Tak, pipe & utvendig tre

Publisert
Sist oppdatert

Mose på taksteinene er et sikkert tegn på at steinene bør skiftes. Mose indikerer nemlig at steinen suger opp mye vann. Dersom du får jord under neglene når du skraper i underkant av takkledningen kan det tyde på at takrennene er tette av løv og avfall.

Er takavløpet tett vil ikke regnvannet renne unna, og det kan oppstå vannskader på tak og veggkledningen.

Pipen

Puss som skaller av på pipen indikerer at pipen er for dårlig isolert. Er det sprekker i pipen inne i huset kan det tyde på at pipa er for tung for gulvet den er fundamentert på. Sprekkene gir også fare for at branngasser kan sive ut og skade beboerne.

Utvendig mur og støp

Lekkasje i nedløpsrør fra takrennene kan oppdages ved at malingen på murvegg ved nedløpet flasser av. Dersom kalksmurte vegger flasser av bør du se etter tegn til ekte hussopp i kjeller og loft. Dersom murpuss skaller av, skyldes det gjerne at veggen er malt med feil type eller for tett maling. Kalkutslag er gjerne et resultat av lav pH (surhetsgrad). Dette kan føre til skader på armeringen i støpte flater.

Utvendig treverk

Sjekk fuktighet og tegn til råte i utvendig bordkledning. Spesielt utsatt er horisontale vannbord (kledning øverst på husmønet i overgangen mellom vegg og tak) og vannbrett under vinduene. Dersom vannbrett ikke har tilstrekkelig fall kan du også risikere vannskader i veggen. Dersom endene på panelet er sprukket opp, kan det skyldes at treverket suger opp fuktighet. Det er viktig at vertikalt panel har noen millimeters klaring til vannbrett rundt vinduskarmene for at panelendene skal få tilstrekkelig lufting. Trebalkonger som "henger" tyder på at bjelkene som skal holde balkongen er for svake. Også dette kan skyldes råteskader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer