TV i kulde og frost

Tåler hytte-TV-en vinterkulda?

Her er ekspertenes råd.

TIPS TIL HYTTE-TV-EN: Bruker man hytta ofte, kan det være lurt å la ett rom ha en svak oppvarming når man er borte, slik at temperaturen holder seg over frysepunktet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TIPS TIL HYTTE-TV-EN: Bruker man hytta ofte, kan det være lurt å la ett rom ha en svak oppvarming når man er borte, slik at temperaturen holder seg over frysepunktet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Når kulda setter inn for alvor, blir hyttelivet en utfordring for mange. Er man riktig heldig må man grave seg inn gjennom meterhøye snøfonner, og først når ferien lakker mot slutten har hytta blitt ordentlig gjennomvarm.

Men hva med det som befinner seg inne i hytta? Hvordan klarer for eksempel moderne elektroniske apparater seg gjennom store temperatur-endringer? Det kan være på 50 grader i løpet av kort tid, fra minus 30 til pluss 20.

Flere lesere har spurt oss om dette. Moderne hyttebrukere klarer seg ikke med kinasjakk og kryssord i mørke vinterkvelder. Derfor står både spillmaskiner, PC og mediespillere på lista når gjengen eller familien skal til fjells. Og naturligvis en flat-TV, kanskje 42-tommeren som familien nylig erstattet med en 65-tommer i heimen.

Så spørsmålet er: Tåler moderne TV-er vinterkulda i norske hytter?

Kulde, fuktighet og kondens

Det er to problemområder som til dels henger sammen. Det ene er hvordan materialene i konstruksjonen takler forskjellige temperaturer. For eksempel kan kulda gjøre at plast blir sprøtt og går lett i stykker.

Et annet fenomen som gjør at elektronikk kan svikte, er kondens. Når hytta varmes opp får vi fuktigere luft, den inneholder vanndamp. Den vil så kondensere på en flate, hvis flaten har lavere temperatur enn vanndampen.

Når flaten det er snakk om er kretskort inne i for eksempel en TV, som har tett i tett med komponenter loddet på, så kan det fuktige belegget lage kortslutninger inne i apparatet. Disse kan være ufarlige eller alvorlige, helt avhengig av hvordan kortet er konstruert.

TETT I TETT: Kretskort med komponenter som sitter svært tett. Det er ikke mye fuktighet som skal til før det blir en kortslutning her. Foto: Colourbox
TETT I TETT: Kretskort med komponenter som sitter svært tett. Det er ikke mye fuktighet som skal til før det blir en kortslutning her. Foto: Colourbox Vis mer

Produsentenes råd

Vi har vært i kontakt med flere TV-produsenter om LCD og frost, og samtlige hevder at modellene fint skal tåle mange kuldegrader - vel og merke når de ikke er i bruk.

- Våre TV-er tåler fint temperaturer ned mot -20 grader når de ikke er i bruk, sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes hos Samsung.

- Men er det veldig kaldt i hytta bør temperaturen i rommet være over 10 grader før du skrur på TV-en, sier han.

– Arbeidstemperaturen for våre TV-er er mellom +5 og +35 grader, men apparatene klarer ned til -30 grader når de ikke er i bruk. Blir det enda kaldere, kan visse plastdetaljer begynne å ta skade, uttalte produktspesialist for Philips TV, Pär Josefsson, til Dinside tidligere.

- Det som er viktig, er at når man varmer opp huset, bør TV-en få tid til å tilpasse seg temperaturen og all kondens må få dunste bort. Hvor raskt det går avhenger av temperatur, luftfuktighet, samt luftstrømmer/ventilasjon.

Har det vært skikkelig kaldt, kan det lønne seg å vente en god stund før man skrur på TV-en.

- Man må bruke sunn fornuft, men vil man være på den sikre siden, bør man vente et døgn hvis man starter på -30, sier han.

Hva med plasma og OLED?

Mange som har kjøpt ny TV de siste årene, har erstattet en eldre plasma-TV. Våre egne undersøkelser tyder på at anbefalingene er mye de samme som for LCD. Plasma-TV-er fra LG tåler ifølge spesifikasjonene temperaturerer ned mot -20 når de ikke er i bruk, og kan brukes så snart temperaturen kryper over 0 grader. De samme anbefalingene gjelder for eksempel for plasma-TV-er fra Pioneer.

LG har flere modeller med OLED-panel i markedet. Også her er anbefalingene minimum -20 grader celcius når produktene ikke er i bruk, og 0 grader når den er i bruk.

Frostsikring

Bruker man hytta ofte, kan det være lurt å la ett rom ha en svak oppvarming når man er borte, slik at temperaturen holder seg over frysepunktet. Oppbevarer man elektroniske apparater der, vil de være raskere klare til bruk enn om de også må varmes opp fra dypfryst tilstand.

Les også:
De beste TV-ene til 10.000 kroner
Så mye skade gjør kulda på huset dittMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer