Test av kapselkaffemaskiner

Det er enkelt, men er det godt nok å bruke små kapsler til å lage espresso?

Vi har testet espressomaskiner som bruker kapsler. Hvilken bør du velge? Foto: Per Ervland
Vi har testet espressomaskiner som bruker kapsler. Hvilken bør du velge? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aldri før har det vært så enkelt å få god kaffe hjemme, het det, da Nespresso ble lansert på markedet et par år tilbake. Plutselig ble det enkelt å lage god espresso. Du bare fyller på vann, legger i en kapsel og trykker på en knapp. Og vips, en kopp espresso - eller lungo om du går for alternativet som gir en større kopp kaffe fra samme mengde bønner - som skal tilfredsstille kresne ganer.

Nespresso var oss bekjent de første espressomaskinene som brukte kapsler til hjemmebruk. Siden har det kommet et par konkurrenter på markedet, og vi har testet tre maskiner.

Avhengig av kaffelatte? Lag jålekaffen selv, spar tusener.

Dette testet vi

Vi har vurdert flere ulike kriterier. Hvor enkel er maskinen i bruk, hvor lang tid tar det å trakte, hvor varm blir kaffen, hvordan er cremaen på espressoen, samt maskinenes utseende. Kaffen ble smakt av to kresne kaffedrikkere, to som drikker kaffe mer som et nødvendig onde og synes det meste unntatt pulverkaffe er greit, samt en testperson som foretrekker melkebaserte kaffedrikker.

Har du en av disse maskinene? Del dine erfaringer i debatten nederst i artikkelen

Den originale

Nespresso-maskinene er også enkle, og intuitive i bruk. Det er ikke mulig å være i tvil om hvilken vei kapselen skal settes inn.  Foto: Per Ervland
Nespresso-maskinene er også enkle, og intuitive i bruk. Det er ikke mulig å være i tvil om hvilken vei kapselen skal settes inn. Foto: Per Ervland Vis mer


Nespresso er maskinen de andre sammenligner seg mot. Vi har testet en nyere modell, en av Citiz-modellene som er på listen over årets julegaver fra Elektronikkbransjen.

Nespresso Citiz ser eksklusiv ut, både på avstand, og på nært hold. Her er det lagt vekt på god design, og fine detaljer. Til tross for at skrog og vannhus er i plastikk, trenger du ikke skjemmes over å ha denne på kjøkkenbenken.

Nespresso Citiz er intuitiv og enkel i bruk. Fyll opp med vann, skru på varmen, og med vår testmengde vann (0,5 liter) tok det under ett minutt før den var klar til å brygge. Kapslene faller enkelt på plass, og espressoen får grei crema, selv om husets kaffegourmeter ikke synes det holder helt mål.

Temperaturen på kaffen er imidlertid overraskende lav, 61 grader var det høyeste vi målte.

Pris: Fra rundt tusenlappen, Citiz-modellen vi testet koster 1.995 kroner.
Pris per kapsel, 3 kroner, kjøpes i pakker a 10.


Utfordrer 1: Illy

I Illys Francis X7-maskin legger du kapselen i bajonetthodet, slik som med ordinære espressomaskiner.  Foto: Per Ervland
I Illys Francis X7-maskin legger du kapselen i bajonetthodet, slik som med ordinære espressomaskiner. Foto: Per Ervland Vis mer


Maskinen fra Illy har et lekkert design tilnærmet lik klassiske espressomaskiner, og vekket stor fryd og beundring på avstand. På nært hold er den ikke like imponerende, for skroget er ikke malt stål, men plastikk. Maskinen er likevel tung og god, og gir inntrykk av kvalitet.

Også denne maskinen er enkel i bruk, og selv om den bruker kapsler, bruker man den som klassiske espressomaskiner, der man putter kapselen i et bajonetthode, i stedet for å putte den inn i maskinen. Et display foran på maskinen viser når den er varm nok til å lage kaffe, det tok under et minutt med 0,5 liter vann, eventuelt varm nok til å steame melk. Og med et enkelt trykk kan du justere om du vil ha stor eller liten kopp kaffe. Det at man ikke putter kaffen inn i maskinen gjør at den er lettere å holde ren, det er kun pendelen som må vaskes etter bruk. Pluss også for plass til å sette koppene oppå maskinen, slik at de kan varmes opp. Kaffen får fin crema, men den forsvant fort.

Maskinen varmes opp til 80 grader før den kan lage espresso, men høyeste temperatur vi målte på ferdig espresso var 68 grader.

Pris: 2.999 kroner.
Pris per kapsel: Cirka tre kroner, kjøpes i bokser.


Nykommeren: Martello fra OBH Nordica

Det er ingen ting å si på utseendet, selv om så mye plast fort kan se litt billig ut, synes vi ikke det gjorde noe her. Martello chilli ser også fin ut fra baksiden. Foto: Per Ervland
Det er ingen ting å si på utseendet, selv om så mye plast fort kan se litt billig ut, synes vi ikke det gjorde noe her. Martello chilli ser også fin ut fra baksiden. Foto: Per Ervland Vis mer


I november i år kom også OBH Nordica med en kapselbasert espressomaskin. Utseendet er det ikke stort å utsette på. Det røde skroget kan kanskje bli litt for metallic for noen, men det er ikke en maskin man bør skjemmes av å ha stående på kjøkkenbenken.

Maskinen virket til å begynne med intuitiv i bruk. Det var ingen tvil om hvor kapselen skulle inn, eller hvordan man skrur på selve maskinen, og også denne var tilsynelatende klar til bruk på under et minutt. Men når kaffen skulle traktes begynte det å stokke seg. På forsøk en, to, tre, fire og fem endte vi opp med vann utover hele benken. Vi sjekket og prøvde å regulere vanntankens plassering, men det tok seks forsøk før vi fikk til å lage en kopp espresso uten at hele benken ble våt. Det kan også være litt skummelt at man selv regulerer kaffemengden. Man må altså skru på og skru av kaffen, i motsetning til de andre der man kan velge stor eller liten størrelse på koppen. Etter at vannet er varmet opp skrur man på kaffen - og må selv stoppe når man synes man har fått nok kaffe. Dersom du skulle gå tom for vann, stopper ikke maskinen bryggingen, men blir stående på tomgang. Dette var også den kaffen med minst crema.

Også denne kaffen ble oppfattet som lunken av testpersonene, høyeste temperatur målt i ferdigtraktet kaffe var 62 grader.

Pris: 1.995 kroner.
Kapsler: 99 kroner for 30 stk.


Les også: Tre av åtte kaffetraktere strøk i test

Miljø?

I disse klima- og miljøtider er det kanskje noen som vil stusse over miljøaspektet ved å bruke kapselmaskiner. Alle tre kapsler kan i utgangspunktet resirkuleres om du har avansert nok kildesortering. Nespressos små kapsler er i aluminium, Illys er i resirkulerbar plast mens OBHs er i økologisk nedbrytbar plast. Men uansett hvordan man vrir og vender på det blir det langt mer avfall om du går for en slik løsning, enn for en ordinær kaffetrakter.

Alle kjøper fotbad til jul i år igjen


Ikke for de kresne

Planen var i utgangspunktet å la smaken telle med i testen, men vi valgte å gå bort ifra dette. Redaksjonens kaffeentusiasters dom var nådeløs. Ingen av maskinene var i nærheten av å tilfredsstille kresne ganer, og på spørsmål om hvilken de ville anbefale etter endt smaking, var svaret å heller kjøpe en liten espressokanne du kan sette rett på platen, eventuelt en aeropress dersom du liker traktekaffe.

"Det smaker som om noen har glemt igjen espresso i maskinen en ukes tid, og så bestemte seg for å lage kaffe en gang til på den gamle kaffen" var en gjenganger.

Men ikke alle har et like kresent forhold til morgenkaffen. Noen vil bare ha en kopp kruttsterk espresso, så fort som mulig. Testpersoner i denne gruppen var like fornøyd med de tre kaffetypene. Det samme gjaldt for dem som foretrekker melkebaserte kaffedrikker. Her bidro også melken til å Alle maskinene lager espresso, kanskje ikke verdens beste espresso, men fin til å bruke i kaffedrikker som kaffelatte, cappuchino, et cetera.

En slik maskin er altså ikke tingen for deg som er ekstra kresen på smak. Men det er en fin gave til dem som liker at ting er praktisk og lettvint, og går fort - spesielt på morgenkvisten. Nespresso er foreløpig den maskinen som har flest smaker å velge mellom, og også flest modeller. Her finnes også ulike varianter av melkeskummere, blant annet en som er separat fra maskinen dersom det ikke er så ofte du ønsker varm melk til kaffen.

Kaffefeinschmekernes valg til hjemmebruk: Slik lager du verdens (nest) beste kaffe

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer