Tenk på dette før du kjøper juliennejern

Smart når du trenger hjelp til å lage (fyrstikk)tynne staver av grønnsaker.

VARIERENDE RESULTAT: Fra venstre: Mulithakker/rivjern fra Coline/Clas Ohlson, mandolin fra Clas Ohlson, keramisk juliennejern fra Kyocera, julienneskreller fra Zyliss og juliennejern fra InVite. Foto: PER ERVLAND
VARIERENDE RESULTAT: Fra venstre: Mulithakker/rivjern fra Coline/Clas Ohlson, mandolin fra Clas Ohlson, keramisk juliennejern fra Kyocera, julienneskreller fra Zyliss og juliennejern fra InVite. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julienne, av det franske à la Julienne, er en måte å kutte grønnsaker på. Grønnsakene kuttes i tynne staver. Tykkelse og lengde kan variere, men det vanlige er at de ser ut som litt ekstra lange fyrstikker.

Ikke alle har tilstrekkelig ferdigheter til å få til de ørsmå grønnsaksbitene, men heldigvis finnes det hjelp.

Hjelpen heter juliennejern, eller mandolin. Men hvilken bør du velge?

Genialt eller latskap? Vi har testet kjøttdeighakkeren Hackit

Juliennehjelperne:

Det kan være litt tilfeldig hva butikkene anbefaler. Alt du ser i videoen under er anbefalt som hjelp til julienne, men som du ser, er det stor forskjell på resultatet:

 


I videoen over har vi brukt følgende redskaper:

Lite juliennejern fra InVite 69 kroner, Zyliss julienneskreller 79 kroner; Julienne"mandolin" med keramisk blad fra Kyocera, 349 kroner, enkel mandolin fra Clas Ohlson 159 kroner og mulithakker/rivjern fra Coline/Clas Ohlson 269 kroner.

Dette må du tenke på når du kjøper:

KOMMER TIL KORT: Juliennejernet fra Zyliss fungerer fint, men det tar ikke godt nok helt på toppen, så her må vi hjelpe litt med fingrene etterpå - og det er vanskelig å få høvlet og utnyttet hele gulroten. (Ukurante rester hakker vi opp og fryser ned) Foto: PER ERVLAND
KOMMER TIL KORT: Juliennejernet fra Zyliss fungerer fint, men det tar ikke godt nok helt på toppen, så her må vi hjelpe litt med fingrene etterpå - og det er vanskelig å få høvlet og utnyttet hele gulroten. (Ukurante rester hakker vi opp og fryser ned) Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det er flere hensyn å ta om dette står på handlelisten din.

Det aller første du bør tenke på er: Hva skal du bruke det til? Hvor redd er du for fingertuppene dine? Hvor viktig er det at du får utnyttet hele grønnsaken? Hvor mye plass har du? Hvor mye har du lyst til å bruke?

Og ikke minst: Trenger du egentlig et eget redskap for å julienne grønnsaker?

Selv har vi gått på en smell eller to fordi vi har prøvd ut flere små juliennejern, dette til tross for at vi gikk for produkter som het juliennejern. Det lille jernet fra InVite egnet seg særdeles dårlig da vi skulle julienne gulrøtter og agurk til 14 personer (det er i slike sammenhenger du ønsker deg hjelp). Det burde heller ha blitt solgt som et rivjern, eller en zester.

Skal vi rive limeskall foretrekker vi det lille rivjernet fra Microplane, akkurat som Kari Innerå, kjøkkensjef på Cru.

Bruksområde:

MULITFUNKSJON: Skal du først investere i en mandolin, gå for en med utskiftsbare kniver, eller en som kan gjøre flere ting, som denne fra Clas Ohlson som kan skive, rive, hakk og julienne i en rekke ulike størrelser og varianter.  Foto: PER ERVLAND
MULITFUNKSJON: Skal du først investere i en mandolin, gå for en med utskiftsbare kniver, eller en som kan gjøre flere ting, som denne fra Clas Ohlson som kan skive, rive, hakk og julienne i en rekke ulike størrelser og varianter. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det første er kanskje det viktigste: Hva skal du bruke det til? Som du ser i videoen over er det stor forskjell på størrelsen og ikke minst tykkelsen på strimlene.

Jernet som minner om en potetskreller lager nok litt for tynne og flate strimler for noen.

Den ene mandolinen vi prøvde kuttet så tykke staver, selv på det minste hakket, at vi ikke vil kalle det julienne. Den egner seg dog perfekt om du skal lage grønnsaker med dipp.

Vi foretrekker strimler som er tykke nok til at de gir litt å tygge på, men ikke så tykke at det blir for mye å jobbe med og tar over smaksopplevelsen.

Det finnes rene juliennejern og -mandoliner, men også mange med utskiftbare knivblader. Har du ikke godt rivjern, eller en god skiver, kan det være verdt å gå for en variant som kan gjøre flere ting.

Hvor stort redskap trenger du?

Størrelsen er også viktig. Ikke bare størrelsen på strimlene, men størrelsen på redskapet. Har du plass på kjøkkenet?

Juliennejern kommer i en rekke ulike varianter. Det er små håndholdte, som er nesten som potetskrellere, som får plass i redskapsskuffen. Det finnes såkalte mandoliner, det vil si en slags rivjern med ekstra skarp kniv, både kun til julienne - eller med utskiftbare kniver, slik at du kan velge om du vil ha tynne skiver eller strimler.

Er den stødig nok? Unngå at utstyret sklir på kjøkkenbenken med smart triks

Sikkerhet

Det er viktig å passe på fingertuppene sine også. Knivene som brukes er ofte ekstremt skarpe, og du har ikke lyst til å julienne fingertuppene dine.

De ulike mandolinene har en løsning på dette problemet: du kan sette et slags håndtak på grønnsakene. Her er det litt forskjellige varianter på markedet. Noen kan man regulere og skyve nedover, slik at man får utnyttet hele grønnsaken, og noen er helt flate. Noen har spisse jerntagger, noen har flate. Noen har en grop som passer til runde lange grønnsaker som gulrøtter eller agurk, andre har et rundt hull som passer til tomat eller løk:

ULIKE LØSNINGER: Den til venstre har flate spisser og rundt hull, perfekt til poteter eller tomater. Den i midten er fast, men har spisse tagger. Den til høyre er buet, tilpasset for eksempel squash og agurk, med spisse tagger som sitter ordentlig.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ULIKE LØSNINGER: Den til venstre har flate spisser og rundt hull, perfekt til poteter eller tomater. Den i midten er fast, men har spisse tagger. Den til høyre er buet, tilpasset for eksempel squash og agurk, med spisse tagger som sitter ordentlig. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Du bør altså sjekke dette før du kjøper: er planen å julienne masse gulrøtter, bør du gå for en variant som er spiss nok til å feste seg i dem, mens en mykere tomat eller løk holder den seg på plass, selv om jerntaggene er flate.

SMART: Trykk langsomt ned toppen på "håndtaket" du fester til grønnsaken, slik at du får utnyttet hele.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMART: Trykk langsomt ned toppen på "håndtaket" du fester til grønnsaken, slik at du får utnyttet hele. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Når det kommer til juliennejernet er det håndflaten som er mest utsatt, og man må ofte stoppe før man har fått utnyttet hele grønnsaken.

Vi er stort sett happy med å spise rester av gulrøtter og agurk som snacks, fryse ned, eller bruke kniven på restene, men om du ender opp med å kaste masse mat, er ikke dette et godt alternativ.

Smart tips: Legg det flatt i en pose før du fryser ned.

Trenger du det egentlig?

GOD MED KNIV: Det krever sin kokk å få til jevnstore strimler, slik som her.  Foto: ALL OVER PRESS
GOD MED KNIV: Det krever sin kokk å få til jevnstore strimler, slik som her. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Sist, men ikke minst: Hvor mye kommer du til å bruke det? Er et kun én gang i skuddåret du strever med å kutte de små bitene, kan du kanskje fortsette med å streve litt. Er det noe du ofte gjør, kan det være greit med ekstra hjelp.

Dette er også et moment du bør ha i mente når det kommer til pris. Vi har testet relativt rimelige varianter, men du kan fint finne de mest avanserte i butikk til et par - tre tusenlapper. Da skal du helst bruke jernet mer enn en gang i måneden.

Har utstyrshysteriet på kjøkkenet gått for langt? – Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Helle Øder Valebrokk, Norges beste amatørkokk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer