Tenn opp fra toppen

Varmen varer lenger om du tenner opp fra toppen.

Hvordan du tenner opp i peisen, avgjør hvor mye varme veden avgir - og hvor lenge den brenner.  Foto: Kristin Sørdal
Hvordan du tenner opp i peisen, avgjør hvor mye varme veden avgir - og hvor lenge den brenner. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det presenteres som en overraskelse, men det burde ikke være det: Det er kaldt i Norge på vinteren. Én av tre er bekymret for den neste strømregningen, men glemmer at peis- eller vedovnen i stuen ikke bare er til kos.

Ikke bare koselig med peis: Nobil vil forby gamle vedovner på grunn av skadelige utslipp fra gamle vedovner og peiser

Slik får du fyr

I utgangspunktet er det ingen stor heksekunst å få fyr på peisen. Du trenger god og tørr ved, papir, flis eller annen opptenningshjelp, god trekk - og fyrstikker eller lighter. Når du ikke får fyr på peisen er det sannsynligvis feil ved et av disse elementene.

Men selv om alt dette er på plass, er det imidlertid noen små triks som skal gjøre peisen enda mer effektiv som varmekilde.

Tenn på fra topppen

Den klassiske måten å tenne opp i peisen, er å tenne opp noe opptenningsved som ligger i bunnen av bålet, og la flammene slikke oppover vedkubbene til de tar fyr. Men for å fyre mest mulig effektivt bør du tenne opp fra toppen. Da får du også langt bedre varmeutnyttelse av veden, ifølge Sintef. Som en ekstra bonus kan du minimere utslipp av skadelige gasser med opptil 80 prosent om du tenner opp på denne måten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.