- Takstordningen er gått ut på dato

Eiendomsmeglere vil fjerne takstmenn og gjøre jobben selv.

Takst er ikke godt nok grunnlag for å selge en bolig, mener meglerbransjen.  Foto: iStockphoto.com
Takst er ikke godt nok grunnlag for å selge en bolig, mener meglerbransjen. Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På Vestlandets Eiendomsmegler-forbunds årsmøte senere denne måneden vil styret foreslå at deler av dagens takstordning fjernes, melder Bergens Tidende i dag.

- Takstmennene sitter for langt fra markedet til å være fullt oppdatert, og verdien på eiendommen settes ofte lenge før den skal selges. Det er også sjelden at takstmannen får med seg hva eiendommen blir solgt for, sier Kurt F. Buck, leder for Vestlandets Eiendomsmeglerforbund, til avisen.

Han mener ordningen med å bruke verdi- og lånetakst er foreldet, og peker på at denne ikke lenger er i bruk de fleste steder i landet, med unntak av blant annet Bergen og Oslo med omegn. I Rogaland fjernet man takstordningen for 15-20 år siden.

Takst fort utdatert i dagens marked: Når bør du be om ny?

Egen agenda

Arne Støbakk, administrerende direktør i Norges Takseringsforbund er, ikke overraskende imot forslaget. Han hevder meglerne har en egen agenda bak forslaget.

- Meglerne har en skjult agenda de helst ikke snakker om. De bruker verdisetting som et verktøy i salgsprosessen, og manipulerer taksten opp og ned for å få best mulig pris, sier Støbakk til DinSide. - De har en interesse i salget, derfor er det umulig å bli en nøytral verdisetter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer