Test av barbermaskiner 2016

Kjøpe barbermaskin? Vi har testet åtte «folkemodeller».

TAR SKJEGGET: Alle de åtte maskinene gjør det samme, men til vidt forskjellig pris og evne. Foto: TORE NESET
TAR SKJEGGET: Alle de åtte maskinene gjør det samme, men til vidt forskjellig pris og evne. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Menn har ulik alder, skjeggvekst og hud. Dermed handler kanskje barbermaskiner vel så mye om personlig smak som om tekniske spesifikasjoner, ytelse og skjæreteknikk.

Likevel tok vi sjansen og bestilte vi et knippe barbermaskiner for test i prisområdet fra 350 til 1.490 kroner.

Og forskjeller fant vi. Noen har med pris å gjøre. Du får hva du betaler for, også med barbermaskiner.

Men enkelte overraskelser fikk vi også. For eksempel var vi lenge overbevist om at roterende skjærehoder var de lineære hodene overlegne. Det er vi ikke lenger.

Testvinneren er Panasonic ES-RT37, som stikker av med både sekseren på terningen og vinnertittelen.

Her kan du se hvordan det gikk i testen, og lese testresultater for hvert av de åtte produktene.

Philips og Braun dominerer

Det er ingen tvil om at at Philips og Braun dominerer markedet. Remington og Panasonic må nærmest regnes som utfordrere, mens andre og i denne sammenhengen mindre kjente merker stort sett bare er å finne i billighyllene på flyplasser og elektronikkbutikker utenfor Norge.

Med de to merkene deler folk seg i to seg i to: Noen sverger til roterende hoder (Philishave), andre vil ha lineært (Braun).

HELGARDERING: Remington har elegant unngått å ta stilling i skjærehode-krigen: De kjører med begge systemer. Foto: TORE NESET
HELGARDERING: Remington har elegant unngått å ta stilling i skjærehode-krigen: De kjører med begge systemer. Foto: TORE NESET Vis mer


Panasonic har skjærehoder som ligner på Brauns. Remington har helgardert seg og lager begge typer.

Philips har på sine dyrere modeller skjærehoder som hver især beveger seg i fem retninger. Dette for å sikre at skjærehodene får med seg alt skjegget, uansett hvilken vei det måtte vokse.

Brauns svar er såkalt Smart Foil, som fanger hår som vokser i ulike retninger selv om skjærehodet bare beveger seg i én retning.

Dermed burde Philips-tilhengernes kronargument om at du må vri og vrenge på en Braun-maskin være lagt død.

Men hvilket av de to systemene er best i praksis? Les testen og se hva vi synes.

Gå til første testprodukt

LES OGSÅ: Duellen mellom Philips RQ1250 og Braun 5050cc

Lite har skjedd siden 1937

Da Remington lanserte «barbermaskinenes T-Ford» i 1937, var det en revolusjon.

LITEN FORANDRING: En arbeider ved en industribedrift i USA tar seg en omgang med barbermaskinen i 1946. Foto: AP/SCANPIX NTB
LITEN FORANDRING: En arbeider ved en industribedrift i USA tar seg en omgang med barbermaskinen i 1946. Foto: AP/SCANPIX NTB Vis mer


Biler, TV-apparater og mobiltelefoner er nesten ikke til å kjenne igjen etter 10 år. Det ville nok være drøyt å påstå at det siden 2006 har foregått en like rivende teknologisk utvikling innen barbermaskiner.

Men skjærehodene har i hvert fall blitt bedre. Fedre som på 1960-tallet (vi er gamle nok til å huske det) kom brølende ut av badet etter at barbermaskinen hadde jafset i seg skinnfiller fra halsen er for lengst historie.

Bare én av maskinene vi testet lugget. Og det var ikke snakk om større skader, bare en ubehagelig napping vi vi verken forventet eller likte.

Hygiene har blitt stadig viktigere, og de dyreste modellene (og en av de rimeligere, som vi ser av testen) har også avanserte rengjøringsstasjoner som renser og smører. Samtlige testprodukter kan skylles under springen uten å ta skade av det.

LES OGSÅ: Få barberbladet til å holde i ett år

Høvelen fortsatt sjef

Uansett hvor gode maskinene har blitt, så bruker ifølge Elkjøp halvparten av norske barbermaskinbrukere høvel i tillegg.

VÅTBARBERING: Philips S5400 kan du både bruke i dusjen og med skum. Foto: TORE NESET
VÅTBARBERING: Philips S5400 kan du både bruke i dusjen og med skum. Foto: TORE NESET Vis mer


De fleste barbermaskinprodusentene lager derfor såkalte wet/dry-modeller som kan brukes både i dusjen og foran speilet med skum og vann. Fire av de testete modellene er av denne typen.

Som tidvise høvelbrukere kan vi nok ikke si at wet/dry-maskin er en fullgod erstatning. Men flere av dem er opplagt mer behagelige å barbere seg med enn tørrmodellene. Enkelte av modellene i testen ga også merkbart bedre resultat når de ble brukt med vann.

Den mest innovative (og også den dyreste) maskinen i denne testen er Brauns Cooltec CT4S. Denne har et kjøleelement som skal motvirke at huden blir varm under barberingen - noe vi faktisk ikke ante var et problem...

LES OGSÅ: Hvorfor gidder vi å barbere oss?

De rundt 1.000 kroner selger mest

Mens Braun- og Philips-maskinene oppgis å være laget i henholdsvis Tyskland og Nederland, lager både Remington og Panasonic sine maskiner i Kina.

TESTENS BILLIGSTE: Panasonic ES-SL41 koster bare 350 kroner. Foto: TORE NESET
TESTENS BILLIGSTE: Panasonic ES-SL41 koster bare 350 kroner. Foto: TORE NESET Vis mer


I utgangspunktet ba vi importørene sende oss maskiner rundt 1.000-kronerspunktet.

De maskinene vi fikk, viste seg å koste fra 350 til 1500 kroner. Årsaken er til dels at det kan være et stort sprik mellom veiledende pris og faktisk pris ute i butikken. Pang-tilbudene florerer på dette markedet, så her gjelder det å sjekke tjenester som Prisjakt før man kjøper.

Ifølge bransjens 2015-tall ligger gjennomsnittsprisen på barbermaskiner nordmenn kjøper, på 992 kroner.

Spriket er svært stort. Mens det finnes enkle, batteridrevne reisemodeller til under hundrelappen, har både Braun og Philips modeller til godt over 3.000 kroner. De aller dyreste har gjerne avanserte rensesystemer opg masse ekstrautstyr som vi personlig tviler på om noen trenger.

LES OGSÅ: Kan du ta med deg barbermaskinen i håndbagasjen?

Vekt, støy og ladetid

Hvor mange barberinger maskinene klarer på én opplading og tiden det tar å lade maskinene hadde vi ikke mulighet til å teste i praksis, så her stoler vi på det produsenten oppgir.

Motorkraft, som burde ha betydning for maskinen ytelse, oppgis normalt ikke. Vi har ingen mulighet til å måle dette selv, så her blir det bare en subjektiv vurdering.

STØYTESTEN: 87 desibel er i meste laget. Foto: TORE NESET
STØYTESTEN: 87 desibel er i meste laget. Foto: TORE NESET Vis mer


Noen kan lades direkte i maskinen (noe vi foretrekker), andre er avhengig av dokkingstasjon (upraktisk). Alle varer lenge nok på batteri til å barbere seg ei uke eller mer.

Med tre unntak (begge Remington-maskinene og 350-kronersmaskinen fra Panasonic) er samtlige maskiner fulladet på en time.

Vi veide maskinene på en digital kjøkkenvekt, uten emballasje, hodebeskyttelse og dokkingstasjon. Her var forskjellene ikke dramatiske. Testen tyngste (og dyreste) maskin, Braun Cooltec CT4S, veier 282 gram. Den letteste er Panasonic ES-SL41, som også er testens billigste.

Gå til testvinneren

Gjennomsnittet ligger for øvrig på 189 gram.

Vekker den kona og ungene?

Støynivået ble målt med et desibelmeter plassert en halv centimeter foran skjærehodene. Det ble ikke kompensert for egenstøyen i rommet. Denne lå på cirka 40 desibel, og endret seg ikke under testen.

Den stilleste maskinen er Panasonic ES-SL41 med 77dB, mens den mest støyende er Remington SmartEdge XF8500 med hele 87dB. Gjennomsnittet ligger på om lag 80dB.

Her er det viktig å huske at desibel-skalaen er logaritmisk. Det betyr at lydvolumet dobler seg for hver 3. desibel. Når lydnivået øker med 10 dB, tidobles lydenergien. Remington-maskinen gir altså fra seg ti ganger mer støy enn Panasonic-maskinen.

Les alle testene:

Philips AquaTouch S5400
Philips Series 5000 S5110

Braun CoolTec CT4S
Braun Series 3 3050cc

Remington SmartEdge XF8500
Remington XR1330

Panasonic ES-RT37
Panasonic ES-SL41

(Artikkelen ble oppdatert og republisert i påsken 2016)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer