Teppet: Fordeler og ulemper

Er teppet en håpløs oppfinnelse som kun samler støv og skitt? Eller er teppet faktisk et interessant alternativ til harde gulvoverflater?

Tepper er varme og myke å gå på. I tillegg er de støydempende og lette å legge - og de binder svevestøv. Men det er også ulemper knyttet til tepper, som krever mer og hyppigere renhold enn de fleste andre gulvmaterialer. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no
Tepper er varme og myke å gå på. I tillegg er de støydempende og lette å legge - og de binder svevestøv. Men det er også ulemper knyttet til tepper, som krever mer og hyppigere renhold enn de fleste andre gulvmaterialer. Foto: Informasjonskontoret for farge og interiør - www.ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBS: Etter at denne artikkelen ble publisert, ble DinSide kontaktet av Norges Astma- og Allergiforbund, som fraråder bruk av tepper.

Er du blant dem som forbinder tepper med gamlinger og de britiske øyer? Da er du ikke alene. Mens parketter og laminater de siste tiårene har blitt stadig mer populære her i landet, har teppet tapt terreng.

Vi tør ikke å påstå at vi har svaret på hvorfor teppet her i landet har mistet markedsandeler til fordel for de harde gulvtypene. Men vi antar at to av årsakene er at mange oppfatter teppet som en uhygienisk og upraktisk løsning.

Les også: Den store gulvguiden

Flere ulemper

Og denne oppfatningen er ikke helt ubegrunnet. Et teppe krever jevnlig støvsuging og rensing, hvis ikke risikerer man at teppet blir grobunn for uønskede mikroorganismer. Og hvis du er uheldig å søle væske på et teppe, så gjelder det å få opp dampen - i dobbel forstand. Hvis ikke risikerer du skjemmende flekker som ødelegger hele inntrykket av rommet teppet befinner seg i.

Tepper kan ikke verken tørr- eller våtmoppes og krever en kraftig støvsuger, gjerne med en roterende børste. Og har teppet lang luv, er det langt tyngre å støvsuge enn et glatt gulv. I tillegg bør det jevnlig renses, noe som forutsetter innkjøp av en dyr maskin eller slitsomme maskinleie-prosjekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer