De som skal selge en bolig er - ikke overraskende - veldig opptatt av å få så høy pris som mulig. Og de som skal kjøpe er - like lite overraskende - veldig opptatt av en så lav pris som mulig.
Men uavhengig av hvilken side av salgsbordet man sitter på, kan det altså være lurt å være oppmerksom på at det er fullt mulig å trikse litt med prisen - fordi den psykologiske faktoren, i form av hvilken takst eller prisantydning man går ut med, ikke er ubetydelig.
Kort sagt: Selgeren kan bruke taksten til å få høyere pris, og kjøperen kan kanskje klare å få lavere pris ved å vite hvordan selgeren har tenkt.
Diskuter: Hva lønner seg - høy, eller lav takst?
Prisantydning eller takst
Når man selger en bolig, velger de fleste å få en takstmann til å gi en takst på boligen. Derfor ser man ofte at en eiendom er annonsert med for eksempel: Takst: 3.000.000 kroner; Prisantydning: 2.990.000 kroner.
Taksten skal altså - i teorien - være en uavhengig verdivurdering av boligen foretatt av en takstmann, samtidig som prisantydningen er meglers (og selgers) antydning av hva de tror det er mulig å få for boligen - i teorien, i alle fall.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger