Holdbarhet på stekepanne

Tabbene som ødelegger stekepannen

Og slik vet du når stekepannen bør byttes ut med en ny.

Har du en stekepanne i støpejern, er du kanskje ikke klar over at det er lurt å unngå å bruke såpe når du vasker den? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

Når du først investerer i en god stekepanne, vil du selvsagt at den skal holde seg i mange år fremover.

Det er derimot flere typiske tabber som vil skade stekepannen såpass mye at du må bytte den ut med en ny.

Her forteller ekspertene hva du bør passe på når du bruker stekepannen.

Korrekt steking

Stekepanner med såkalt non stick-belegg er et svært populært valg hos forbrukerne, opplyser Thomas Alexander Stuksrud, daglig leder hos Culina.

Dette fordi du unngår at maten svir seg så lett i pannen. Men det er likevel forskjell på non stick-belegg med tanke på tåleevne:

- Non stick-belagte panner kommer i flere kvaliteter, avhengig av hvor mange lag det er i pannen. Disse pannene er laget for lavere temperaturområder på godt under 250 grader, og heller ikke sjokktemperatur, sier Stuksrud til Dinside.

- Derfor må pannen varmes jevnt opp. Belegget vil ved høy temperatur, som for eksempel i ovn, begynne å slippe taket fra selve stekepannen, legger han til.

Noe av det viktigste du bør tenke på når du steker i en slik panne, er å bruke stekeredskaper av plast eller tre slik at du unngår å skrape eller stikke hull på belegget.

- Er det først kommet sår eller hull vil belegget kunne begynne å flasse av og sette seg på maten. Dette er som regel ikke farlig, men kan virke sjenerende, sier Stuksrud.

Keramiske panner er mer hardføre, men slike stekepanner har ofte mindre slippegenskaper.

- Belegget er heller ikke laget for høyere temperaturer, forteller han.

Smør, olje eller ingenting?

Selv om du bruker en non stick-stekepanne som i utgangspunktet ikke trenger noe stekefett, ønsker du kanskje å smaksette maten med olje eller smør. Dette kan du fint benytte uten at det vil skade belegget i pannen.

Likevel bør du være obs på følgende:

- Smør tåler ikke like høy temperatur som olje. Så ofte er en kombinasjon av smør og olje en god løsning, tipser Stuksrud.

Samtidig er det greit å vite at selv om olje tåler høyere temperatur er det ikke sikkert at selve non stick-pannen gjør det.

- Det skal ikke være så høy temperatur at oljen ryker og smør blir brent. Da vil du ødelegge stekepannen over tid, understreker eksperten.

Altfor høy varme

Men hvor høy temperatur vil non stick-stekepanner vanligvis tåle?

- Belagte panner bør ikke varmes opp mot 250 grader eller over. Da vil du på kort tid ødelegge pannen. 120-180 grader er ofte mer enn nok. Skal du for eksempel brune en biff vil 180 grader være mer enn nok for den korte steketiden dette krever, sier Stuksrud.

Stekepanner med titanbelegg har derimot tåle mye høyere temperatur.

- Titan blir smeltet inn i selve godset under produksjon. Det gjør at pannen tåler en røff behandling og temperatur opp mot 250 grader uten å ta skade av dette. Titanpanner kan fint benyttes i stekeovn og tåler fint redskaper av stål, legger Stuksrud til.

Dropp «booster»-funksjon

Dag Rue ved TEF Norge AS, forteller i tillegg at det man ofte oppnår med veldig høy varme, er å ødelegge god mat, og bruke unødvendig energi, mener han.

- Det du også kan være obs på er «booster»-funksjonen som mange moderne komfyrer leveres med. Dette skal aldri brukes på en stekepanne uansett fabrikat. Unntaket er støpejernspanner, sier Rue til Dinside.

DROPP DENNE: Booster-funksjonen bør ikke brukes til steking, mener eksperten. Foto: Linn Merete Rognø.
DROPP DENNE: Booster-funksjonen bør ikke brukes til steking, mener eksperten. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Han mener at «booster» kun skal brukes for å hurtigvarme mat i en gryte.

- Brukes «booster» og steking på maks over lengre tid, vil stekepannen bli ødelagt veldig fort. Tar du vare på en stekepanne, og bruker den i henhold til de spesifikasjoner som står på hver panne ved kjøp, er normal levetid ved bruk tre-seks år ved bruk fem dager i uken - avhengig av tykkelse i bunn, vegg og kvalitet, forteller Rue.

Feil rengjøring

En viktig del av godt vedlikehold av stekepannen er selvsagt måten du rengjør den på.

En av de vanligste tabbene mange av oss begår, er å skylle den varme pannen under kaldt vann rett etter bruk. Særlig stekepanner med belegg tåler dårlig brå temperatursvingninger, understreker Stuksrud.

Vent med å rengjøre pannen til den har avkjølt seg på egenhånd, råder ekspertene.

- Alle panner skal alltid vaskes når de er helt avkjølte. Ikke i oppvaskmaskin men for hånd, gjerne med litt såpe, sier Rue.

Når du vasker stekepannen bør du, uansett belegg, unngå bruk av sterke kjemikalier, stålull og andre slipende svamper, råder Stuksrud.

- Lett såpevann og en kost vil være tilstrekkelig, sier han.

Om du ikke har for vane å vaske stekepannen etter hvert bruk, vil neste steking skje i gamle matrester og fett, understreker Rue.

- Da vil matrester og fett koagulere, dette blir det ikke god mat av, advarer han.

Sorte prikker i maten

Av og til opplever man at sorte prikker fra stekepannen har satt seg på maten man nettopp har stekt.

Det ser ikke særlig appetittelig ut, men i utgangspunktet er ikke belegget i en stekepanne farlig om det flasser av i maten, hevder Stuksrud.

Men for å være sikker på at det ikke er skadelig for kroppen, bør stekepannen være merket med informasjonen om at den er PFOA- fri, understreker Rue.

- Det vil si at det ikke finnes giftstoffer i slippbelegget. De fleste kjente merkevarene er merket med denne informasjonen, men vi ser at en god del produkter leveres uten denne merkingen. Dette bør forbruker sjekke før kjøp, råder han.

Kjøp ny stekepanne

Har du hatt stekepannen i mange år, kan det hende at den bør kasseres. Men når bør du egentlig bytte den ut med en ny?

Ifølge de to ekspertene, er dette typiske kjennetegn på at stekepannen bør pensjoneres:

  • Dersom stekepannen har begynt å slippe belegget, buet seg eller har mistet non stick- egenskapen.
  • Når man begynner å se aluminiumen eller stålet i bunnen, er pannen oppbrukt.
  • Men husk: Skal du kvitte deg med den utslitte stekepannen bør du ikke kaste den i søppeldunken, men levere den på en miljøstasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer