Termostaten som lærer

Å spare strøm og penger er alltid en god ting, og sjelden gjøres det så smart som dette.

PÅ VEI NED: Denne spesielle termostaten skal være smartere enn de fleste andre varmeregulerende dingsene du har vært borti. Når den lyser blått, betyr det at temperaturen er på vei ned. Men det er ikke alt ... Foto: Produsenten
PÅ VEI NED: Denne spesielle termostaten skal være smartere enn de fleste andre varmeregulerende dingsene du har vært borti. Når den lyser blått, betyr det at temperaturen er på vei ned. Men det er ikke alt ... Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Én av iPodens mest karakteristiske egenskaper var det runde klikkhjulet. Det spant deg gjennom musikksamlingen raskere enn du kunne si ABBA-BeachBoys-Coldplay-DavidBowie, og viste seg å være en særdeles effektiv måte å navigere på.

Så hva skjer når to av Apples mest sentrale iPod-ressurser - tidligere visepresident for iPod-avdelingen Tony Fadell og senioringeniør Matt Rogers - sier takk for seg og forlater eplekjempen for å begynne med strømsparing?

Da kommer hjulet tilbake.

Lærer deg å kjenne

Hjulet som regulerer temperaturen opp og ned er likevel ikke det mest imponerende med The Nest ("redet"), en termostat som er langt mer avansert enn det de fleste amerikanere og nordmenn har i huset, og som skal spare deg for både strøm og penger når den lærer deg å kjenne.

Nest Labs, som er navnet på Fadells og Rogers' selskap, skal etter planen begynne å selge The Nest i USA neste måned, til den nette pris av 249 dollar, eller rundt 1400 norske kroner med dagens kurs.

Det mest unike med det "digitale redet" er at det lærer av din og resten av familiens oppførsel. I løpet av en uke har The Nest allerede dannet seg et godt bilde av hvor ofte og hvor mye beboerne justerer temperaturen i huset eller leiligheten opp og ned, og når på døgnet det skjer. Hvis det for eksempel er slik at termostaten justeres ned 5 grader hver kveld i 9-10-tida, vil den merke seg det.

Les om Erik Berge som kan styre all elektronikk i boligen fra mobilen.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Se også vår miniguide til varmestyring.

Sensorer hjelper til

Ved hjelp av seks ulike sensorer plassert på ulike steder i huset registrerer den også aktivitet, og mangel på aktivitet, i husstanden. Dermed kan den holde orden på når folk forlater huset, og når de vanligvis kommer hjem igjen. Sensorene registrerer blant annet temperatur, lys fra omgivelsene, luftfuktighet og bevegelse, alt for å optimalisere den automatiske prosessen og forbedre forståelsen av hvordan beboerne lever. Har The Nest for eksempel ikke registrert noen form for bevegelse på så og så lenge, vil den justere ned temperaturen, selv om det vanligvis pleier være noen hjemme på akkurat dette tidspunktet.

Du kan selvfølgelig installere flere termostater i boligen, og selv om hver enkelt av dem gjør sine analyser uavhengig av hverandre, vil termostaten i andre etasje vite at du er hjemme hvis termostaten i gangen i første etasje registrerer bevegelse idet du går inn inngangsdøra.

The Nest sitt design er upåklagelig, blant annet fordi termostaten er laget av metall som reflekterer omgivelsene, slik at den bedre blander seg med resten av interiørdekoren. Elegant nok skifter bakgrunnsfargen til rødt hvis du skrur temperaturen opp, mens den blir blå idet du skrur den ned. Det er mulig å sette både maksimums- og minimumstemperatur, og selvfølgelig følger det med en app.

Foreløpig er den bare tilgjengelig for iPhone, men en Android-versjon skal være på vei. Ettersom The Nest er utstyrt med Wifi, kan altså temperaturen reguleres via appen.

Se også hvordan den smarte hjernen fra Sonnico kontrollerer alarm, vann og elektrisitet i nye Usbl-boliger.

- Enkel installasjon

Produsenten påstår at installeringen er relativt enkel, og beregner en installasjonstid per termostat på bare 20 minutter. Det forutsetter nok at du har litt bedre ferdigheter enn sløyd fra niendeklasse, men helt umulig skal det uansett ikke være.

Hvorvidt The Nest blir å se i Norge vites ikke, men konseptet er såpass interessant og såpass rimelig at det ikke bør være en umulighet.

Du kan se en video av termostaten her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer