Temperaturforskjeller gir kondens - og fuktproblemer

Visste du at baderomsvegger mot såkalte "kalde rom" må ha dampsperre?

Sjekk temperaturen i tilstøtende rom - før du bygger badet. Når du har kommet så langt, er det for sent å legge på en dampsperre ...  Foto: ALL OVER PRESS
Sjekk temperaturen i tilstøtende rom - før du bygger badet. Når du har kommet så langt, er det for sent å legge på en dampsperre ... Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye du bør tenke på når du pusser opp badet, ikke minst er det viktig å sørge for at alt røropplegg er fagmessig utført av en kyndig håndverker. Det er imidlertid ikke bare fra lekkasjer i forbindelse med røropplegg du kan risikere at ditt nye bad påfører boligen store fuktskader.

– Det er viktig at alle vegger som grenser mot "kalde rom" har en dampsperre, sier Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 til DinSide. Med kalde rom menes for eksempel entré, soverom, vaskerom - eller oppgang om du bor i blokk eller bygård.

Ifølge Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 er det ikke bare viktig å sørge for tette bad - god ventilasjon er også essensielt.  Foto: Elisabeth Dalseg
Ifølge Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 er det ikke bare viktig å sørge for tette bad - god ventilasjon er også essensielt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I tillegg skal det være damtpett mot yttervegger.

Årsaken er enkel: Baderommet er varmt - og fuktig. Og når damp i luften møter kalde vegger, vil det kondensere. Det holder altså ikke å legge membran i dusjsonen, om veggen bak toalettet grenser til et iskaldt vaskerom. Da er det her dampen vil sette seg, og her du kan få fuktproblemer.

Se også hva som skjer når du plasserer møbler inntil kalde yttervegger

Sverger til våtromsplater

Paulsen går for våtromsplater fra Litex med dampsperre på veggene, og anbefaler alle å gjøre dette.

– De veier lite, så er lette å jobbe med, enkle å sette opp - og ikke minst er vi trygge på at vi leverer et skikkelig tett baderom, sier Paulsen.

Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det at en plate er godkjent for bruk i våtrom og i dusjsonen betyr ikke nødvendigvis at den også er damptett. Noen må i tillegg dekkes med smøremembran mot kalde rom - for å tilfredsstille myndighetenes krav. Dette er verdt å sjekke, når du bestiller utstyr, for her er det store forskjeller. Ikke alle våtromsplater tilfredsstiller kravene til damptetthet.

– Damptetthet måles i SD-verdi, og i Norge må denne være større eller lik ti, forklarer Ingunn Livgård hos våtromsplateprodusenten Litex til DinSide. Til sammenligning har svenskene nesten tredoblet sitt krav til damptetthet, det er på 27.

Merkevaren hun representerer er imidlertid en stor helgardering, med en SD-verdi på 270 - på begge sider av platen. En tanke "overkill" kanskje, men fordelen er at dersom overflaten mot baderommet blir skadet, for eksempel fordi du fjerner en sprukket flis, vil det fortsatt være tett mot boligen på andre siden av platen.

Les også: Dette må du vite om du vurderer å pusse opp badet selv

Ikke glem ventilasjonen

Fukt- og råteskader blir fort kostbare, så det lønner seg å sikre seg best mulig.  Foto: Rekkehus
Fukt- og råteskader blir fort kostbare, så det lønner seg å sikre seg best mulig. Foto: Rekkehus Vis mer


Mens svenskene har mye strengere krav til damptetthet, er det langt lavere internasjonalt, der SD-verdien typisk ligger mellom to og fem. Og der de norske, tette baderommene sørger for at det ikke blir fuktskader i tilstøtende vegger, kan baderommene faktisk bli problematisk tette.

– Det er viktig å sørge for god ventilasjon når man bygger baderommene så tett, sier Paulsen. Han forteller at han har blitt kalt inn for å pusse opp nesten helt nye baderom, der baderomsmøblene har sprukket på grunn av høy luftfuktighet inne på selve badet. Det skal ikke være nødvendig.

Paulsen anbefaler alltid elektrisk vifte der dette er mulig; og er det ikke det, er det viktig å få tilpasset manuell ventilasjon slik at det blir god og jevn utluftning.

Dampsperre mot kalde rom står forøvrig i regelverket; så hyrer du inn en godkjent håndverker, skal han vite dette - men det skader jo ikke å være klar over hvilke krav som stilles til oppussingsprosjekter i din egen bolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer