn, nemlig det at så lenge en barberhøvel benyttes av samme person hele tida og denne personen ikke har kjente mikrobielle hudinfeksjoner med for eksempel stafylokokker, streptokokker eller hudsopper som gir ringorminfeksjon, er det minimal risiko for at de bakteriene som vokser opp fra en selv gir sykdom hos en selv ved ny bruk av høvelen.

Et velkjent problem når man er på stranden er at føttene blir fulle av sand som er umulig å få bort. Men et spesifikt produkt fjerne all sanden! Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Programleder: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

En barberhøvel kan gjerne sammenliknes med en tannbørste når det gjelder hygiene og bruk, forklarer han. En låner ikke tannbørste av andre og en bør ikke byttelåne barberhøvler med mindre man er i samme kjernefamilie, og at denne familien ikke har noen hudproblemer forårsaket av mikroorganismer.

Så fort forekommer bakterier

- Hvor fort kan det komme bakterier på barberhøvelen om den ligger i dusjen?

- Bakterier er allerede på høvelen etter bruk, men hvis høvelen er skitten, kan det vokse godt med bakterier i løpet av et døgn om det er næring og fuktighet, typisk 100 til 10 000 ganger flere bakterier.

Til slutt råder han om at barberhøvler er farlige redskaper, så ikke lag komplisere rutiner som øker risikoen for å skjære seg, for eksempel å dra fingeren langs eggen for å rengjøre.

Ifølge Estrid som selger barberhøvler og barberblader bør man skifte barberblad etter fem til åtte barberinger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer