Rengjøring av benkeplate

Tabben som ødelegger benkeplaten

Riktig rengjøring av benkeplaten på kjøkkenet avgjør hvor lenge den vil holde seg fin. Få eksperttipsene her!

RENGJØRE BENKEPLATE: Benkeplater til kjøkken finnes i mange ulike materialer som hver for seg krever ulik rengjøring. Video: Embla Hjort-Larsen / Kamilla Thoresen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ved jevnlig vedlikehold og normal bruk bør en benkeplate holde lenge. Men det er ulike utfordringer med de forskjellige materialene, med tanke på hvor godt de tåler varme, vann og slitasje, sier Kristian Owren, administrerende direktør hos IFI.

En benkeplate i tre, betong eller granitt krever for eksempel hver for seg riktig rengjøring for å beholde en pen overflate.

Så hvordan vasker man de ulike benkeplate-typene for å unngå at overflaten ødelegges? Og hvordan skal de behandles?

Tipsene får du her!

Benkeplate i tre

Har kjøkkenet ditt en benkeplate i oljet tre, er det først og fremst viktig å ikke bruke kraftige vaskemidler, eller mye rengjøringsspray, understreker Owren.

- Da vil du vaske vekk oljebehandlingen raskere.

En oljet benkeplate i tre må derfor rengjøres med egnede vaskemidler. En natursåpe beregnet på oljede overflater får man tak i hos fleste byggvarehus eller fargehandlere.

- Men ofte holder det med en lett fuktet mikrofiberklut, ifølge Owren.

- Benkeplater i tre kan kreve mer oppmerksomhet enn andre benkeplater. Som regel kan du likevel nøye deg med en lett oljebehandling av treet et par ganger i året, opplyser Lene Svinning Andersen, markedsansvarlig hos Kvik.

BENKEPLATE I TRE: Som regel holder det å vaske denne med en lett fuktet mikrofiberklut, men ikke glem å olje overflaten et par ganger i året. Foto: Kvik.
BENKEPLATE I TRE: Som regel holder det å vaske denne med en lett fuktet mikrofiberklut, men ikke glem å olje overflaten et par ganger i året. Foto: Kvik. Vis mer

Benkeplaten i tre bør oljes når den kjennes tørr ut, gjerne litt før, ifølge Owren.

- Men det er stor forskjell i kvaliteten på oljer, og det er ikke alle oljer som er godkjent brukt i miljøer der det er matlaging. De produkter som er ok for benkeplater er gjerne merket godt, forteller han.

Har du valgt en benkeplate i tre bør du derfor investere i en god olje som holder lenge.

- Bruk gjerne linolje som trekker dypt ned i treets struktur og beskytter benkeplaten mot skitt og smuss. Det at du oljer trebenkeplaten, sikrer at den holder seg robust og motstandsdyktig mot flekker og smuss fra den daglige matlagingen, anbefaler Andersen.

Du bør olje trebenkeplaten 1–2 ganger i året.

Benkeplate i laminat

Benkeplate i laminat er et bra og enkelt alternativ for mange, mener Owren.

Skal kjøkkenbenkeplaten primært være funksjonell, rimelig og enkel å rengjøre, men likevel pen å se på, kan en laminatbenkeplate være løsningen, ifølge Andersen.

- Moderne laminat er et særdeles slitesterkt materiale som holder til både små og store kokker med store armbevegelser, sier hun.

Men når du skal rengjøre laminat, er det særlig én tabbe du bør unngå, nemlig å bruke for mye vann på overflaten:

- Laminatplater eller skjøtene på platen kan svelle opp hvis de blir eksponert for vann over tid, sier Owren.

BENKEPLATE I LAMINAT: Et godt alternativ for mange, og enkel å rengjøre. Bare husk å ikke bruke for mye vann når du vasker overflaten. Foto: Kvik.
BENKEPLATE I LAMINAT: Et godt alternativ for mange, og enkel å rengjøre. Bare husk å ikke bruke for mye vann når du vasker overflaten. Foto: Kvik. Vis mer

Han anbefaler derfor at du vasker laminat med en fuktet mikrofiberklut, og på tøffere flekker kan du bruke litt oppvaskmiddel i tillegg.

- Men er laminatet slitt eller har fått skader, er det lite som kan ordne dette for å få platen tilbake i opprinnelig stand. Hvis uhellet er ute med platen, så kan den være underlag for noe nytt - det finnes maling som kan sitte godt på laminatet, eller du kan sparkle opp platen med mikrosement og dermed få en helt ny plate, tipser han.

Benkeplate i stein

- Vi definerer benkeplater i granitt, marmor, kvarts og keramikk som harde benkeplater, opplyser Isabel Veglo Hamer, salgs- og markedsansvarlig ved Steinriket.

Harde benkeplater er i utgangspunktet enkle å rengjøre:

- De kan vaskes med en ren, fuktig klut, gjerne mikrofiber. Men du kan også blande litt oppvasksåpe eller rengjøringsmiddel for glass sammen med vann som du vasker steinoverflaten med dersom det er mye fettsøl, tipser hun.

Ifølge Owren er stein noe av det mest robuste materiale du kan velge, men fargesterke matvarer kan farge av på platen om det blir liggende.

Det er også viktig å vite at ulike typer av steinoverflater ofte må behandles på ulik måte. Marmor krever for eksempel mest pleie, ifølge Hamer:

- Vær forsiktig med stoff som kaffe, te og alkohol, matoljer, sitrusfrukter og juice. Tørk av umiddelbart ved søl. Unngå å dra kjeler eller andre harde gjenstander på overflaten. Det vil lage riper, forteller Hamer.

BENKEPLATE I STEIN: Harde benkeplater som granitt, marmor, kvarts eller keramikk er robuste overflater. De kan vaskes med fuktig mikrofiberklut, er det mye fettsøl kan litt oppvaskmiddel brukes på kluten i tillegg. Foto: Kvik.
BENKEPLATE I STEIN: Harde benkeplater som granitt, marmor, kvarts eller keramikk er robuste overflater. De kan vaskes med fuktig mikrofiberklut, er det mye fettsøl kan litt oppvaskmiddel brukes på kluten i tillegg. Foto: Kvik. Vis mer

Granitt og marmorplater kan med fordel impregneres regelmessig, avhengig av bruk, men en gang per år bør holde, ifølge Hamer.

- Kraftigere flekker på granittplater og keramiske plater kan fjernes med spesielle pleiesett for granitt. Det er best å rense overflaten umiddelbart etter søl for å unngå misfarging, for jo lenger stoffet forblir på overflaten, jo mer utfordrende kan flekkfjerningen bli. Med lysere steinflater bør du være mer forsiktig enn med de mørkere, råder hun.

Betong er et porøst materiale som må behandles jevnlig, ifølge Owren.

- Daglig rengjøring er som med de andre platene, men her finnes det mange forskjellige vedlikeholdssystemer på markedet, derfor anbefaler vi at eierne bruker de systemene som er anbefalt av leverandøren av platen, tipser han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer