Luftfuktighet innendørs

Tegn på fukt i bolig

Dette bør du gjøre hvis du oppdager de typiske fukttegnene.

KONDENS: Opplever du at det tar veldig lang tid før håndklærne på badet tørker, og danner det seg ofte dugg og kondens på vinduene? Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Dugger det på innsiden av vinduene, bruker håndklærne på badet unormal lang tid på å tørke og ser du misfarging på tak og vegger?

Dette er tegn på fuktproblemer i boligen, og de bør du ikke ignorere.

- Når det er kaldt ute, er det lettere å oppdage noen typer fuktproblemer. Kondensproblemer, for eksempel, er det lettest å oppdage når det har vært kaldt ute i en lengre periode, sier seniorforsker Sverre Holøs i Sintef til Dinside.no.

Noen boliger er mer utsatt enn andre

På spørsmål om det er noen boliger som er mer utsatt for fuktproblemer enn andre, trekker Holøs fram sokkelleiligheter.

Disse er i mange tilfeller etterinnredet i kjellere som i utgangspunktet hadde ventilasjon, fuktsikring og isolasjon tilpasset oppbevaring av gjenstander og kanskje klesvask. Om ting da ikke er gjort helt etter boka, er det høy risiko for ulike fuktproblemer.

Se etter istapper på taket

Det er, imidlertid, ikke alle fuktproblemer som er like lette å oppdage, ifølge Holøs.

Den vanligste fuktkilden i de skadetilfellene som er undersøkt av Sintef, er regn og snø. Slike skader oppdages ikke så lett innenfra før problemet har blitt stort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer