Male yttervegger

Tabbene som gjør malejobben bortkastet

Det er mye du må tenke på når du skal male ytterveggene på boligen din. Skal du for eksempel gå for maling eller beis?

MALE UTE: Finn ut når det er best å male vegger utendørs, og hvilket forarbeid du bør gjøre før du finner fram penselen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
MALE UTE: Finn ut når det er best å male vegger utendørs, og hvilket forarbeid du bør gjøre før du finner fram penselen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår og varmere vær meldes over store deler av landet, og begrensede reisemuligheter til utlandet, gjør at flere planlegger å bruke fritida si på vedlikehold og oppussing av hus og hytter.

Og, nå går vi for alvor inn i «malesesongen»:

- Skal du male ytterveggene på huset, er det best å gjøre dette om våren, sommeren eller tidlig om høsten, sier administrerende direktør Stein Hesstvedt i Maler- og byggtapetsermesternes landsforbund (MLF) til Dinside.no.

Han ber deg likevel sjekke temperaturanvisningene fra leverandøren av produktene du skal bruke for å være helt sikker på at du velger rett tidspunkt å male boligen utvendig.

Dinside har samlet ekspertenes beste tips til maling eller beising av yttervegger, slik at resultatet blir best mulig.

Vask veggene godt

Før du finner fram penselen, må ytterveggene «preppes».

Det er forskjellig hvordan forarbeidet bør gjøres, alt etter om veggene er malt tidligere, eller om kledningen er ferdig grunnet fra fabrikk, ifølge Hesstvedt i MLF.

Tidligere malte veggerDe bør først vaskes med, for eksempel, Jotun 2-i-1 Kraftvask og soppfjerner, eller et annet produkt som matter og har sopp- og algefjerner i seg. Underlaget skal være rent, fast og tørt, blanke og harde veggpartier fordrer grundig forarbeid. Stedvis løs maling skrapes av. Fuktinnholdet i treverket skal være under 18 prosent før det males. Vindusflater bør fuktes med vann før påføring av vaskemiddel og ikke tørke i solen

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer