Holdbarhet på stekepanne

Tabbene som ødelegger stekepannen

Og slik vet du når stekepannen bør byttes ut med en ny.

Har du en stekepanne i støpejern, er du kanskje ikke klar over at det er lurt å unngå å bruke såpe når du vasker den? Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når du først investerer i en god stekepanne, vil du selvsagt at den skal holde seg i mange år fremover.

Det er derimot flere typiske tabber som vil skade stekepannen såpass mye at du må bytte den ut med en ny.

Her forteller ekspertene hva du bør passe på når du bruker stekepannen.

Korrekt steking

Stekepanner med såkalt non-stick-belegg er et svært populært valg hos forbrukerne, opplyser Thomas Alexander Stuksrud, daglig leder hos Culina.

Dette fordi du unngår at maten svir seg så lett i pannen. Men det er likevel forskjell på non-stick-belegg med tanke på tåleevne:

- Non-stick-belagte panner kommer i flere kvaliteter, avhengig av hvor mange lag det er i pannen. Disse pannene er laget for lavere temperaturområder på godt under 250 grader, og heller ikke sjokktemperatur, sier Stuksrud til DinSide.

- Derfor må pannen varmes jevnt opp. Belegget vil ved høy temperatur, som for eksempel i ovn, begynne å slippe taket fra selve stekepannen, legger han til.

STEKING: Dersom kjøttdeigen din alltid blir perfekt stekt er ikke dette noe for deg. Men sliter du med at dårlig, utvannet kjøttdeig gjør fredagstacoen trist, da bør du ta en titt på videoen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Noe av det viktigste du bør tenke på når du steker i en slik panne, er å bruke stekeredskaper av plast eller tre slik at du unngår å skrape eller stikke hull på belegget.

- Er det først kommet sår eller hull vil belegget kunne begynne å flasse av og sette seg på maten. Dette er som regel ikke farlig, men kan virke sjenerende, sier Stuksrud.

Keramiske panner er mer hardføre, men slike stekepanner har ofte mindre slippegenskaper.

- Belegget er heller ikke laget for høyere temperaturer, forteller han.

Smør, olje eller ingenting?

Selv om du bruker en non-stick-stekepanne som i utgangspunktet ikke trenger noe stekefett, ønsker du kanskje å smaksette maten med olje eller smør. Dette kan du fint benytte uten at det vil skade belegget i pannen.

Likevel bør du være obs på følgende:

- Smør tåler ikke like høy temperatur som olje. Så ofte er en kombinasjon av smør og olje en god løsning, tipser Stuksrud.

Samtidig er det greit å vite at selv om olje tåler høyere temperatur er det ikke sikkert at selve non-stick-pannen gjør det.

- Det skal ikke være så høy temperatur at oljen ryker og smør blir brent. Da vil du ødelegge stekepannen over tid, understreker eksperten.

Altfor høy varme

Men hvor høy temperatur vil non-stick-stekepanner vanligvis tåle?

- Belagte panner bør ikke varmes opp mot 250 grader eller over. Da vil du på kort tid ødelegge pannen. 120-180 grader er ofte mer enn nok. Skal du for eksempel brune en biff vil 180 grader være mer enn nok for den korte steketiden dette krever, sier Stuksrud.

Stekepanner med titanbelegg har derimot tåle mye høyere temperatur.

- Titan blir smeltet inn i selve godset under produksjon. Det gjør at pannen tåler en røff behandling og temperatur opp mot 250 grader uten å ta skade av dette. Titanpanner kan fint benyttes i stekeovn og tåler fint redskaper av stål, legger Stuksrud til.

Dropp «booster»-funksjon

Didrik Breivik, leder for konsept og kategori kjøkken i jernia, forteller at et godt tips er å ikke bruke for høy varme når du kokkelerer med den.

- Du trenger ikke sette koketopp på maks! Unngå styrke 9 eller tilsvarende maksstyrke og la heller koketoppen varme pannen på styrke 6 eller 7, sier Breivik.

DROPP DENNE: Booster-funksjonen bør ikke brukes til steking, mener eksperten. Foto: Linn Merete Rognø.
DROPP DENNE: Booster-funksjonen bør ikke brukes til steking, mener eksperten. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Han mener det er tilstrekkelig for å få stekepannen god og varm.

Feil rengjøring

En av de vanligste tabbene mange av oss begår, er å skylle den varme pannen under kaldt vann rett etter bruk. Dette kan føre til at stekepannen får temperatursjokk.

- Temperatursjokket kan føre til at stekepannen “slår” seg og får ujevn bunn. Å rengjøre stekepanner er ellers ganske enkelt! Grundig håndvask med oppvaskbørste og oppvasksåpe løser opp fett og rengjør effektivt, forklarer Breivik.

Men ikke alle stekepanner skal rengjøres med oppvasksåpe. Hvis du har en støpejernspanne, må du styre unna oppvasksåpe og heller «koke den ut».

- Hell vann i støpejernspannen og la det koke opp. Bruk gjerne en oppvaskbørste mens det koker. Dette løser opp fett, smuss og fastbrent mat. Skyll til sist, tørk av og sett støpejernspannen inn med litt matolje før du setter den i skapet, forteller Breivik.

Sorte prikker i maten

De mest solgte stekepannene har et non-stick-belegg, som er et belegg som hindrer maten fra å sette seg fast i stekepannen. Du har kanskje opplevd at det kan løsne fra stekepannen og at sorte prikker havner i maten, selv om det ikke er særlig delikat er det ikke helsefarlig.

- Teflon eller andre PTFe-stoffer er inerte stoffer. Det vil si at hvis man får i seg biter når man spiser, vil disse bitene passere gjennom fordøyelsessystemet, og gå ut av kroppen. Har belegget flasset av vil maten ofte svi seg, og det er selvfølgelig ikke veldig delikat å få små partikler i maten, forklarer Breivik.

Videre sier han at om panner med PTFE- og teflon-belegg får brune flekker, blir veldig oppskrapet eller store områder uten belegg, anbefales det å levere stekepannen til gjenvinning.

Stekepannens levetid

Har du hatt en stekepanne i mange år, kan det hende at den bør kasseres. Men når bør du egentlig bytte den ut med en ny?

Ifølge de to ekspertene, er dette typiske kjennetegn på at stekepannen bør pensjoneres:

  • Dersom stekepannen har begynt å slippe belegget, buet seg eller har mistet non-stick-egenskapen.
  • Når man begynner å se aluminiumen eller stålet i bunnen, er pannen oppbrukt.
  • Men husk: Skal du kvitte deg med den utslitte stekepannen bør du ikke kaste den i søppeldunken, men levere den på en miljøstasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer