Stell av snittblomster, amaryllis:

- Teip den

Slik holder amaryllisene seg pene i vasen.

TEIP STILKEN: Teiper du nederst på amaryllis-stilken unngår du at den sprekker og krøller seg oppover, som en løventannstilk
TEIP STILKEN: Teiper du nederst på amaryllis-stilken unngår du at den sprekker og krøller seg oppover, som en løventannstilk Vis mer
Publisert

Juleblomster er noe av den hyggeligste julepynten vi vet om, og nå er løkblomstene på sitt vakreste, blant dem de høyreiste amaryllisene.

De er enkle å stelle, bare du vet hvordan, og to triks får dem til å stå stolte og rake gjennom hele jula.

For når blomsten springer ut i all sin prakt, er det ikke sjelden den henger litt med hodet. Heldigvis er det enkelt å unngå.

Snitt eller potte?

Hvordan du steller din amaryllis, er først og fremst avhengig av om du har kjøpt den i potte, der den sitter fast i løken, eller som snittblomst.

Amaryllis på knoll krever ikke så mye av deg, men det kan være smart å stive stilken opp litt ekstra, slik at den ikke henger med hodet når den slår ut i full blomst.

KRØLLER SEG: Dersom du bare snitter vanlig, vil stilken sprekke og krølle seg oppover. Foto: Elisabeth Dalseg
KRØLLER SEG: Dersom du bare snitter vanlig, vil stilken sprekke og krølle seg oppover. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Noen blomster klarer seg helt fint, men om det ser ut som om stilken begynner å gi etter for den tunge blomsten, er det smart å ta grep. Her kan du feste en blomsterpinn til stilken med ståltråd for å stive opp.

Enda enklere er det å sette blomsterpotta eller løken i en stor og høy vase, om du har det, så kan den støtte seg her.

Bruk teip

Har du kjøpt snittblomster krever det hakket mer av deg, men det er likevel en enkel og lite tidkrevende operasjon.

- Det første du vil gjøre, er å unngå at stilken krøller seg i vasen som en løvetannstilk. Dette unngår du lett ved å feste en teipbit eller en gummistrikk rundt den nederste delen av stilken, forteller Tonje Bergh, blomster- og planterådgiver i Plantmania.no.

TEIP STILKEN: Bruker du teip, unngår du at stilken på amaryllisen krøller seg opp, sier Tonje Bergh i Plantmania. Foto: Anne-Line Biberg
TEIP STILKEN: Bruker du teip, unngår du at stilken på amaryllisen krøller seg opp, sier Tonje Bergh i Plantmania. Foto: Anne-Line Biberg Vis mer

- Men husk på å ikke tape snittflaten, slik at blomsten kan trekke til seg vann, formaner hun.

Kutter du stilken ned, vil de stort sett stå fint, men har du tenkt å beholde hele lengden kan det være smart å bruke en blomsterpinne for å stive opp stilken.

Denne kan du bare stikke opp inni den hule stilken, så synes det ikke engang.

- Det med teip er også veldig fint om du vil henge amaryllisen opp ned. Da kan du feste i en liten krok eller hyssing under teipen, så sitter det godt, og du unngår at blomsten faller ned.

Bergh synes dette er en fin måte å dekorere med amaryllis på, og har selv flere hengende i vinduet nå før jul. Vanningen er også vanvittig enkel:

- Stilken er hul, så du bare vanner den oppi stilken. Den blir sin egen vase.

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Slik holder amaryllisen best

Snittblomster:

 • Pass på at vasen er ren, og fyll den med friskt vann, maks ti cm. Stilken kan bli vassen om du har for mye vann i vasen.
 • Snitt stilken på tvers.
 • Forsterk stilken med en blomsterpinne, og teip rundt for å unngå at den krøller seg opp.
 • Bytt vann ofte. Du kan også bruke blomsternæring her.
 • Knip av visne blomster, så får de andre plass til å springe ut.
 • Amaryllis bør stå et lyst sted.
OPP NED: Du kan også dekorere med å henge amaryllis opp ned. Da vanner du den bare lett ved å helle litt vann ned i stilken. Foto: Olof Abrahamsson / Aller Media SE
OPP NED: Du kan også dekorere med å henge amaryllis opp ned. Da vanner du den bare lett ved å helle litt vann ned i stilken. Foto: Olof Abrahamsson / Aller Media SE Vis mer

Har du amaryllis på løk, er framgangsmåten den samme som for svibler: Vann sparsomt før blomstring, jorda kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Får den for mye vann, kan løken råtne.

Her kan du være med og påvirke hvordan blomsten ser ut: Vil du ha korte, sterke stilker, vanner du mindre og setter planten kjølig før den blomstrer. Vil du ha lange, tynne stilker, kan du være rausere med vanningen.

Når den begynner å blomstre, kan du vanne jevnt.

De åtte mest populære juleblomstene og plantene er, ifølge Plantasjen:

 • Julestjerne
 • Amaryllis
 • Azalea
 • Svibel
 • Julerose
 • Stuegran
 • Novemberkaktus / Julekaktus
 • Sedertre