Tak som løfter seg for anledningen

Eneboligen er én ting. Badet som ligger vegg i vegg en annen.

HARMONISK: Denne amerikanske eneboligen ligger midt i landskapet, og har blant annet et utendørs (og innendørs) bad som det er all grunn til å bli misunnelig på. Foto: Olson Kundig Architects
HARMONISK: Denne amerikanske eneboligen ligger midt i landskapet, og har blant annet et utendørs (og innendørs) bad som det er all grunn til å bli misunnelig på. Foto: Olson Kundig Architects Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange gode grunner til å bli misunnelig på eierne av «Shadowboxx», selv om navnet på denne oppsiktsvekkende eneboligen ikke er en av dem. To "x"-er? Ikke engang MTV slipper unna med slik foreldet hipster-språkbruk i 2013.

Boligen ligger godt forankret ytterste på kysten av San Juan-øyene lengst nordvest i USA, ikke så langt fra Canada-grensen, men arkitektene hos Olson Kundig har gjort det de kunne for å holde Shadowboxx unna rampelyset.

Smart må ikke være dyrt: Passivhus langt rimeligere enn antatt.

Vanvittig bad

En stor treklynge og en sandbank bidrar til å pakke boligen inn i terrenget, men når en først har oppdaget boligen bør en spørre om ikke eierne kan demonstrere nøyaktig hvordan taket på badet fungerer. Det er nemlig her 70 prosent av boligens "oisann!"-verdi ligger.

Badet er nesten mer av et spa-område enn et vanlig baderom, først og fremst fordi det består av to badekar plassert i en frittstående bygning. For det andre har vi altså taket. Den massive, 4,87 ganger 6.1 meter store toppen kan ved behov åpnes som lokket på en matboks, slik at sollyset og vær og vind slipper inn i badet. Åpner en samtidig de to store glassdørene er en bare en ulv og en rev unna å bade i ett med det voldsomme landskapet på San Juan.

Eller som arkitektene selv sier det:

«De tradisjonelle grensene mellom en kunstig struktur og dets naturlige omgivelser blir helt bevisst blandet sammen med denne bygningen.»

På andre siden av huset finner en forøvrig et frittstående gjesterom.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)


Ta den helt ut: Slik får du bad og kos ute - hele året

Flere moduler

Innsiden av Shadowboxx er også spennende. I tråd med at det meste skal være i bevegelse, slik det gjerne er i naturen, finner en for eksempel det såkalte «skyrommet». Seks spesiallagde moduler med senger og sofaer kan beveges mer eller mindre fritt i rommet, noe som gjør at eierne med ganske enkle midler kan ommøblere på en litt mer fundamental måte enn folk flest (se videoen under for et godt ommøblerings-eksempel!).

Svære markiser på utsiden av bygningen brukes til å beskytte huset mot vann fra havet, eller som en slags tyverisikring mens eierne er borte.

Byggematerialet bærer preg av naturelementene, der blant annet resirkulerte treplanker av eik, umalte gipsplater og stålvegger, bølget kledning og tak bidrar til å gi huset en rått og røft uttrykk.

Du kan se video av det utrolige bygget, og ikke minst det utrolige badet, her:

Shadowboxx from Röllerhaus on Vimeo.

Les også: Muggangrepet kan du stoppe her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer