Test av kubbelys

11 av 16 kubbelys holder ikke det de lover.

KUN 5 AV 16 HOLDER DET DE LOVER: 11 av 16 lys brenner ikke så lenge de lover, og de dårligste brenner kun drøye halvparten av den tiden de oppgir på lyset. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KUN 5 AV 16 HOLDER DET DE LOVER: 11 av 16 lys brenner ikke så lenge de lover, og de dårligste brenner kun drøye halvparten av den tiden de oppgir på lyset. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruker du mye kubbelys, bør du passe på hvor du handler. Det er til dels store avvik mellom hva lysene lover av brenntid og hvor mye de faktisk brenner.

Det er også store forskjeller når det kommer til pris per brenntime:

De dyreste er over fire ganger dyrere per time enn de billigste.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre når du brenner kubbelys

Ingen holdt i 50 timer

Vi har kjøpt inn og testet 16 hvite kubbelys fra dagligvare- og interiørbutikker. Vi ønsket å sjekke hvor lenge de brenner, om de holder det de lover - og hvilke lys som gir mest valuta for pengene.

Mange lover at de skal brenne i 50 timer.

Det var det ingen som gjorde.

HIT, MEN IKKE LENGER: Vi har målt og merket alle lysene: Vi skal brenne til merket og ikke lenger, av brannsikkerhetsmessige grunner. De færreste brenner vel lysene lenger ned enn det, hjemme heller. Foto: KRISTIN SØRDAL
HIT, MEN IKKE LENGER: Vi har målt og merket alle lysene: Vi skal brenne til merket og ikke lenger, av brannsikkerhetsmessige grunner. De færreste brenner vel lysene lenger ned enn det, hjemme heller. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merKun 5 av 16 holder det de lover

Det er forskjell på størrelsen på lysene og hvor lenge de lover at de skal brenne. Vi har valgt standard kubbelys i butikkene, og har holdt oss unna de som er flerpakket.

Lysene lover å brenne i alt fra 32 til 50 timer.

Det er kun 5 av 16 som holder det de lover, nærmere bestemt lysene fra Ikea, SparKjøp, Kid, Nille og Coop.

11 av 16 lys holder ikke løftet om brenntid. Størst avvik er det med kubbelyset i stearin fra Rema 1000: Det lover 50 timer, men holder kun i 28 timer.

Stearin-kubbelyset fra Meny er nest dårligst, det lover også å brenne i 50 timer men holder kun i 29.

Detaljer om hvilke som brenner kortest og lengst og hvilke som holder det de lover eller ikke, i tabellen nedenfor.

Brenntider og priser (Lysene som ikke oppfyller løftet om brenntid er markert med rødt i kolonnen med faktisk brenntid. De som brenner lenger enn lovt er markert med grønt.)
LysPrisLovet brenntid (timer)Faktisk brenntidPris per time
Ikea Fenomen154547 t0,32
Europris21,905045 t 30 min0,48
Meny Studio Thelma37,504945 t 30 min0,82
SparKjøp154243 t0,35
Meny Unik24,904843 t0,58
Nille (12x7)21,904541 t 30 min0,53
Princess355039 t 30 min0,89
Nille (10x7)103538 t 30 min0,26
Coop Moda stearin41,205038 t 30 min1,10
Rema19,605038 t 30 min0,51
Kid103338 t0,26
Coop Moda163235 t 30 min0,45
Clas Ohlson stearin29,903832 t 30 min0,92
Nille stearin29,903531 t0,96
Meny Unik stearin24,905029 t0,86
Rema stearin22,905028 t0,82
Vi har rundet av brenntidene til nærmeste halvtime.


Her får du mest for pengene

Det er selvsagt villedende overfor deg som forbruker å love 50 timer og kun levere 28 eller 29 timer. Det er et avvik på 44 og 42 prosent.

Men like viktig for mange er hvor du får mest valuta for pengene.

Som du kan se av tabellen, er det kubbelys fra Nille og Kid som gir mest valuta for pengene: De koster deg 26 øre per brenntime.

Begge brenner også lenger enn lovet.

Også lysene fra Ikea og SparKjøp er veldig rimelige, og de brenner lenger enn lovet.

De nevnte lysene, fra Nille, Kid, Ikea og SparKjøp, er også de lysene som i løpet av brenntesten utmerker seg som lysene som krever minst pleie underveis: Dette er lysene som har hatt minst behov for å kutte kantene.

Og som du kan se av tabellen: Det er lysene fra Nille, Kid, Ikea, SparKjøp og Coop (vanlig kubbelys av parafin, ikke stearin) som brenner lenger enn lovet.

Ingen av de andre holder lovet brenntid.

LES OGSÅ: 5 gode grunner til å velge batterilys

PASS PÅ LENGDEN: Før vi startet, målte og klippet vi veken til den lengden den skal være, som er 1 centimeter. Det bør du også gjøre. Og knip veken også underveis, om den blir for lang. Foto: KRISTIN SØRDAL
PASS PÅ LENGDEN: Før vi startet, målte og klippet vi veken til den lengden den skal være, som er 1 centimeter. Det bør du også gjøre. Og knip veken også underveis, om den blir for lang. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merHer er det dyrt!

Det dyreste lyset er stearinlyset fra Moda, kjøpt hos Coop. Det koster 1,10 kroner per brenntime, og er altså det samme lyset som vi har nevnt overfor som et av lysene med størst avvik mellom lovet brenntid og faktisk brenntid.

Vi har testet både kubbelys i stearin og i parafin, og alle stearinlysene befinner seg i den dyreste enden av skalaen: Alle har en kostnad på fra 82 øre per brenntime - og opp til Coop-lysets 1,10 kroner per time.

SLUKKET AV SEG SELV: Dette lyset i 100 prosent stearin fra Clas Ohlson, slukket av seg selv. Det gjorde også lysene fra Nille og Ikea. Foto: KRISTIN SØRDAL
SLUKKET AV SEG SELV: Dette lyset i 100 prosent stearin fra Clas Ohlson, slukket av seg selv. Det gjorde også lysene fra Nille og Ikea. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merStearinlys eller parafinlys?

Stearinlys skal være det beste valget i forhold til miljø, fordi stearin er en fornybar råvare og det ikke frigjøres CO2 når du brenner dem.

Testen vår avslører imidlertid at det jevnt over er størst avvik mellom lovet og faktisk brenntid, med lysene i 100 prosent stearin.

Vi opplevde også at stearinlysene brant med en mye mer urolig flamme, enn parafinlysene i testen.

Det rant også mer av stearinlysene, enn av de fleste parafinlysene. Og som nevnt ovenfor: Det er her du får minst brenntid per krone.

STEARIN RENNER MER: Lysene i stearin (øvre del av bordet) renner mye mer en lysene av parafin. Foto: KRISTIN SØRDAL
STEARIN RENNER MER: Lysene i stearin (øvre del av bordet) renner mye mer en lysene av parafin. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Slik har vi testet:

Vi har kjøpt inn lys fra butikkene og satt de opp i et eget rom, skjermet for trekk. Lysene er tent og slokket mange ganger i løpet av en periode på to uker. Vi har kuttet veken og kuttet kantene når dette har vært nødvendig. Veken bør være ca 1 centimeter og kanten rundt ikke mer enn 0,5 til 1 centimeter høy. For høy veke kan føre til at lyset brenner skjevt og begynner å renne, og for høy kant vil føre til at flammen ikke får nok luft, eller at det blir så varmt rundt flammen at lyset begynner å renne.

Les mer om hva du bør gjøre med levende lys underveis her.

Før brenntesten startet, har vi målt alle lysene og merket av en ende på samme høyde - som er cirka der det er naturlig å slukke og kassere restene av lyset for å unngå brannfare. Vi har slukket lysene når de kom til dette merket, men noen lys har slukket av seg selv.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer