Tenn opp fra toppen

Varmen varer lenger om du tenner opp fra toppen.

Hvordan du tenner opp i peisen, avgjør hvor mye varme veden avgir - og hvor lenge den brenner.  Foto: Kristin Sørdal
Hvordan du tenner opp i peisen, avgjør hvor mye varme veden avgir - og hvor lenge den brenner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det presenteres som en overraskelse, men det burde ikke være det: Det er kaldt i Norge på vinteren. Én av tre er bekymret for den neste strømregningen, men glemmer at peis- eller vedovnen i stuen ikke bare er til kos.

Ikke bare koselig med peis: Nobil vil forby gamle vedovner på grunn av skadelige utslipp fra gamle vedovner og peiser

Slik får du fyr

I utgangspunktet er det ingen stor heksekunst å få fyr på peisen. Du trenger god og tørr ved, papir, flis eller annen opptenningshjelp, god trekk - og fyrstikker eller lighter. Når du ikke får fyr på peisen er det sannsynligvis feil ved et av disse elementene.

Men selv om alt dette er på plass, er det imidlertid noen små triks som skal gjøre peisen enda mer effektiv som varmekilde.

Tenn på fra topppen

Peiskubber gir fint lys, men lite varme. Legger du på flere kubber, får du mer enn bare peiskosen. Foto: Berit B. Njarga
Peiskubber gir fint lys, men lite varme. Legger du på flere kubber, får du mer enn bare peiskosen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Den klassiske måten å tenne opp i peisen, er å tenne opp noe opptenningsved som ligger i bunnen av bålet, og la flammene slikke oppover vedkubbene til de tar fyr. Men for å fyre mest mulig effektivt bør du tenne opp fra toppen. Da får du også langt bedre varmeutnyttelse av veden, ifølge Sintef. Som en ekstra bonus kan du minimere utslipp av skadelige gasser med opptil 80 prosent om du tenner opp på denne måten.

Den danske Miljøstyrelsen lanserte et par år tilbake en kampanje for å lære det danske folk å tenne opp i peisen, for å få mest mulig varme, lengst mulig, og minst mulig røyk og skadelige utslipp. Se video:


Les mer: Slik tenner du riktig

Velg riktig ved

Det er heller ikke likegyldig hvilken ved du velger. Oddvar Espegard i Norsk Ved har tidligere forklart at de aller fleste fyrer med bjørkeved, rett og slett fordi det er lett tilgjengelig. Det er imidlertid ikke bjørkeveden som gir oss den beste peisvarmen: Bøk og eik gir mest varme per kubikkmeter.

Det er også viktig at ikke vedkubbene er for store. En ting er rent praktisk, om du har en liten ovn med smal åpning. Men det er også viktig at det slipper nok luft til kubbene, slik at bålet får nok luft,

Les mer: Disse tresortene gir mest varme

Velg riktig ovn

Det er en myte at bjørk brenner best. Mest varme får du om du velger blandingsved.  Foto: Colourbox.com
Det er en myte at bjørk brenner best. Mest varme får du om du velger blandingsved. Foto: Colourbox.com Vis mer


Det er heller ikke likegyldig hvilken peisovn du velger. En gammeldags peis gir mest kos fra åpen grue, men er ikke alltid mest effektiv. Å bytte ovn er en kostbar investering, men på lang sikt vil du spare det inn. I tillegg slipper du kanskje å fryse, og slipper også ut færre skadelige stoffer.

Men hvilken peis eller vedovn bør du velge? Sjekk vår peisguide. Det danske forbrukerrådet har testet peisovner, og her er deres ni anbefalinger.

Se også peisen der pipen varmer etter du har stoppet å fyre.

Peiskubben virker hver gang

Om ingen andre knep fungerer, finnes det idiotsikre alternativer i butikken. For eksempel ferdigkubber som er pakket inn i papir for enkel opptenning. Du legger den inn i ovnen, tenner på papiret, og det er omtrent alt du trenger å gjøre. Et tips er å legge en ørliten pinne under midten av kubben, slik at det kommer litt luft til.

Fordelen er at det er lett å få fyr, men det gir ikke så mye varme. Når kubben først har fått god fyr, kan du fint legge på flere vedkubber eller briketter. Slik blir det varme også, ikke bare levende flamme.

Les mer: Er peiskubben et alternativ til ved?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer