Vedlikehold av hytte

Tåler hytta di høsten?

Slik forbereder du hytta for å unngå skader.

HØSTEN SETTER INN: Hytte på Eggedalsfjellet i Buskerud omgitt av fine høstfarger. Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix.
HØSTEN SETTER INN: Hytte på Eggedalsfjellet i Buskerud omgitt av fine høstfarger. Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Ifølge Frende Forsikring er de vanligste skadene på hytter ofte knyttet til storm, utvendig rørbrudd, snøpress og utett bygg.

- Heldigvis er dette skader du enkelt kan forhindre med gode forberedelser, men da bør du sette i gang , sier fagsjef Øystein Øren i forsikringsselskapet.

Unngå rørskader

Norsk Hytteforbund (NHF) anbefaler hytteeiere å la noe grunnvarme stå på der det er vannrør hvis hytta skal brukes gjennom vinteren, men ber folk være forberedt på at strømbrudd kan gjøre at «frostvakten» forsvinner for en periode.

- Derfor bør det aldri stå på vanntrykk i rørsystemene når du er borte, sier tidligere styreleder Mathias B. Dannevig i NHF.

Skal hytta vinterstenges, bør du tappe vannanlegg, og ikke glemme å tømme skylletanken på toalettet.

Høstens hytte-sjekkliste

Frende Forsikring har listet opp det du trenger å gjøre for at hytta skal være rustet til høsten og vinteren:

 • Rens takrennene. Fjern rusk og rask fra fjorårets vinter. Sjekk rennene på nytt når høstløvet har falt ned før vinteren. Det er også viktig å sjekke at takrennene er hele, og at regnvann får renne fritt bort fra hytta nede på bakken. Husk at tilstoppede, brukne eller frosne takrenner kan skade hytta.
 • Sjekk taket før snøen kommer. Mange hyttetak tar imot enorm vekt i form av snø hver eneste vinter. Har du sjekket hvordan taket ditt ser ut etter fjoråret? Skadet du taket under fjorårets snømåking uten å vite det? Gå over taket før det dekkes av store snømengder. Se etter sprekker, skjevheter og/eller brister, og se over hjørner og området rundt pipa.
 • Rydd uteområdet. Gjennom fine sommerdager har møblene gjerne stått ute i ukevis, barneleker har spredd seg over et stort område og grillen har vært en hyppig følgesvenn. Nå er det på tide å rydde og sikre løse gjenstander. Du ønsker ikke at høststormen skal ta tak i tingene dine.
 • Gjør høst- og vinterredskapene lett tilgjengelig. Sett ishakke, spader og stige lett tilgjengelig i tilfelle snøen har lagt seg neste gang du er tilbake på hytta.
 • Fyll opp vedlagrene til kalde høst- og vinterkvelder. Og, ikke minst, fyll opp vedkorgen inne ved peisen med tørr og insektsfri ved. Du vil takke deg selv den mørke fredagskvelden du ankommer en kald hytte.
 • Steng hovedkranen. Hvis du ikke skal på hytta i høst, er det lurt å stenge av. Når det er gjort, skru på kranen så du får tappet ut alt vannet i rørene. Da unngår du frostsprengning av vannrørene når kulda setter inn. Du unngår også potensielle vannskader på hytta når vannet tiner igjen.
 • Sjekk at vannrør i kalde rom er isolert.
 • Ha litt varme på i hytta. Det er lurt å ha minimum ti grader i hytta året rundt. I vinterhalvåret krever det at du har litt varme på selv når du ikke oppholder deg der. Dette vil minske risikoen for frostskader.
 • Sjekk vinduer og dører. De bør være lukket og låst. Se til luftventilene. Da slipper du å få besøk av tyver eller dyr utenfra. Når gradestokken kryper nedover, søker mus og gnagere inn. De kommer seg inn gjennom veldig små hull, så gå over hytta og tett igjen gliper og små åpninger.
 • Følg med gjennom vinteren. Husk at du som hytteeier har et ansvar for å måke taket på hytten for snø. Det er ikke sikkert at forsikringen dekker deg hvis du har latt hytten stå nedsnødd vinteren gjennom.
 • Sjekk brannvarsling og -slukningsutstyret. Dette må du ha orden på året gjennom, men det er en fin rutine å sjekke dem som en del av høstforberedelsene.

Dette dekker hytteforsikringen ikke

Har du hytte, bør den forsikres. Det kan være varierende hva de ulike hytteforsikringene dekker, så derfor bør du undersøke dette, slik at du er helt sikker i ditt tilfelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer