Hvordan vaske badetøy

Tabbene som ødelegger badetøyet

Å søle med solkremen er én av dem.

VEDLIKEHOLD AV BADETØY: Vask badetøy på håndvask-program eller for hånd, styr unna vaskemiddel for ull og unngå tøymykner. Men du bør også passe på solkrem-søl når du bruker bikinien. Foto: Linn Merete Rognø.
VEDLIKEHOLD AV BADETØY: Vask badetøy på håndvask-program eller for hånd, styr unna vaskemiddel for ull og unngå tøymykner. Men du bør også passe på solkrem-søl når du bruker bikinien. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Bikini, badedrakt og badeshorts - det er ikke alle som har skapet fullt, så når sommeren er godt i gang, bruker mange av oss det samme badetøyet om og om igjen. Da er sjansen for at plagget blir slitt, og til og med ødelagt, ganske stor.

Men du kan holde kvaliteten på badetøyet fint i mange år - så lenge du passer på å unngå noen vanlige tabber.

Så hvordan vedlikeholder du badetøyet? Tipsene får du her.

Pass på solkrem-søl

Badetøy er som regel utformet av stoffene polymide og/eller elastan, og selv om badetøyet kan være av god kvalitet er det ingen garanti for at plaggene vil holde seg fine år etter år.

Det forteller Frøy Hedne, butikksjef hos SHE Undertøy.

- Alle farger utenom svart, blekes i sol, saltvann og klor. Mye klor i bassenget kan som regel skape fargeendringer, og turkis og lyseblå farger vil blekes mer enn andre farger, sier Hedne.

Foruten om bleking i sol og klor, er det også flere andre faktorer som vil kunne slite på badetøyet, ifølge Hedne:

- Rester av solkrem, klor eller svette kan «spise opp» materialet. Solkrem og olje forstyrrer naturgummien i sømmene, så vær ekstra obs på dette når du smører deg, sier hun.

- Vi anbefaler å ikke sitte direkte på brygger og klipper da materialet tøyet lettere kan få rifter.

Sur lukt og muggflekker

Når badetøyet har blitt vått, og du skal skifte til tørre klær, bør du heller ikke la det våte badetøyet bli liggende i plastposen eller bagen for lenge, understreker hun videre.

Dette er helt enkelt fordi en vond og sur lukt kan sette seg i tøyet, og på sikt kan tøyet få muggflekker på seg som er vanskelige å få bort.

Badetøy bør ikke nødvendigvis vaske etter hver gangs bruk, men det er viktig å skylle av klor, salt og sand, ifølge Malin Skaar, leder ved Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert på Plusstid.

- Er det brukt en hel dag så bør man av hygieniske årsaker vaske spesielt underdelen. Overdelen kanskje ikke hver dag, men muligens annenhver dag på grunn av svette og så videre, sier Skaar.

Slik vasker du badetøyet

Som med alle andre plagg bør også badetøyet vaskes. Men her finnes det noen regler som er smarte å forholde seg til hvis du vil at tøyet skal ha lang levetid.

Her er ekspertenes beste tips:

  • Først og fremst bør du følge vaskeanvisningen. Badetøyet kan vaskes for hånd med lunkent vann, eller i maskin på finvask. Ofte anbefales 30-40 grader.
  • Bruk vaskepose.
  • Bruk kun vanlig vaskemiddel, unngå vaskemiddel for ull, og ikke bruk tøymykner. Tøymykner kan slite ekstra på bikini og badedrakt.
  • Badetøyet bør ikke ligge i vann lenger enn 5 minutter. Hvis du ikke har tilgang til vaskemaskin, kan du vaske for hånd med litt vaskemiddel i vannet.
  • Skyll godt i kaldt vann for å få ut såperester.
  • Ikke vri badetøyet, men heng det rett opp til tørk.
  • Ikke la badetøyet tørke i solen, men heng det opp i skygge.
  • Ikke bruk tørketrommel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer