Test av leverpostei

To billige varianter og en klassiker smaker best.

LEVERPOSTEI: Det er store variasjoner mellom de forskjellige leverposteiene, og slett ikke alle kan anbefales å ha på brødskiva. Foto: ELISABETH DALSEG
LEVERPOSTEI: Det er store variasjoner mellom de forskjellige leverposteiene, og slett ikke alle kan anbefales å ha på brødskiva. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av oss går rett til de kjente og store produsentene som Gilde og Stabburet, ved valg av pålegg. Samtidig dukker det opp stadig flere av kjedenes egne merkevarer, gjerne til en lavere pris.

Men smaker billig nødvendigvis dårligere?

Ikke nødvendigvis. Da vi nylig testet kaviar, var det nettopp den rimelige varianten produsert av Rema 1000 som ble testvinner.

Nå står leverpostei for tur. Sammen med Christian Sala, konstituert kjøkkensjef ved Grand Hotel i Oslo, har Dinside testet tre typer leverpostei: På boks, fersk og ovnsbakt, til sammen ti forskjellige produkter.

- Ikke god

At det er store forskjeller på leverpostei, er det liten tvil om etter å ha smakt oss gjennom ti produkter, tre merkevarer og syv egne merkevarer fra kjedene.

Om smakstesten

Vi har testet tre tradisjonelle merkevarer opp mot kjedenes egne, tilsvarende merkevarer.

Testen er gjennomført som en blindtest, altså har vi ikke visst hvilke produkter vi smaker på til enhver tid. Vi har vurdert smak, utseende, konsistens og lukt på hvert produkt.


De tre kjente merkevarene er følgende: Stabburet Leverpostei, Gilde fersk og ferdig, samt Gilde Ovnsbakt Leverpostei.

Vår test viser at det er veldig mange gode produkter å velge mellom blant billigmerkene, og noen som du bør styre langt unna. Ikke minst gjaldt dette én av leverposteiene, som også er en av testens rimeligste produkter, og fikk Christian Sala til å rynke på nesa.

- Denne hadde ikke vært god gratis, engang, lød dommen for testtaperen fra Rimi.

Av leverposteiene som fikk best omtale i vår test og endte opp med terningkast 5, finner vi én klassisker og to billigvarianter.

Under kan du lese resultater for samtlige ti leverposteier:

Leverpostei på boks

Bare én av kjedene tilbyr leverpostei på boks, som ikke klarer å danke ut klassikeren fra Stabburet: Den gule, runde boksen med leverpostei-gutten på.

Test av leverpostei


Stabburet Leverpostei

200 gram, 16,20 kroner
Forhandler: Selges hos alle kjedene

En rosafarget leverpostei med god konsistens, og god smak, som de fleste vil like. Et trygt valg.

Test av leverpostei


First Price Leverpostei

100 gram, 7,90 kroner
Forhandler: NorgesGruppen

Leverposteien er brun på farge, og er litt for salt. Smaken er litt ensidig, men helt ok. Ikke særlig spennende, men et helt greit produkt.

LES OGSÅ: Slett ikke alle spiser brunost på vaffelen ...

Fersk leverpostei

Vi har testet totalt tre ferske varianter, Gildes Fin&Fersk Leverpostei, mot to rimelige varianter: X-tra Leverpostei fra Coop og Smart 365 Fersk Leverpostei fra Ica Norge. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen ved valg av produkt, for det var store forskjeller på leverposteiene.

Test av leverpostei


X-tra Leverpostei

150 gram, 11,20 kroner
Forhandler: Coop

En litt mørkere leverpostei med grov, men god konsistens. Litt salt, men med god smak, og preg av krydder, som minner om muskat.

- Jeg likte denne, og kryddersmaken gjør den ekstra spennende, lyder konklusjonen fra kjøkkensjefen.

Test av leverpostei


Gilde Fin&Fersk leverpostei

150 gram, 19,20 kroner
Forhandler: Selges hos alle kjedene

- Denne er ikke spesielt god, er reaksjonen på leverposteien fra Gilde.

Hovedårsaken til at den ikke faller i smak, er at den er litt syrlig på smak, og gir assosiasjoner til såpe. Dermed får den ikke mer enn en toer på terningen.

Test av leverpostei


Smart 365 Fersk leverpostei

150 gram, 13,70 kroner
Forhandler: ICA Norge

Desidert testtaper av samtlige ti leverposteier. Den smaker ikke slik leverpostei skal, men av såpe eller parfyme. Dessuten er det noe rart med kosistensen, så den oppfører seg som lim på tunga.

Billig, men ikke bra, og ikke god om den er gratis, mener kjøkkensjefen, som rynker på nesa.

LES OGSÅ: Dette bør du ha på tacoen!

Ovnsbakt leverpostei:

Her har vi testet fire egne merkevarer mot Gildes ovnsbakte leverpostei. Forskjellene er ikke så store mellom disse produktene, selv om ett av produktene skiller seg litt mer positivt unn enn resten.

Test av leverpostei


Coop Ovnsbakt Leverpostei


185 gram, 15,30 kr
Forhandler: Coop

En relativt grov leverpostei som er mørk i fargen. Denne smaker godt, og har den «riktige» smaken av leverpostei. Fin, grov konsistens.

Best av de ovnsbakte variantene.

Test av leverpostei


First Price Ovnsbakt

240 gram, 17,60 kr
Forhandler: NorgesGruppen

Denne har ingen stekeskorpe slik ovnsbakte posteier skal ha, men den har grei konsistens og god smak. En relativ mild posei med en liten ettersmak av krydder. Trygg allrounder for hele familien.

Test av leverpostei


Best Pris Leverpostei

185 gram, 13,50 kr
Forhandler: Rema1000

Leverposteien er relativt brun på farge, og har grei konsistens. Den mangler litt ekstra piff, men er helt ok, selv om den ikke når helt opp smaksmessig.

Test av leverpostei


Gilde Ovnsbakt leverpostei

190 gram, 19,90 kr
Forhandler: Selges hos alle kjedene

En rosafarget leverpostei, som er veldig nøytral på smak. Dette gjør den litt kjedelig, men definitivt barnevennlig.

En helt grei leverpostei, som det ikke er noe galt med, men mangler det lille ekstra.

Test av leverpostei


Folkets Leverpostei ovnsbakt


185 gram, 19, 90 kr
Forhandler: NorgesGruppen

En litt gulaktig leverpostei, som mangler stekeskorpe. Denne leverposteien smaker mye av lever, eller den kan være tilsatt mye ansjos, som gir en tilsvarende smak. Dermed blir det en smakssak om du vil like denne varianten eller ikke. Grei konsistens.

OVNSBAKT? - En ovnsbakt postei bør ha en god stekesorpe, ifølge Sala. Langt fra alle innfridde. Foto: ELISABETH DALSEG
OVNSBAKT? - En ovnsbakt postei bør ha en god stekesorpe, ifølge Sala. Langt fra alle innfridde. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer