Test av LED-vokslys

De koster fra 40 til 599 kroner per stykk. Hvilke LED-vokslys ser mest naturtro ut?

LAR DU DEG LURE? LED vokslys finnes i mange varianter. Hvilke ser mest ekte ut? Foto: KRISTIN SØRDAL
LAR DU DEG LURE? LED vokslys finnes i mange varianter. Hvilke ser mest ekte ut? Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har hentet inn ulike LED vokslys, for å se om noen er så gode at vi kan la oss lure. Og for å finne de mest naturtro lysene. Og nei, det er jo ikke det viktigste i verden, men skal du først bruke penger på dette, så er det greit å få noen du liker. For forskjellene er store.

Og vil du ikke pløye hele testen, får du konklusjonen her:

Noen av testerne foretrekker lystypene med sort veke. Vil du ha slike er lysene fra Safecandle de som kommer best ut i vår test. (756 kroner for et sett på tre med fjernkontroll.)

Andre favoriserer lystypene med simulert, blafrende flamme. Her kommer Innolites- eller «New flame technology»-lysene best ut. (Hhv. fra 399 kroner og fra 119 kroner.)

Detaljer om typene man kan velge, og alle vi har testet, finner du nedenfor. For detaljer om typer og priser, se bildene.

Utallige valgmuligheter

Når det kommer til LED-vokslys, har du utallige valgmuligheter:

Med eller uten timer? Med skumringsrelé? Med fjernkontroll? Med bølget kant eller rett kant? Med simulert flamme eller bare svart veke? Med drypp-effekt eller helt glatt? Voks eller plast? Med eller uten duft? Med «død veke» eller «simulert flamme»? Billig eller dyrt?

Du kan også få lys som tåler å stå utendørs, og lys i forskjellige fargetoner.

Alle lysene vi har sett på, er laget i naturlig voks - med ett unntak. Det vil si at de kjennes og lukter som vanlige vokslys.

DØD VEKE: Skal du lures av disse, er det viktig at veken sitter langt ned, slik at du ikke ser den svarte veken når lyset er tent. Foto: KRISTIN SØRDAL
DØD VEKE: Skal du lures av disse, er det viktig at veken sitter langt ned, slik at du ikke ser den svarte veken når lyset er tent. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
SIMLUERT FLAMME: Denne plastflammen vipper rundt når lyset er tent. Et lyspunkt rettet mot flammen skal gjøre at det skal se ut som om flammen lyser. Foto: KRISTIN SØRDAL
SIMLUERT FLAMME: Denne plastflammen vipper rundt når lyset er tent. Et lyspunkt rettet mot flammen skal gjøre at det skal se ut som om flammen lyser. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
STØPT FLAMME: En støpt flamme som lyser. Denne lures vi aldri av, hverken i tent eller slokket tilstand. Foto: KRISTIN SØRDAL
STØPT FLAMME: En støpt flamme som lyser. Denne lures vi aldri av, hverken i tent eller slokket tilstand. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merMange av produsentene har utallige varianter når det kommer til høyde og tykkelse på lysene, samt strukturer og fargetoner, vår test tar for seg et utvalg.

Tre typer

Vi kan dele lysene inn i tre typer, ut fra hvordan flammen ser ut: Det er de med «død veke» - som altså kun har en svart veke, det er de med en modellert, lysende veke (lyspære)- og så er det de med «simulert flamme» - hvor en flammeformet plastbit danser frem og tilbake i lyset.

Lysene med «død veke» ligner til forveksling mest på vanlige vokslys når de ikke er tent. Disse lysene er også de som lyser sterkest, blant produktene vi har sett på her. Det lyser mye også av noen av lysene med støpt flamme - men der er ikke blafringen like livaktig.

Lysene med «simulert flamme» er kanskje de som har den mest realistiske «flammeblafringen.

De med «død veke»

Her har sett på fire ulike, og alle kan fås i flere størrelser. Safecandle har de fineste lysene med det mest realistiske uttrykket. Spesielt settet med tre lys og fjernkontroll gir et varmt lys og realistisk preg, men vi liker også godt lysene med mer rustikt utseende. Dette er også de dyreste lysene i denne gruppa.

Vi kan også nevne at Clas Ohlson-lysene har skumringsrelé, som de eneste vi har sett på i denne sammenhengen. Det kan være fint på én måte, ettersom det skrur seg av og på avhengig av hvordan belysningen er ellers, men noen ganger er det hyggelig med «levende lys» selv om det egentlig er ganske lyst ellers i rommet ...

Alle disse har timer, det vil si at de skrur seg av automatisk et gitt antall timer etter at du har skrudd dem på. Og alle er laget i voks.

Se info om alle lysene og hva vi synes, sammen med bildene:

Du ser forskjellene tydelig i denne korte videoen:

De med «simulert flamme»

Vi har fire ulike typer med simulert flamme. Med ett unntak er alle laget i voks, men en type er altså laget i plast. Dette er gjort for at det skal tåle både varme og kulde bedre enn lys i voks.

Alle lysene har de samme funksjonene: Av, på og timer. To av typene kommer med fjernkontroll.

Den simulerte flammen avgir en uttalt kneppelyd når flammen vipper rundt på noen av lysene, spesielt lyset fra Star Trading.

Blant denne typen, synes vi vokslysene av typen «New flame technology» fra Arnøy og lysene fra Innolites, gir den fineste effekten med det varmeste lyset.

Se info om alle lysene og hva vi synes, sammen med bildene:

Du ser forskjellene tydelig i denne korte videoen:

Fire med «støpt flamme»

Lysene med støpt flamme er blant de aller billigste av LED-vokslysene, og også de som ser minst ekte ut.

Disse lysene har også begrenset med funksjoner: Det er av og på. Med unntak av lyset fra PR Home, som har timer.

Blant denne gruppen liker vi Victoria-lyset fra Nille best: Dette har den varmeste og mest behagelige gløden.

Ingen av lysene i denne gruppa har veldig naturtro flimring.

Se info om alle lysene og hva vi synes, sammen med bildene:

Du ser forskjellene tydelig i denne korte videoen:

Bruk litt utenfor allfarvei

Uansett type ville ikke vi satt dem som stemningsskaper på bordet - da vil du se at det ikke er et ekte lys med en gang. Men har du det litt utenfor umiddelbar nærhet og kanskje slik at du ser lyset nedenfra heller enn ovenfra, er det lettere å la seg lure.

Noen av de som har vurdert utvalget synes typen med død veke er de beste, og da spesielt lysene fra Safecandle, mens andre favoriserer de med simulert flamme - og da Innolites- eller «New flame technology»-lysene.

Disse tre er de som kommer best ut i vår test.

Her kan du se lysene «live»:

Fargestikk

Merk at det er stor forskjell på fargetemperaturen på lysene. Spesielt godt vises dette når belysningen eller i rommet er dempet. Noen av lysene har et grønnaktig skjær, mens andre avgir lys med en litt varmere, rødere fargetone. Vi liker de med varmere fargetone på lysene best.

Merk at vokslysene i likhet med ordinære vokslys, kan smelte og miste fasong dersom de blir utsatt for varme. De kan derfor ikke settes på eller ved en varmekilde, eller i en solrik vinduskarm.

LEVENDE LYS?

Levende lys er omstridt, av flere grunner. Veldig mange av lysene på markedet inneholder palmeolje, og produksjon av palmeolje er med på å brenne ned regnskogen. Regnskogfondet har funnet palmeolje i levende lys solgt i 14 av 18 undersøkte norske butikkjeder.

Så er det det naturligvis risikoaspektet. Levende lys utgjør en brannfare, og bør i alle fall ikke forlates uten oppsyn.

På den annen side bruker LED-lysene batterier, som også vil utgjøre spesialavfall.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer