Tar med veggedyr fra ferie

Mer reising har ført til at flere blodsugende veggedyr havner i norske senger.

Disse tipsene bør du følge om du vil unngå å ta med deg veggedyr hjem fra ferien. Video: Embla Hjort-Larsen / Norsk Hussopp Forsikring. Vis mer
Publisert

Antallet veggedyrbekjempelser i landet har økt med nesten 30 prosent det siste året, ifølge FHI.

- Ikke overraskende ser vi at det blir registrert flere tilfeller utover sommeren og høsten før det igjen blir færre vintermånedene, sier Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

Ifølge forskeren skyldes det at flere kan ta med seg de blodsugerne hjem fra ferie.

- Dette skyldes at veggedyr spres med bagasje som fraktes fra et sted til et annet. Desto flere som drar på overnattingssteder, både i utlandet og i Norge, desto flere blir det som risikere å ta med seg veggedyr hjem, sier Rukke.

De siste fire åra før pandemien var det rundt 3000 rapporterte veggedyrtilfeller i året, men under pandemien gikk antallet betraktelig ned. Rukke mener at det skylles at folk var lite ute på reise under pandemien.

- Vi er ennå ikke kommet opp på det antallet vi var på før pandemien, og vi er spent på om vi kommer til å gjøre det de nærmeste åra, sier han.

Seniorforskeren forklarer at det er skadedyrfirmaene som rapporterer inn antall veggedyrbekjempelser til FHI.

Det var avisa Nationen som omtalte saken først.

BLODSUGER: Veggedyr suger blod fra mennesker og dyr. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB
BLODSUGER: Veggedyr suger blod fra mennesker og dyr. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Vis mer

- Gir blaffen

Veggedyr er nattaktive og suger blod av mennesker og dyr. De suger blod i fem til ti minutter, før de trekker seg tilbake til skjulestedene sine, forklarer han.

Veggedyr er ikke farlig for mennesker, men de stikker oss for å suge blod. Folk reagerer forskjellig på dette, fra å ikke reagere til at andre kan få utslett og kløe.

- Veggedyr har heldigvis ikke vist seg å overføre sykdom til mennesker, men for mange kan det være en stor psykisk belastning å ha dette skadedyret i hus. Det kan gå ut over nattesøvnen og noen kan bli deprimert, sier Rukke.

Og bor man i leilighet er det spesielt viktig å også tenke på naboene sine, forklarer forskeren.

EKSPERT: Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI), forklarer at det ofte kommer flere veggedyr etter sommerferien. Foto: Privat
EKSPERT: Bjørn Arne Rukke, seniorforsker ved avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet (FHI), forklarer at det ofte kommer flere veggedyr etter sommerferien. Foto: Privat Vis mer

- Veggedyrene kan spre seg internt i en boligblokk og derfor bør også naboleiligheter undersøkes for veggedyr hvis uhellet er ute. Vi oppfordrer derfor til det vi kaller bygg-omfattende bekjempelse, sier han og legger til:

- De gir blaffen i om det er et dyrt eller billig hotell du bor på. De kan dukke opp over alt, også i Norge, og i alle samfunnslag i befolkningen. Veggedyr er derfor ikke knyttet til dårlige hygieniske forhold i en bolig.

Dersom veggedyrene får fotfeste i flere leiligheter i en boligblokk eller liknende, kan det være både dyrt og krevende å bli kvitt dem.

Biolog og fagspesialist Maren Trones Christiansen i Norsk Hussopp Forsikring forteller Nationen at prislappen for å få fjernet de små plagsomme blodsugerne fra senga og resten av boligen fort kan komme opp i 30 000 kroner.

Forsikringen er ikke nødvendigvis en del av innboforsikring, så derfor kan det være lurt å sjekke om forsikringen din også dekker veggedyr.

Kjenner du en spesiell søtlukt i boligen, kan det være et dårlig tegn. Video: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet TV. Foto: Norsk Hussopp Forsikring / Privat. Vis mer

Slik unngår man veggedyr

Ute på reise er det flere ting man kan gjøre for å redusere sjansen med å ta med veggedyr hjem.

- Man bør sjekke hotellrommet, og spesielt senga for spor etter veggedyr. Et godt tips er å undersøke under senga med lommelykt. Undersøk sengerammen og kikk i sprekker og små åpninger der, sier han.

Finner man mørke flekker, såkalte ekskrementflekker, på sengerammen kan dette tyde på at det er veggedyr der, forklarer forskeren.

- Man bør da ikke legge seg inn på rommet, men heller gå til resepsjonen og be om et nytt rom.

Rukke anbefaler også at man holder mest mulig av bagasjen sin i kofferten, og unngår å sette ting på eller i nærheten av senga.

- Er det ikke bagasjestativ på hotellrommet, kan man også legge kofferten sin på badet der veggedyrene ikke er, sier han.

Skulle man likevel mistenke at man har med seg veggedyr hjem i bagasjen, bør man behandle denne før man tar den med hjem.

- Kofferten kan frysebehandles i dypfryser eller fryserom, og innholdet må da oppnå minus 18 grader i minst tre døgn. Alternativ kan man varmebehandle bagasjen i et varmerom slik at innholdet oppnår 60 grader i et par timer, sier han.

Men mange har verken fryse- eller varmerom hjemme, og i de tilfellene anbefaler Rukke å ta kontakt med et skadedyrfirma som kan hjelpe til med behandling av bagasjen.

- Hvis veggedyr likevel etablerer seg i hjemmet, bør man få søke hjelp hos et skadedyrfirma for å bekjempe veggedyrene. Veggedyr er blant de skadedyrene som er vanskeligst å fjerne selv, sier han.

Rukke henviser til FHIs hjemmeside om veggedyr, hvis man ønsker å lese mer om temaet, og en veileder for folk som skal kjøpe seg skadedyrbekjempelse.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer