Teppet: Fordeler og ulemper

Er teppet en håpløs oppfinnelse som kun samler støv og skitt? Eller er teppet faktisk et interessant alternativ til harde gulvoverflater?

Tepper er varme og myke å gå på. I tillegg er de støydempende og lette å legge - og de binder svevestøv. Men det er også ulemper knyttet til tepper, som krever mer og hyppigere renhold enn de fleste andre gulvmaterialer. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Tepper er varme og myke å gå på. I tillegg er de støydempende og lette å legge - og de binder svevestøv. Men det er også ulemper knyttet til tepper, som krever mer og hyppigere renhold enn de fleste andre gulvmaterialer. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBS: Etter at denne artikkelen ble publisert, ble DinSide kontaktet av Norges Astma- og Allergiforbund, som fraråder bruk av tepper.

Er du blant dem som forbinder tepper med gamlinger og de britiske øyer? Da er du ikke alene. Mens parketter og laminater de siste tiårene har blitt stadig mer populære her i landet, har teppet tapt terreng.

Vi tør ikke å påstå at vi har svaret på hvorfor teppet her i landet har mistet markedsandeler til fordel for de harde gulvtypene. Men vi antar at to av årsakene er at mange oppfatter teppet som en uhygienisk og upraktisk løsning.

Les også: Den store gulvguiden

Flere ulemper

Og denne oppfatningen er ikke helt ubegrunnet. Et teppe krever jevnlig støvsuging og rensing, hvis ikke risikerer man at teppet blir grobunn for uønskede mikroorganismer. Og hvis du er uheldig å søle væske på et teppe, så gjelder det å få opp dampen - i dobbel forstand. Hvis ikke risikerer du skjemmende flekker som ødelegger hele inntrykket av rommet teppet befinner seg i.

Et teppe bidrar til en varmere og lunere atmosfære enn harde gulvoverflater. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Et teppe bidrar til en varmere og lunere atmosfære enn harde gulvoverflater. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Tepper kan ikke verken tørr- eller våtmoppes og krever en kraftig støvsuger, gjerne med en roterende børste. Og har teppet lang luv, er det langt tyngre å støvsuge enn et glatt gulv. I tillegg bør det jevnlig renses, noe som forutsetter innkjøp av en dyr maskin eller slitsomme maskinleie-prosjekter.

Når det kommer til holdbarhet, så har selvsagt teppets kvalitet stor betydning, i likhet med belastningen det utsettes for. Generelt kan vi likevel si at holdbarheten er blant de dårligste av samtlige gulvmaterialer.

Og dermed er det kanskje ikke så rart at de fleste av oss velger parkett, laminat eller fliser i stedet?

Vel, spørsmålet er om ikke teppet har fått et ufortjent dårlig rykte. Teppet har nemlig også en del unike, positive egenskaper.

Varmt

For det første er teppet blant de absolutt varmeste gulvbeleggene å gå på. Har du varme i gulvet er kanskje ikke dette argumentet spesielt interessant. Det er imidlertid et tankekors at elektrisk gulvvarme - og vannbåren varme for den saks skyld - er energikrevende og dermed har negative økonomiske og miljømessige konsekvenser. Teppet produserer den opplevde varmen "gratis". Ifølge tilhengerne kan temperaturen i et rom senkes med både en og to grader hvis man velger teppe fremfor laminat eller fliser. Hvis du er av typen som er frossen om morgenen, vil et teppe på soveromsgulvet garantert gi deg en triveligere start på dagen enn både parketter og tregulv, for ikke å snakke om laminater og fliser.

Mykt

Forutsatt hyppig renhold, egner teppet seg godt på soverom. I tillegg til å binde svevestøv, vil teppet gi en varmere start på dagen for bare føtter. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Forutsatt hyppig renhold, egner teppet seg godt på soverom. I tillegg til å binde svevestøv, vil teppet gi en varmere start på dagen for bare føtter. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Også barn som leker på gulvet vil ha glede av et teppe, som i tillegg til å oppleves som varmt, også er blant de absolutt mykeste gulvbeleggene på markedet. Fordi teppet er mykt å gå på, vil mange oppleve mindre behov for tøfler eller klikk-klakker og i stedet kunne gå barbent eller på sokkelesten. Tilhengerne går så langt som til å hevde at tepper er bra både for føtter og ledd. Mykheten innebærer også en redusert risiko for at ting knuser når de mistes og at mennesker skades alvorlig når de faller.

Friksjon og støydemping

Samtidig sørger teppets friksjon for å redusere risikoen for at du faller i første omgang. Dette er blant årsakene til at mange velger teppebelegg i trapper. En annen fordel ved teppet er at det demper støy generelt og trinnlyd spesielt, noe som er spesielt interessant for dem som bor i hus med flere etasjer og relativt dårlig lydisolerte etasjeskillere.

Gjør det selv: Støydemping i tregulv

Skjuler ujevnheter

Parkett, laminat og andre harde gulvbelegg kan skjule småhull i underlaget, men forutsetter at underlaget er helt plant. Laminat, linoleum og gummi kan legges uten at underlaget er helt plant, men avslører småhull.

Et teppe med relativt lang luv er unikt i den forstand at det kan skjule både småhull og skjevheter. Teppet er derfor et interessant alternativ for deg som ikke har råd eller tid til å starte med avretting eller annen utbedring av eksisterende underlag. Når det er sagt, må det understrekes at resultatet alltid vil bli aller best med et perfekt avrettet og plant undergulv.

Les også: Nytt liv til slitent tregulv

Lett å legge

Teppefliser er lette å legge. I tillegg åpnes muligheten for å skifte ut skadede fliser. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Teppefliser er lette å legge. I tillegg åpnes muligheten for å skifte ut skadede fliser. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer


Hva så med monteringen? Jo, i likhet med klikklaminat- og parkett vil de fleste kunne legge et vegg til vegg-teppe på egen hånd, selv om man selvsagt skal ha tungen rett i munnen når man kutter. Vær forøvrig klar over at det også finnes et stort utvalg av teppefliser, noe som forenkler leggingen betydelig. Ved å velge teppefliser åpnes også muligheten for å bytte ut fliser som skades av søl eller andre årsaker.

Bedre luftkvalitet

Men hva med hygienen som vi nevnte som en svakhet innledningsvis? Jo, det er ingen tvil om at teppet stiller større krav til eieren om hyppig og jevnlig renhold enn de fleste andre gulvalternativer. Men hvis man er av den huslige typen som ikke har noe i mot støvsuging og tepperens, så har teppet en unik fordel å by på. Teppet binder nemlig støvet, slik at det ikke virvles opp i pustehøyde. Forutsatt jevnlig støvsuging vil dermed teppet faktisk produsere bedre luftkvalitet enn alle de andre gulvalternativene.

Teppet: Bruksområder

 • Stue
 • Soverom
 • Barnerom
 • Egner seg normalt ikke på bad eller andre våtrom, kjøkken eller entré/hall og andre gangarealer

 • Teppet: Fordeler

 • Varmt å gå på og å leke på
 • Mykt å gå på og å falle på, redusert risiko for knusing
 • God friksjon
 • Støydempende
 • Binder svevestøv
 • Relativt lett å legge (spesielt teppefliser)
 • God evne til å skjule ujevnheter i underlag

 • Teppet: Ulemper

 • Krever hyppig støvsuging (for å unngå oppblomstring av uønskede mikroorganismer)
 • Krever jevnlig rens (for å unngå oppblomstring av uønskede mikroorganismer)
 • Flekker kan være vanskelige å fjerne
 • Tåler fuktighet dårlig
 • Forutsetter kraftig støvsuger, helst med roterende børste
 • Tungt å støvsuge
 • Relativt begrenset holdbarhet sammenlignet med alternativene

 • Kilder: Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no), snl.no, maxbo.no, husbyggeren.no, boligfakta.no

  Les også:
  Gulvguiden 1: Hele 11 alternativer å velge blant
  Gulvguiden 2: Teppe
  Gulvguiden 3: Keramiske fliser

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer