Tannkrem kan brukes til mer enn tannpuss

Fem problemer du neppe trodde tannpasta kunne løse.

NØDLØSNINGEN: Vi prøvde først å fjerne blyantstrekene med vann uten særlig effekt. Tannkremen derimot, tar dem umiddelbart, og etterpå tørker vi vekk med lunkent vann. Bivirkningen er at det lukter friskt også. Foto: KAROLINE BRUBÆK
NØDLØSNINGEN: Vi prøvde først å fjerne blyantstrekene med vann uten særlig effekt. Tannkremen derimot, tar dem umiddelbart, og etterpå tørker vi vekk med lunkent vann. Bivirkningen er at det lukter friskt også. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tannkrem finnes i et hvert hjem. Noen er geleaktige og fargerike, andre tradisjonelt hvite med lett slipemiddel. Og det er slipemiddelets effekt som ofte kan hjelpe oss i heimen.

Her er fem utradisjonelle bruksområder for helt vanlig, fargeløs tannkrem med slipemiddel.

#1: Uønsket barnekunst og andre merker

Blyantmerker på skapet, pennestrek på bordet, skostriper på flisene. Har du ikke andre effektive rengjøringsmidler for hånden, kan det være du bør ty til tannkrem, som inneholder slipemiddel i tillegg til såpestoffer. Den kan dermed virke langt mer effektivt enn rene såpemidler.

 • Ikke prøv dette på svært porøse overflater som tekstil- og fibertapeter.
 • Forsøk på et lite synlig område først, for å sjekke at ikke rensemiddelet lager mer flekk enn selve flekken.
 • Prøv også rødsprit, om du har dette, dersom du for eksempel har fått tusjmerker på parketten eller skal fjerne fettholdige merker.

  Spesialprodukter: Test av Jif skurekrem mot Universal-Stein

  #2: Ikke-lenger-så-hvite sko

  Sko med hvite detaljer i plast og gummi hører våren til. Men de blir fort grå og triste. Så hva kan du gjøre? Skinnsko kan friskes opp med hvit skokrem, men tøysko med gummi/plast-detaljer er et annet kapittel.

  Her kommer tannkremen inn igjen. Gjerne i kombinasjon med en kasteklar tannbørste eller en myk fille. Puss over detaljene du vil rengjøre, og tørk siden av med en fuktig klut. Prøv, det skal gjøre susen!

  Eventuelt kan du også forsøke ordinær skurekrem fra kjøkkenskapet. Vi har også blitt tipset om at viskelær kan være effektivt mot småflekker på de lyse detaljene.

  Riper på fatene? Skurekremen gjør serviset som nytt igjen

  #3: Frisk opp favorittfilmen

  Strømmetjenester tar stadig mer av markedet, men fortsatt er det mange som sverger til platene, spesielt for å se film. Og velbrukte filmer, spesielt de beregnet på husstandens yngste, får gjerne hard medfart. Fungerer ikke platen som den skal, kan du forsøke tannkrem før du kaster den. Flere Dinside-lesere har tidligere meldt at det er effektivt om ikke ripene i platen er for dype. Her ved en av tipserne:

  Fungerer som veldig fint slipemiddel, påfør et tykt lag på lesesiden, massér platen med fingrene og skyll av i vann.

  Strømmetjenester er vel og bra, men evig eies kun det eide

  #4: Metallrens

  Lesere har også tipset oss om at sølv og andre metaller blir skinnende blanke igjen etter en omgang med tannkrem. Ikke bruk dette på de mest verdifulle gjenstandene, da tannkremen riper mer enn tradisjonell sølvpuss. Men forsøk igjen på en liten og mindre synlig del av overflaten før du tar for deg hele gjenstanden, og om det er nød og du mangler riktige typer midler.

  Flere tips som gir rent sølv på rekordtid

  BLANKERE: Denne matte og flekkete lysestaken i sølvplett (til venstre) ble litt mer skinnende (til høyre) etter en liten omgang med tannkrem (midten). Foto: KAROLINE BRUBÆK
  BLANKERE: Denne matte og flekkete lysestaken i sølvplett (til venstre) ble litt mer skinnende (til høyre) etter en liten omgang med tannkrem (midten). Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer


  Har du et strykejern som har blitt kladdete og flekkete på selve jernet, kan du også her forsøke med tannpasta som rens. Men ikke bruk dette på dampjern med huller i sålen, da det blir vanskelig å fjerne tannpastaen fra hullene.

  #5: Når det svir

  Flere tipser om at tannkremen kan ha en svalende effekt på små brannsår. Men obs obs - IKKE bruk slike midler på større skader. Kun på små «kom-borti-gryta-og-det-svir-litt-skader». Større og mindre brannskader skal alltid kjøles ned først, og på større skader oppsøker du helsepersonell.

  Men hva så med andre svi- og kløskader? Vi har forsøkt tannpasta som nødløsning på både insektstikk og mot brennesle-vondt, med god effekt.

  Prøv også en skje mot kløende stikk

  Tannkrem-tipsene må først og fremst oppfattes som alternative. Altså råd når du har et problem, og løsningen ikke er for hånden, mens tannkremen (som oftest) er det.

  Har du brukt tannkrem på utradisjonelle måter? Eller har andre smarte løsninger på de små problemene vi tar opp her? Del gjerne med andre i debatten nedenfor.

  Smart å ha i hus: Lag ditt eget førstehjelpsskrin mot flekker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer