Test av årets chips og snacksnyheter

Testvinneren har alt vi ønsker oss - av en ramsløkchips.

DEN NYE CHIPSEN: Det var ikke så mye å juble over da vi smakte oss gjennom den nye chipsen, men når det først var bra, var det skikkelig bra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DEN NYE CHIPSEN: Det var ikke så mye å juble over da vi smakte oss gjennom den nye chipsen, men når det først var bra, var det skikkelig bra. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var langt mellom høydepunktene da vi skulle smake oss gjennom høstens nye chips og snacks, men for første gang på en god stund har vi funnet frem sekseren på terningen.

Terningkast seks skal henge høyt, og vi går alltid noen ekstra runder når vi vurderer sekserkandidatene.

Men uansett hvor mye vi prøvde å kritisere Maaruds Original Chips med Crème Fraîche og Ramsløk, fikk vi det ikke til.

- Denne har rett og slett alt jeg vil ha av en ramsløkchips.

Det høres kanskje fryktelig sært ut. Men det er rett og slett en mer spennende utgave av potetgull med sour cream and onion.

Litt sunnere snacks? Se hva vi synes om de nye nøtteblandingene

Greit, men ikke spesielt spennende

DRØMMELISTEN: Ingen rare tilsetningsstoffer eller smaksforsterkere, bare poteter, olje og salt fra Sørlandschips. Men noe er feil når vi får lyst til å gripe etter saltbøssen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DRØMMELISTEN: Ingen rare tilsetningsstoffer eller smaksforsterkere, bare poteter, olje og salt fra Sørlandschips. Men noe er feil når vi får lyst til å gripe etter saltbøssen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det er sjelden noen blir lei seg og rynker på nesen av snacks. Fett, salt og eventuelt andre smaker som smeller litt til: Det kan vel ikke bli feil?

Men når man først skal fråtse i syndige gleder, er det jo greit at man velger noe man virkelig synes er godt?

Felles for mange av de nye chipsene vi smakte på, er at de smaker greit, men ikke noe mer enn det. Mer enn én gang ble det uttalt at dette var chips man måtte servere dip til.

En av årsakene er nok at produsentene har jobbet med å kutte saltinnholdet.

De aller fleste nye chipsene inneholder mellom 1,3 og 1,7 gram salt per 100 gram.

Det er sikkert et poeng at vi skal spise lite salt, og venne oss av med den sterke saltsmaken, men på et eller annet tidspunkt blir det kjedelig.

Kan de ikke da tilsette noe annet i stedet?

Det er imidlertid verdt å merke seg at dersom du velger chips med redusert fettmengde er saltinnholdet minst dobbelt så høyt som hos de fleste og mer fettholdige konkurrentene.

Gjør det selv? Vi har testet Potato Chips Maker for bruk i mikrobølgeovn, og Philips AirFryer som friterer nesten uten olje.

SLIK TESTET VI: Tre av Dinside og Dagbladets journalister har smakt seg gjennom årets snacksnyheter. Vi har bedømt chipsen etter utseende, konsistens, om den innfrir forventningene vi har fra pakken, og sist men absolutt viktigst: SMAK.Det hjelper altså ikke om det er en kjempegod paprikachips - om det egentlig skal smake salt og pepper.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLIK TESTET VI: Tre av Dinside og Dagbladets journalister har smakt seg gjennom årets snacksnyheter. Vi har bedømt chipsen etter utseende, konsistens, om den innfrir forventningene vi har fra pakken, og sist men absolutt viktigst: SMAK.Det hjelper altså ikke om det er en kjempegod paprikachips - om det egentlig skal smake salt og pepper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Kims BigCut Punching paprika

SLAPT: - Hvor er punchen? Jeg er skuffet.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLAPT: - Hvor er punchen? Jeg er skuffet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Sa du det var paprikachips? Det smaker som salt og pepperchips.

Kims grovriflete paprikachips skal være hardslående, men vi føler oss mer klapset til. Det smaker så lite av paprika at vi måtte sjekke om det bare var ved siden av de andre paprikachipsene den smakte salt og pepper.

Det stemte tildels. Ved siden av de to andre faller den helt igjennom.

Dette er rett og slett paprikachipsen for deg som ikke vil at det skal smake så mye av paprikakrydder. Det er en anelse paprika der, men vi skulle gjerne sett mer til den. Her er det flaks at det er grove rifler som kan samle opp mye dipp.

Ingredienser: Poteter (60%), solsikkeolje (34%) og krydderblanding (6%): salt, paprika, sukker, druesukker, løk, maltodekstrin, chilipepper, gjærekstrakt, krydder, surhetsregulerende middel (sitronsyre), persille, krydderekstrakt (paprika, cayennepepper) og aroma.

Per 100 gram:
Energi: 545 kcal
Fett: 34 g (mettet 7,3 g)
Salt: 1,5 g

Aroma? Bare én av de store produsentene vil fortelle deg hva som gjemmer seg bak «aroma» i ingredienslisten

Sørlandschips: Årets norske nypoteter med norsk havsalt

TAMT: - Det er sprøtt og godt, men det smaker for lite - og peanøttoljen blir for dominerende. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TAMT: - Det er sprøtt og godt, men det smaker for lite - og peanøttoljen blir for dominerende. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Disse potetchipsene har en ingrediensliste å bli glad av. Her er det kun tre ingredienser: Poteter, peanøttolje og norsk havsalt. Chipsene er tynne skiver av potet, med skallet på, og ser omtrent så presentable ut som chips kan.

Dessverre blir det litt tamt.

En av testerne synes at Sørlandschips' originale salte chips i utgangspunktet smaker litt lite, og denne smaker enda mindre salt. Det er ikke bare at det er lite salt, det smaker generelt lite.

- Det står på posen at det er "krydret akkurat passe", men det er det ikke. Det smaker litt for lite.

Ingredienser: Poteter med skallet på, peanøttolje, norsk havsalt.

Per 100 gram:
Energi: 487 kcal
Fett: 26 g (mettet 4,7 g)
Salt: 1,3 g

Maarud: Superrifla Crème fraîche og løk

SALT: Mindre fett gir høyere saltinnhold. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SALT: Mindre fett gir høyere saltinnhold. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det er noe med noe av den fettreduserte snacksen som enkelte ganger kan minne om papp. Denne smaker mindre enn Superrifla med paprika, men oppleves som mye saltere.

Den knaser imidlertid omtrent akkurat like mye av de finriflede blandingsproduktene som . Dette er så absolutt sprøtt.

Det smaker av løk og crème fraiche, men smaken er kort, og blir fort borte.

Ser vi på krydderet kan snacksen minne om Maaruds original med crème fraîche og ramsløk, men denne er et blandingsprodukt, det er altså ikke poteter i skiver, men støpt snacks.

- Jeg spiser heller én bit av [Maaruds med crème fraîche og ramsløk] enn ti biter av denne.

Ingredienser: Tørket potet, solsikkeolje, potetstivelse, krydderblanding (mysepulver (fra melk), salt, sukker, druesukker, hvitløk, gjærekstrakt, løkpulver, melkepulver, syrer (melke- og sitronsyre), tomatpulver, gressløk, ostepulver, ramsløk, maltodekstron, naturlig aroma), rapsolje.

Per 100 gram:
Energi: 480 kcal
Fett: 21 g (mettet 1,8 g)
Salt: 2,9 g

Dinside sjekker: Stemmer snacksløftet om mindre fett?

Kims: Kokkens oppskrift - Mild bearnaise

FULL FORVIRRING: Bearnaisesmaken er så mild at du nesten må vite hva det skal smake for å skjønne hva du spiser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FULL FORVIRRING: Bearnaisesmaken er så mild at du nesten må vite hva det skal smake for å skjønne hva du spiser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Hæ? Skal denne smake bearnaise?

Kims har fått med seg Bocuse d'Or-coach og kokk Odd Ivar Solvold for å utvikle en serie spesialchips. Denne skal ha smak av mild bearnaise, og være "perfekt følgesvenn til din burger, biff, grillet kylling eller til stekt laks".

Vi er ikke helt overbevist. Det er både estragon og smørsmak å spore, men det smaker mer som en variant av ost eller crème fraîche og løk.

- Det skal være noe nytt, men jeg føler jeg har smakt det før.

Vi stusset såpass over smaken at vi ba flere om å blindteste denne chipsen i etterkant for å finne ut om noen klarte å gjette hva den skulle smake. Det nærmeste svaret vi fikk var "middag".

Når det er sagt: Dette er ekstremt mye bedre enn potetsalaten med bearnaise som ble lansert i vår.

- Det er ikke vondt, men litt kjedelig. Det blir for anonymt.

Ingredienser: Poteter (62%), solsikkeolje (31%) og krydderblanding (7%): salt, druesukker (mais), sukker, smaksforsterkere (natriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriumsinosat), gjærekstrakt, løk, melkeprotein, fløtepulver, persille, aroma, surhetsregulerende middel (melkesyre, sitronsyre), krydder og urter (bl.a. estragon og svart pepper).

Per 100 gram:
Energi: 535 kcal
Fett: 31 g (mettet 2,4 g)
Salt: 1,5 g

Litt smakløst: De nye frossenpizzaene har gode bunner, men smaker litt lite

Maarud: Exxtra røffe rifler: Max paprika

IKKE MAX: - Tenk at så mange ingredienser kan gi så lite smak! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE MAX: - Tenk at så mange ingredienser kan gi så lite smak! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Maaruds Exxtra røffe rifle-serie har nå fått paprikakrydder. Og det smaker som klassisk paprika. Men hva skjedde med max-biten?

- Dette smaker jo klassisk paprikachips, kanskje enda søtere enn vanlig.

Et av poengene med de grovriflete chipsene er at det skal gi mer smak. Det synes vi ikke det gjør, og det overrasker siden vi forventet ekstra smaksterke chips.

Chipsene er greit sprø, og de grove sporene egner seg perfekt for dem som er glad i å spise chips med dipp. Men det skal vi vel strengt tatt ikke trenge når potetgullet skal ha max smak?

Ingredienser: Poteter, solsikkeolje, krydderblanding (salt, sukker, paprika, gjærekstrakt, maltodekstrin, løkpulver, tomatpulver, krydder (sort pepper, hvit pepper, chilipepper, hvitløk), syrer(melkesyre, sitronsyre), kjøttekstrakt (animalsk), smaksforsterker (E635), balsamicoeddik, grønnsaksbuljong, aroma), rapsolje.

Per 100 gram:
Energi: 510 kcal
Fett: 29 g (mettet 3,7 g)
Salt: 1,7 g

Kims: Kokkens oppskrift - Frisk salsa

NYTT: Men vi hadde forventet noe sterkere og mer spennende av chips med salsasmak.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
NYTT: Men vi hadde forventet noe sterkere og mer spennende av chips med salsasmak. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Nok et samarbeid mellom Kims og Odd Ivar Solvold, denne gang potetgull med frisk salsasmak, og her har de lykkes litt bedre.

Potetgullet har en frisk smak av lime, med hint av koriander og noe paprika. Men smaken er overraskende mild, og det er lite punch. Hvor er chilien som er avbildet på pakken?

- Dette er definitivt noe nytt - men det smaker mye mindre enn forventet.

Denne luktet på fire øyne på terningen, men den røk fordi smaken minnet mer om paprikachips.

- Man må fortsatt lage salsaen selv om man vil ha den gode, sterke salsasmaken.

Ingredienser: Poteter (62%), solsikkeolje (31%) og krydderblanding (7%): salt, druesukker (mais, hvete), sukker, smaksforsterkere (natriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriumsinosat), løk, paprika, tomat, surhetsregulerende middel (melkesyre, sitronsyre), gjærekstrakt, krydder, persille, maltodekstrin, koriander, aroma (fra melk), krydderekstrakt (paprika, cayennepepper).

Per 100 gram:
Energi: 535 kcal
Fett: 31 g (mettet 2,3 g)
Salt: 1,5 g

Maarud: Superrifla American Ranch

SMAKSBOMBE: - Disse smaker mye. Ikke nødvendigvis best - men mest.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SMAKSBOMBE: - Disse smaker mye. Ikke nødvendigvis best - men mest. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


American Ranch er en av disse smakene vi ikke har så lang tradisjon for i Norge, ingredienslisten, pakken og lukten er ikke helt ulik paprikachips. Med et snev av ost. Og smaken er heller ikke helt ulik chipsene med frisk salsasmak.

Dette er ikke tradisjonelle chips av høvlete poteter, her er potetene tørket, malt og satt sammen igjen.

- Det står at de skal være ekstra sprø, og det er de, så sprø at det nesten blir litt voldsomt.

Disse skal ha mindre fett, og har tilsvarende mye salt. Det merkes markant på smaken: som er blant de aller mest utpregete. Her kan vi begynne å snakke om «punching» og «max» smak.

Ingredienser: Tørket potet, solsikkeolje, potetstivelse, krydderblanding (mysepulver (fra melk), sukker, løkpulver, tomatpulver, gjærekstrakt, paprikapulver, syrer (melkesyre, sitronsyre, eplesyre), druesukker, ostepulver, hvitløk, persille, paprikaekstrakt, aroma), rapsolje.

Per 100 gram:
Energi: 480 kcal
Fett: 21 g (mettet 1,8 g)
Salt: 3,2 g

Vil du velge sunnere? Se etter dette når du kjøper chips

Sørlandschips: Trippel løk

SAVNER SYRE: Chipsene med crème fraîche er hakket bedre balansert. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SAVNER SYRE: Chipsene med crème fraîche er hakket bedre balansert. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Det er egentlig tre nye snacks som har smak av hvitløk, løk og ramsløk, men dette er den eneste som averterer det. Det smaker tydelig løk, men det er en mye tammere chips enn de andre.

- Den mangler litt av balansen de andre har fra det syrlige i crème fraîchen.

Chipsen er sprø og god, og vi liker det rustikke og estetiske i at skallet får sitte på. Men det smaker litt for lite for oss.

- Det er ikke den beste av løkchipsene, men den smaker godt.

Ingredienser: Poteter med skallet på, peanøttolje, krydderblanding (løk, salt, druesukker, sukker, gjærekstrakt, hvitløk, maltodekstrin, gressløk, surhetsregulerende midler (melkesyre, sitronsyre), ramsløk, naturlige aromaer).

Per 100 gram:
Energi: 504 kcal
Fett: 26 g (mettet 4,6 g)
Salt: 1,3 g

Sørlandschips: Årets norske nypoteter med paprika

BESTE PAPRIKA: - Her har de jobbet med smaken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BESTE PAPRIKA: - Her har de jobbet med smaken. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


I kampen om paprikatronen gikk Sørlandschips enstemmig til topps. De har en rund og god, men ikke for dominerende smak av paprika.

- Her har de tenkt på smaken. Dette har de fått til.

Når chipsen i tillegg er pene å se på, og chipsen knaser sprøtt, uten å være for hard, lar vi oss sjarmere.

- Disse spiser jeg gjerne igjen.

Ingredienser: Poteter med skallet på, peanøttolje, krydderblanding (salt, maltodekstrin, gjærekstrakt, dekstrose, krydder (paprika), sukker, løkpulver, tomatpulver, hvitløkspulver, fargestoff (paprikaekstrakt), aroma (cayenne), antioksidant (rosmarinekstrakt)).

Per 100 gram:
Energi: 504 kcal
Fett: 26 g (mettet 4,7 g)
Salt: 1,3 g

Maarud: Original Chips med Crème frâiche og ramsløk

BEST I TEST: - Denne har rett og slett alt jeg vil ha av en ramsløkchips.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BEST I TEST: - Denne har rett og slett alt jeg vil ha av en ramsløkchips. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ramsløk blir gjerne kalt for nordens hvitløk, fordi de lukter og smaker relativt likt. Det er tydelig fra det øyeblikketvi åpner posen, uten at det på noen måte er negativt.

Nå er det også hvitløk og løk i ingredienslisten, mer enn ramsløk, men det er ingen tvil om at det smaker av ramsløk.

- Denne! Denne skal jeg kjøpe igjen!

Chipsen er sprø, med lett grønt dryss, og vi leter, men vi finner ingen ting å sette fingeren på, annet enn at én av testerne påpekte at den smaker såpass mye at hun nok ikke kom til å spise store mengder om gangen.

Man må være glad i løk, men det er vel også en forutsetning for å kjøpe chips med løksmak. Det smaker mye, og vi elsker det.

- Denne har rett og slett alt jeg vil ha av en ramsløkchips.

Ingredienser: Poteter, peanøttolje, solsikkeolje, krydderblanding (mysepulver (fra melk), salt, sukker, druesukker, hvitløk, gjærekstrakt, løkpulver, melkepulver, syrer (melke- og sitronsyre), tomatpulver, gressløk, ostepulver, ramsløk, maltodekstron, naturlig aroma).

Per 100 gram:
Energi: 490 kcal
Fett: 26 g (mettet 3,9 g)
Salt: 1,5 g

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer