Rengjøring og oppbevaring av tannbørst

Tabbene som gir økt bakterievekst

Se hvordan du bør rengjøre og oppbevare tannbørsten riktig.

TANNBØRSTER: Vil du unngå at tannbørsten blir full i bakterier, kan disse være gode råd å følge. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Hvordan du oppbevarer tannbørsten din til daglig, og en riktig rengjøring, kan ha mye å si for bakterieveksten på busten.

Derfor lønner det seg å følge enkelte enkle råd for å unngå en oppblomstring av bakterier.

Her kan du se hva du bør gjøre - og hva du bør unngå.

Skyll godt

Fagsjef i Den norske tannlegeforening, Kirsten N. Ahlsen, sier til Dinside at man alltid bør skylle tannbørsten godt i rent vann etter bruk.

Også professor Alix Young Vik ved det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo sier at tannbørsten uansett bør skylles godt etter bruk:

- Hold tannbørsten i henholdsvis rennende varmt vann for å myke bust og løsne rusk. Deretter bytter du til kaldt vann. Rubb eventuelt busten med tommelen for å skylle vekk alt som er igjen, sier Young Vik.

Må få tørke

Etter skylling bør tannbørsten få tørke.

- Sett den i en beholder med busten opp slik at busten får lufttørke, råder Ahlsen.

Professoren forklarer hvorfor det er viktig at busten på tannbørsten tørker.

- Det at tannbørsten får tørke mellom hver gang man bruker den bidrar til å unngå vekst av bakterier, forklarer Young Vik.

Ahlsen legger til at man ikke bør ha flere tannbørste i ett og samme tannglass.

- Ha gjerne eget tannglass til hver tannbørste – bakterier kan overføres om de oppbevares i samme tannglass som børstene til øvrige familiemedlemmer, forklarer hun.

Prøv med mikrobølgeovn

Fagsjefen i Den norske tannlegeforeningen anbefaler dessuten å unngå at tannbørsten kommer i direkte kontakt med miljøet rundt. Dermed kan det være lurt å oppbevare tannbørsten i et skap eller skuff - men altså samtidig sørge for at den får mulighet til å tørke.

Men hva om du ønsker du å rengjøre tannbørsten litt ekstra, utover den daglige skyllingen?

Et google-søk gir oss tips om bruk av enten mikrobølgeovn eller oppvaskmaskin.

Professoren er mest positiv til det første:

- Det er sikkert ok å putte tannbørsten i mikrobølgeovn en kort stund for å desinfisere (10 sek) men jeg er litt usikker om det kan skade den. Alternativt kan man plassere den i fryseren over natten, sier Young Vik, og legger til at det ikke er anbefalt å desinfisere tannbørster i oppvaskmaskinen da det kan skade dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer