Slitasje på vaskemaskin

Tabbene som ødelegger vaskemaskinen

Er det din skyld at vaskemaskinen tar kvelden, hjelper det ikke å kreve en ny av selger.

ØDELEGGER VASKEMASKINEN: Lommerusk som mynter, hårnåler, småstein men også påsydde hemper på barneklær er bare noe av det som kan ødelegge vaskemaskinen. Foto: Linn Merete Rognø.
ØDELEGGER VASKEMASKINEN: Lommerusk som mynter, hårnåler, småstein men også påsydde hemper på barneklær er bare noe av det som kan ødelegge vaskemaskinen. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

En god vaskemaskin holder normalt i mange år, og spesielt for småbarnsfamilier er det viktig at den tåler hyppig bruk og helst litt hard medfart.

Men en vaskemaskin tåler ikke hva som helst, og det er flere ting du selv bør passe på for at maskinen skal være i topp stand over lang tid.

Skyll tøyet først

Før du vasker klær i maskinen, bør du skylle av eventuell løs grus og sand fra det tørre tøyet, opplyser Øistein Jamtveit, brukerveileder hos Miele.

- Mye grus kan føre til at maskinen stopper opp med avløpsfeil og du må tømme lofilteret, understreker Jamtveit.

Mynter kan gjøre stor skade

Det er lett å glemme å sjekke lommene på plagg før disse vaskes i maskinen, særlig barn kan ha mye rart oppi lommene sine.

- Det er leit når maskinen blir ødelagt, særlig hvis det lett kunne vært avverget ved å helt enkelt tømme lommene for småstein eller andre harde eller skarpe objekter, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver ved Forbrukerrådet.

Vardan Gevorgyan, Nordic category manager hos Whirlpool, forteller at å ikke sjekke lommene er en av de vanligste tabbene folk gjør før de vasker klær.

- Mynter vil for eksempel ikke bare kunne gjøre skade på trommelen i maskinen, men også føre til blokkering av pumpe og rive elementet innenfor, forklarer Gevorgyan til Din Side.

BH-stropper kan også sitte fast i varmeelement og rive elementet fra hverandre, opplyser han. BH-pilene kan i tillegg løsne i vask og dermed ødelegge maskinen.

På barneklær er det også ofte skarpe og harde detaljer påsydd, for eksempel spenner og større knapper.

Gevorgyan har derfor følgende anbefalinger:

  • Lukk alle glidelåser, knapper og hemper for å unngå at det dannes små hull på andre klær.
  • Legg bånd, belter, BH og nylonstrømper inn i en stoffpose eller et putevar med glidelås
  • Fjern eventuelle ringer fra gardiner, eller legg gardinene inni en stoffpose sammen med ringene.

For mye klær i maskinen

En siste ting som er greit å huske på, er tabben som mange kjenner seg igjen i: vi legger gjerne altfor mye klær i vaskemaskinen i forhold til hvor mange kilo den faktisk har kapasitet til å vaske.

Husk derfor: tåler maskinen åtte kilo, så skal du ikke vaske mer klær enn dette per gang.

Hjelper ikke å reklamere

Ifølge forbrukerkjøpsloven skal selger dekke feil og mangler på en vaskemaskin.

- Selger har ansvar dersom maskinen tar kvelden som følge av fabrikasjonsfeil, det vil si at den ikke tåler vanlig bruk, understreker Iversen.

Har du selv skadet vaskemaskinen ved feil bruk, må du selv dekke reparasjonen, eventuelt betale for ny vaskemaskin.

- I slike tilfeller har du ikke noen sak mot selger, sier Iversen.

Derfor er det også viktig at du som kjøper alltid leser instruksjonsheftet når du skal bruke en ny maskin, så vet du hva den tåler, råder han.

- Der kan du også lese om feil som kan oppstå og hvordan du fikser den. Har du kastet instruksjonsheftet finner du det som oftest på nettet, avslutter Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer