Test av håndsåper: Her er de beste og verste såpene

Test av håndsåper viser at seks av ti håndsåper får stryk. Kosmetikkbransjen hevder vurderingen er nytteløs.

6 AV 10 FÅR STRYK: Forbrukerrådet har testet 48 håndsåper, og over halvparten av såpene inneholder stoffer som kan være problematiske. Foto: FORBRUKERRÅDET
6 AV 10 FÅR STRYK: Forbrukerrådet har testet 48 håndsåper, og over halvparten av såpene inneholder stoffer som kan være problematiske. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss vasker (forhåpentligvis) hendene mange ganger daglig. Det er viktig at du vasker hendene riktig og tørker hendene riktig , men du bør også passe på hvilken såpe du bruker.

Forbrukerrådet har testet 48 håndsåper, og over halvparten av såpene inneholder stoffer som kan være problematiske:

- Seks såper viste seg å inneholde mistenkt hormonforstyrrende stoffer, som kan medvirke til å utvikle kreft og redusere muligheten for å få barn. I 26 av såpene fant vi allergifremkallende stoffer, og av disse var funnet av MI i sju av dem særlig alvorlig, skriver Forbrukerrådet selv om testresultatene på sine nettsider.

Hva er det snakk om?

Testen er i praksis en gjennomgang av ingredienslistene på håndsåper.

Forbrukerrådet har sett etter innholdet av problematiske stoffer som er enten allergifremkallende eller som er mistenkt å være hormonforstyrrende.

Det er ingen av stoffene som er forbudte å bruke per i dag. Produsentene gjør altså ikke noe ulovlig når de har dette i produktene sine.

- Forbrukerrådets test er å oppfatte som en deklarasjonstest, det vil si om visse potensielt bekymringsfulle innholdsstoffer er tilstede i produktet. Dette til forskjell fra risikovurderinger som gjøres av de samme stoffene, som sier noe om hvor store mengder av stoffet som brukeren kan utsettes for uten å forårsake helsemessige bekymringer, uttaler Rune Jemtland, seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer