Tenk på dette før du kjøper trampoline

Her er noen ting du bør være bevisst på før du går til innkjøp av den populære hageinnretningen.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trampoline kan være mye moro, men har du ikke utstyret i orden kan det få store økonomiske konsekvenser.

Derfor er det noen ting du bør tenke på før du drar til butikken og slenger pengene på disken. Vi har snakket med seniorrådgiver Sverre Limtun i Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og bedt om noen gode tips.

DSB har nemlig en egen avdeling som tar for seg produkter og forbrukertjenester, og på deres hjemmesider har trampolinen til og med fått sin egen artikkel.

Mer for deg som lurer: Trampolinen er ditt ansvar

Ingen kontroll

Det første som kan være greit å vite er at det ikke er slik at trampolinene må innom DSB for kvalitetssikring. I stedet er det importør og selgers ansvar at trampolinen oppfyller kravene i produktkontrolloven.

– Vi har ikke gjennomført noen markedskontroll på disse produktene, ansvaret for at produktet er trygt ligger hos importør og forhandler. Men skulle det skje noe, for eksempel en ulykke, har vi mulighet til å innhente informasjon om produktet, sier Limtun.

Prøv disse knepene mot katter i hagen

Hva med CE-merking?

Trampoliner ment for privat bruk av barn under 14 år er å definere som leketøy og disse skal CE-merkes. Det betyr simpelthen at produktet oppfyller visse krav til helse, miljø og sikkerhet. Du skal likevel ikke se deg blind på CE-merking, det er lett for useriøse aktører å lage et slikt merke og trykke på produktet.

Likevel mener Limtun at det kan være en god pekepinn når du står i butikken med lommeboka klar.

– CE-merket sier noe om at den er i henhold til regelverket og at de grunnleggende sikkerhetskrav er oppfylt, og som privatperson kan man godt se etter CE-merket.

Still spørsmål

Noe av det viktigste er imidlertid å ikke være redd for å stille spørsmål til forhandleren, mener Limtun.

– Forbrukeren bør i alle fall spørre om hva slags belastning trampolinen tåler, og hvilken aldersgruppe den er beregnet på. I tillegg er det greit å vite om det er enkelt å få tak i deler dersom noe skulle gå i stykker, sier han til DinSide.

– Hvis butikken ikke kan svare på dette, bør man gå et annet sted?

– Til syvende og sist er det opp til forbrukeren å velge rett produkt. Men i utgangspunktet skal alle trampolinene være gode nok, alle på markedet har krav på seg til å ivareta sikkerheten.

Vil du ha et badeland i hagen?

Lagre det lurt

Når du endelig har fått opp trampolinen du har kjøpt, og forsikret deg om at alt er som det skal, er det én ting du ikke må finne på å gjøre.

– Ta vare på monteringsanvisningen, ikke kast den. Når vinteren kommer velger de fleste å demontere trampolinen, og da er det greit å ha monteringsanvisningen når sommeren kommer, sier Limtun.

– Og lagring bør skje innendørs, for eksempel i en kjeller. Pass på å lagre alt på samme plass, så er det mindre sjanse for at du plutselig ikke finner viktige deler.

Hans siste tips er kanskje det aller viktigste:

– Når du monterer trampolinen på nytt er det viktig å se over alle delene. Sjekk at duken og beskyttelseskanten er hel og at alle fjærene er i orden. Er det noe som ser usikkert ut så må du få tak i nye deler.

Her er de beste tipsene for sikker trampolinebruk

Husk dette før du kjøper:

  • Er det lett å få tak i ekstradeler, som duk og fjærer?
  • Hvilken aldersgruppe er trampolinen beregnet for?
  • Har den noen maksimal vektbelastning?
  • Er sikkerhetsnett med, og om ikke - hvor mye koster sikkerhetsnettet som hører til?
  • Hvis trampolinen er montert i butikken: kjennes den solid?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer