Test av vannkokere 2018

Test av åtte vannkokere

Alle vannkokerne er energieffektive - men Philips bruker minst strøm og koker vannet raskest.

TEST AV VANNKOKERE: Philips HD9380/20 kommer best ut både på energiforbruk og koketid. Den har også tidligere vunnet en test av vannkokere. Men husk å velg en kjele som ikke er større enn du trenger, ikke varm mer vann enn du trenger - og ikke gjør det varmere enn du skal ha det. Foto: Philips
TEST AV VANNKOKERE: Philips HD9380/20 kommer best ut både på energiforbruk og koketid. Den har også tidligere vunnet en test av vannkokere. Men husk å velg en kjele som ikke er større enn du trenger, ikke varm mer vann enn du trenger - og ikke gjør det varmere enn du skal ha det. Foto: Philips Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske energimyndigheter (Energymyndigheten) har testet til sammen åtte vannkokere fra kjente merker som Bosch, Electrolux, Philips, Wilfa, Smeg, Kitchen Aid og Cuisinart, som alle er til salgs i Norge.

De har sett på energiforbruk, brukervennlighet og koketid.

Den korte konklusjonen er at alle er energieffektive - men at det er forskjeller på brukervennlighet og at du kan spare strøm på smarte kjøp og smart bruk.

Philips bruker minst strøm - Smeg mest

Det er likevel noe forskjeller i energiforbruk:

Philips-kokeren har lavest energiforbruk per år, mens design-kokeren fra Smeg er den med høyest energiforbruk per år (86 kWh kontra 140 kWh, basert på at du varmer to fulle kanner med vann per dag).

Her er det imidlertid viktig å merke seg at Philips-kokeren varmer 1 liter vann om gangen - mens vannkokeren fra Smeg rommer 1,7 liter.

Philips HD9380/20 har også tidligere vunnet en test av vannkokere, som Dinside skrev om her.

Testen viser også at det er forskjeller i hvor lang tid det tar å varme vannet - og det er Philips-kokeren som er raskest.

Det skal sies at dette også er den minste vannkokeren - og dermed kanskje ikke overraskende at den er raskest. Men vannkokeren fra Wilfa er kun 1 dl større - og bruker ganske mye lengre tid - så ulikhetene kan nok ikke bare forklares ut fra størrelse.

Disse vannkokerne er testet:

  • Bosch TWK 8613P (fra 628 kroner)
  • Cuisinart CPK 17E (fra 1295 kroner)
  • Smeg KLF02RDEU (fra 1295 kroner)
  • Wilfa WSWK-1B (fra 599 kroner)
  • Electrolux EEWA 7800 (fra 639 kroner)
  • Kitchen Aid 5KEK1522 (fra 1729 kroner)
  • Philips HD9380/20 (fra 799 kroner)
  • Severin WK3477 (fra 899 kroner)

Du kan lese hele testen her, hos Energimyndigheten.

Oppdatert 7. september 2018: Philips-modellen i testen er under utfasing. Det bekrefter Philips i en e-post til Dinside. Den erstattes av modellen HD9359/90, som ifølge produsenten skal være på vei til butikkene nå. Ifølge produktsjef Borislav Stoyanov, har den nye modellen arvet fordelene fra sin forgjenger, men har fått nytt design, større kapasitet og enda flere nyttige temperaturvalg; 40 , 60, 80 og 100 grader - for barnemat, grøt, kaffe og te. Prisen på den nye modellen er per nå 1.200 kroner.

Ikke varm mer vann enn du trenger - og ikke gjør det varmere enn nødvendig

Energimyndigheten understreker at det er viktig å kun varme den mengden vann man trenger - og at du kun varmer opp til den temperaturen du trenger. De oppfordrer også til å velge en mindre vannkoker om du ikke pleier å ha behov for å varme store mengder vann hver gang.

Alle vannkokerne i testen har temperaturregulator, slik at du kan stille inn på ønsket temperatur:

Ifølge Energimyndigheten, kan du redusere energiforbruket fra kannene med 35 prosent ved å redusere temperaturen til 80 grader.

SPAR ENERGI: Alle vannkokerne i testen har temperaturvelger, som denne på Philips. Ifølge Energimyndigheten i Sverige kan du redusere energiforbruket fra kannene med 35 prosent ved å redusere vanntemperaturen til 80 grader. Foto: Philips
SPAR ENERGI: Alle vannkokerne i testen har temperaturvelger, som denne på Philips. Ifølge Energimyndigheten i Sverige kan du redusere energiforbruket fra kannene med 35 prosent ved å redusere vanntemperaturen til 80 grader. Foto: Philips Vis mer

Tenk også på dette:

Varmholding: Fem av åtte vannkokere har varmholdingsfunksjon, men det beste ut fra et energisynspunkt er selvsagt å bruke vannet straks det har kokt - slik at du ikke sløser energi på å holde vannet varmt.

Sjekk brukervennligheten: Testen avslører også at det er forskjell på hvor brukervennlige de ulike vannkokerne er. Det er for eksempel ikke alle kannene hvor det er like lett å se hvor mye vann du har fylt.

Energimyndigheten anbefaler også å prøveholde kanna før du kjøper - slik at du er sikker på at den ligger godt og stødig i din hånd - for der er vi jo også forskjellige.

Ifølge Energimyndighetens test er det tre kanner som utmerker seg negativt som noe tunge; dette er Smeg, Kitchen Aid og Severin.

- Vannkoker er generelt bedre enn koking i kjele

Daniel Milford Flathagen, kommunikasjonsrådgiver i Enova, sier til Dinside at mange tror det er elektriske apparater, belysning og klesvask som fører til høye strømregninger - men at i en normal enebolig går så mye som 60 prosent av strømmen til oppvarming av boligen og vann (varmtvannsbereder).

- Så det er mange ting som er viktigere for strømregninga enn hvordan du koker opp vannet ditt, sier han.

- Vannkoker gir normalt mindre energibruk enn koking av vann med kjele på komfyren. Varmeelementet til vannkokeren har tilnærmet direkte kontakt med vannet og varmer opp vannet fortere enn platetopper. En induksjonstopp er raskere til å varme opp kjelen enn keramisk topp og bruker dermed mindre energi, men vannkokeren kommer nok fortsatt seirende ut når det kommer til energibruk, sier Flathagen til Dinside.

Han understreker imidlertid at med tanke på effekt, altså hvor mye energi vi bruker på en gang, ser bildet annerledes ut.

- En vannkoker krever mye energi over et veldig kort tidsrom – den har med andre ord høy effekt. Det påvirker ikke strømregninga din i dag, men i framtida vil vi sannsynligvis i større grad betale ut fra effektbruk. Det betyr ikke at vannkokeren vil forsvinne fra norske kjøkken, men det blir nok vanligere med automatiske styringssystemer som for eksempel kan koble ut varmtvannsberederen mens vannkokeren står på, forteller Flathagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer