Telt mot veggedyr

Bransjen finner stadig nye metoder for å prøve å ta knekken på krekene.

Når strukturen er satt opp, er det bare å fylle den med alt som skal saneres.  Foto:  Kaia Means/Anticimex
Når strukturen er satt opp, er det bare å fylle den med alt som skal saneres. Foto: Kaia Means/Anticimex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veggedyr er ikke bare ekle og irriterende å få i hus, de er også de dyreste krekene å bli kvitt. Dessverre er de nå et økende problem i Norge, og bransjen finner stadig nye metoder for å prøve å ta knekken på dem.

Det er i hovedsak to metoder for å bli kvitt veggedyrene:

De må fryses i hjel i svært kalde temperaturer eller utsettes for varme over 44-45 grader.

Det finnes fra før ekstremkalde containere der du kan fryse ned møbler, klær og andre ting, men det er ikke bare kostbart, det er også en stor og tidkrevende jobb.

Krypende, kravlende, smittebefengte og blodsugende: Her er krypene du ikke vil ha i hus.

Drepes i termotelt

De er ikke store, bare rundt en halv centimeter lange, men de rekker å lage mye kvalm! Foto:  Kaia Means/Anticimex
De er ikke store, bare rundt en halv centimeter lange, men de rekker å lage mye kvalm! Foto: Kaia Means/Anticimex Vis mer


Nå har skadedyrbekjemperne i Anticimex gått andre veien på temperaturskalaen, og tar i bruk telt som settes opp innendørs og varmer skadedyrene til døde.

– Et lufttett telt settes opp inne i boligen som har fått veggedyr. Madrasser, nattbord, hyller, tepper, sengetøy og annet plasseres i teltet, og varmen settes på. Temperaturen holdes over 54 grader i flere timer, sier Thomas Riise i Anticimex i en pressemelding. Denne behandlingen skal ta knekken på både dyr og egg.

Her kan du se hvordan behandlingen foregår:


Stikk etter utenlandsferien? Se hva du bør gjøre om du mistenker at veggedyr kan være blindpassasjerer i kofferten din.

Ubehagelige, ikke farlige

Slik ser typiske veggedyrbitt ut.  Foto: THERESE VISTED / FOLKEHELSEINSTITUTTET
Slik ser typiske veggedyrbitt ut. Foto: THERESE VISTED / FOLKEHELSEINSTITUTTET Vis mer


Veggedyr er ubehagelige og ekle å få på besøk. Heldigvis er de ikke farlige.

– Det er ikke påvist at veggedyr kan overføre sykdommer hos menneske eller dyr. Men bittene kan gi røde utslett for de som er disponert for det. Mye kløing kan i sin tur føre til infeksjon, sier biolog Stein Norstein i Anticimex.

Krekene er ovale, og er omtrent en halv centimeter lang og tre millimeter bred. De er rødbrune på farge, og blir mørkere når de har suget blod. De bor gjerne bak sengen, i sprekker i veggen eller i sofaen, og de kommer frem når mørket siger på. De kan navigere etter karbondioksyden vi puster, og leter seg frem til utildekkete hudområder der de stikker og suger blod, omtrent som myggen. Etter rundt fem minutter kryper de tilbake til gjemmestedene sine. En hunn kan legge mellom 200 og 500 egg, som festes til underlaget der de gjemmer seg. Selv om utviklingen fra egg til fullvoksent veggedyr kan ta opp til et år, er det viktig å handle, for spredningsfaren er stor.

– Den største utfordringen ved sanering er at folk flytter på seg og veggedyrene drar videre sammen med dem. Når folk blir bedt om å evakuere boligen mens skadedyrene blir utryddet, kan de ha tatt med seg en bag med egg-infiserte klær til neste sted, sier Thomas Riise.

Thomas Riise (t.v.) tar av seg alle klærene utenfor huset når han kommer hjem fra jobb, og er takknemlig for tålmodige naboer.  Foto:  Kaia Means/Anticimex
Thomas Riise (t.v.) tar av seg alle klærene utenfor huset når han kommer hjem fra jobb, og er takknemlig for tålmodige naboer. Foto: Kaia Means/Anticimex Vis mer


Selv har han heldigvis unngått å få med seg hjem dyr, til tross for at han nå jobber fulltid med veggedyrutryddelse. Han sjekker imidlertid ofte etter spor, og tar sine forholdsregler:

– Som veggedyrbekjemper er du avhengig av forståelsesfulle naboer og familiemedlemmer. Ved arbeidsdagens slutt stripper jeg ned til trusa foran huset og bærer klærne rett i vaskemaskinen. Der får de en runde på 60 grader, sier Riise.

Les også: Lokker veggedyr med egen avføring

Dette krever det

Ifølge Stein Norstein, biolog og skadedyrekspert i Anticimex, er ikke teltet større enn at det får plass i et vanlig hotellrom. Strukturen er fleksibel, men det kan bli opp til 3x3,25 meter i grunnflate.

– Inni teltet får man plass til dobbeltseng, nattbord, stol og kommoder, en liten sofa ... samt klær, gardiner, etc, sier Norstein til DinSide.

Hvor lang tid det tar, når teltet først er fylt, vil variere. Norstein forteller at alle veggedyrene vil dø når temperaturen når 55 grader, men at det vil variere hvor lang tid det tar å varme opp teltet, typisk seks til åtte timer. Det kommer også an på hvor tett teltet er pakket.

Strukturen er fleksibel, og kan til en viss grad tilpasses rommene. Foto:  Kaia Means/Anticimex
Strukturen er fleksibel, og kan til en viss grad tilpasses rommene. Foto: Kaia Means/Anticimex Vis mer


– Det er jo ikke bare det å fylle teltet og oppvarmingen som tar tid, det er bare litt av behandlingen, påpeker Norstein. I tillegg må rommene behandles, for eksempel skrus lister av, og det støvsuges grundig med spesialstøvsuger.

Det er ikke gratis


Prisen for å få sanert en angrepet enebolig kan fort komme opp i 15.000 - 30.000 kroner, litt avhengig av hvor hardt angrepet eneboligen er. Og går alt etter planen, skal problemet være løst i løpet av 1-2 dager for vanlige eneboliger, mens mindre boliger gjerne kan saneres i løpet av dagen, eventuelt over natten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer