Male yttervegger

Tabbene som gjør malejobben bortkastet

Det er mye du må tenke på når du skal male ytterveggene på boligen din. Skal du for eksempel gå for maling eller beis?

MALE UTE: Finn ut når det er best å male vegger utendørs, og hvilket forarbeid du bør gjøre før du finner fram penselen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MALE UTE: Finn ut når det er best å male vegger utendørs, og hvilket forarbeid du bør gjøre før du finner fram penselen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår og varmere vær meldes over store deler av landet, og begrensede reisemuligheter til utlandet, gjør at flere planlegger å bruke fritida si på vedlikehold og oppussing av hus og hytter.

Og, nå går vi for alvor inn i «malesesongen»:

- Skal du male ytterveggene på huset, er det best å gjøre dette om våren, sommeren eller tidlig om høsten, sier administrerende direktør Stein Hesstvedt i Maler- og byggtapetsermesternes landsforbund (MLF) til Dinside.no.

Han ber deg likevel sjekke temperaturanvisningene fra leverandøren av produktene du skal bruke for å være helt sikker på at du velger rett tidspunkt å male boligen utvendig.

Dinside har samlet ekspertenes beste tips til maling eller beising av yttervegger, slik at resultatet blir best mulig.

Vask veggene godt

Før du finner fram penselen, må ytterveggene «preppes».

Det er forskjellig hvordan forarbeidet bør gjøres, alt etter om veggene er malt tidligere, eller om kledningen er ferdig grunnet fra fabrikk, ifølge Hesstvedt i MLF.

Tidligere malte vegger
De bør først vaskes med, for eksempel, Jotun 2-i-1 Kraftvask og soppfjerner, eller et annet produkt som matter og har sopp- og algefjerner i seg. Underlaget skal være rent, fast og tørt, blanke og harde veggpartier fordrer grundig forarbeid. Stedvis løs maling skrapes av. Fuktinnholdet i treverket skal være under 18 prosent før det males. Vindusflater bør fuktes med vann før påføring av vaskemiddel og ikke tørke i solen

Tidligere malt kledning skal normalt ikke grunnes. Unntaket er dersom det er avflassing ned til bart treverk, eller dersom løstsittende maling er skrapet ned til bart treverk. I disse tilfellene flekkgrunner du treverket med pigmentert oljegrunning, som passer inn i systemvalget av det du skal male med på toppen. Husk at grunningen skal trekke inn i underlaget.

To strøk gir riktig farge og glans, i tillegg til at vedlikeholdsintervallet blir forlenget.

Slik får du hengt opp ting på badet, uten problemer. http://www.dinside.no/bolig/du-trenger-ikke-a-vegre-deg-for-a-bore-hull-i-flisen/66905289">http://www.dinside.no/bolig/du-trenger-ikke-a-vegre-deg-for-a-bore-hull-i-flisen/66905289">http://www.dinside.no/bolig/du-trenger-ikke-a-vegre-deg-for-a-bore-hull-i-flisen/66905289 Vis mer

Ferdig grunnet kledning fra fabrikk
Jotun anbefaler at ferdig grunnet kledning overbehandles så fort som mulig, helst innen to måneder. Dette er kun en anbefalt behandling på tidligere malt kledning, men det er mange varianter kledning og du bør derfor søke spesifikk informasjon hos malingsleverandøren. Malermesteren kan bistå med tilstandsrapport og anbefalt behandlingsmetode som en konsulenttjeneste, noe som kan være en rimelig «forsikring».

Uansett hvilket utgangspunkt du har når du skal male, anbefaler kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, deg å male en dag det ikke er direkte sollys på veggen.

På Jotuns nettside kan du faktisk følge en steg-for-steg-guide og få skreddersydde anbefalinger for akkurat veggene du skal male.

Maling eller beis?

- Hvorvidt du velger maling eller beis, kommer an på uttrykket du ønsker. Beis viser mer av struktur og tekstur i treverket, mens en dekkende malingsfilm gir en annen overflate på treverket, sier Henningsen til Dinside.no.

Det er vesentlig lengre holdbarhet på behandling av utvendig panel med maling i forhold til beis, legger Hesstvedt i MLF til.

- Beis vil også naturlig nok ha mer naturfarger, mens med dekkende maling har du større fargemuligheter. Men, en tidligere malt flate bør males også videre, påpeker Henningsen.

Finn ut hvor mye maling du trenger

For å finne ut hvor mye maling eller beis du trenger, kan du ta grovmål av huset ditt, så hjelper de i butikken, ifølge Henningsen i Fargerike.

På malingsspannene er det oppgitt antall liter som går med per kvadratmeter.

Utstyret du trenger

Etter at du har vasket veggene og kjøpt maling eller beis i ønsket farge, er det på tide å gjøre de siste forberedelsene før selve malingsjobben.

- Fjern alle unødvendige hindringer. Lei stillas eller lift til høye partier og velg en god, trygg stige. Dekk til stein og annet du har i hagen, for maling setter seg ved søl, sier Henningsen.

Sliter du med mose i plenen? https://www.dinside.no/bolig/se-hvordan-du-fjerner-mose-i-plenen/67624698 Vis mer

For å unngå søl, er en god pensel med riktig oppsugingsevne en god forutsetning, ifølge henne.

Hesstvedt i MLF anbefaler deg å risikovurdere malearbeidet og lese råd og tips fra leverandør og eksperter før du går i gang.

- Mange undervurderer risikoen ved arbeid i høyden, noe de nødvendigvis ikke er vant til, sier han.

Slik maler du riktig

Så, når alt over er i boks, er det bare å starte med å male fra toppen. Ta alle vegger først, deretter staffasje og annet.

- Det er mange som tar for lett på rengjøring og forarbeid, samt tilstrekkelig antall toppstrøk som er anbefalt av leverandør. Det er dette som legger grunnlaget for at vedlikeholdsintervallet blir lengst mulig, sier Hesstvedt.

Henningsen i Fargerike har samme erfaring, at slurv med vask og antall strøk er typiske feil som gjøres.

- Og, ikke minst, billige pensler. Det gir ujevne strøk, og så bruker du mye lenger tid, sier hun.

Sist oppdatert 29. mai 2020

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer