Test av makrell i tomat

Vi har smakt på seks varianter. To av produktene skilte seg ekstra positivt ut.

GODT? Enkelte av produktene var gode nok til å klare en femmer på terningen, men det gjaldt slett ikke alle. Foto: BERIT B. NJARGA
GODT? Enkelte av produktene var gode nok til å klare en femmer på terningen, men det gjaldt slett ikke alle. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Liker du makrell i tomat, og sverger til varianten fra Stabburet eller King Oscar? De siste årene har det dukket opp flere varianter fra kjedenes egne merkevarer. Men hvor gode er egentlig disse?

Vi har smakt på klassikeren fra Stabburet mot fem rimelige konkurrenter. Her kan du se hvilke som falt best i smak, og om noen av kjedenes egne merkevarer klarer å hamle opp med klassikeren.

Billig kan være bra

Selv om mange nordmenn sverger til merkevarer fra større produsenter, er det ingen selvfølge at de faktisk smaker bedre enn rimeligere varianter produsert av kjedene selv.

Om smakstesten

Dinside har testet én tradisjonell merkevare opp fem av kjedenes egne, tilsvarende merkevarer.

Testen er gjennomført som en blindtest, altså har vi ikke visst hvilke produkter vi smaker på til enhver tid. Vi har vurdert smak, utseende, konsistens og lukt på hvert produkt, som vi deretter har gitt en karakter.

Vi har fått hjelp til blindtesten av Christian Sala, konstituert kjøkkensjef på Grand Hotel i Oslo.


I våre tester av både kaviar og leverpostei var det flere av kjedenes egne merkevarer som hevdet seg - mens andre fikk bunnkarakterer.

Altså kan billig være veldig bra, eller relativt dårlig.

Slik er det også denne gangen. Det ble nemlig delt førsteplass i vår test av makrell i tomat, hvor klassikeren fra Stabburet måtte dele pallplass med produktet fra Norgesgruppen, nærmere bestemt First Price Makrell i tomat.

Les også hvor lett du lager hjemmelaget Nugatti eller Hapå selv

Ikke spesielt gode

Andre av de rimelige variantene var ikke fullt så gode, noe kjøkkensjef Christian Sala, som har hjulpet oss med blindtesten, trakk fram. Enkelte av produktene smakte ikke som om de var laget med spesielt mye kjærlighet, mente han.

LIKE? Produktene fra Bunnpris og Rema1000 ser og smaker særdeles likt, og merkingen avslører at de er produsert på samme fabrikk. Foto: ELISABETH DALSEG
LIKE? Produktene fra Bunnpris og Rema1000 ser og smaker særdeles likt, og merkingen avslører at de er produsert på samme fabrikk. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


To av produktene var dessuten ganske triste å se på, nærmere bestemt produktene fra Bunnpris og Rema1000, som begge ble testtapere.

En sjekk av merkingen på produktene, viser at begge har identiske ingredienslister og næringsinnhold, og ikke overraskende er laget på samme fabrikk i Skottland.

Under kan du lese en omtale av hvert av de testede produktene:

Stabburet Makrellfilet i tomatsaus

Test av makrell i tomat


Vekt: 170 gram, pris: 14,20 kroner
Makrellinnhold: 70 prosent
Forhandler: Alle kjedene

Tomatsausen har en delikat farge, og produktet inneholder hele fiskebiter som er gode på smak. Sausen er mild, og det smaker mye makrell, men ikke på en dårlig måte.

First Price makrellfilet i tomatsaus

Test av makrell i tomat


2 x 110 gram, pris: 9,60 kroner
Makrellinnhold: 59 prosent
Forhandler: Norgesgruppen

Makrell med god makrellsmak, som ikke er så most, men derimot kommer i litt større biter. God saus, og produktet oppleves ikke som tørt.

Coop Makrell i tomat

Test av makrell i tomat


170 gram, pris: 12,80 kroner
Makrellinnhold: 68 prosent
Forhandler: Coop

Produktet ser bra ut ved første øyekast, men det smaker ikke så mye makrell som det burde. Dermed blir det litt mer anonymt enn de to testvinnerne. Likevel et greit produkt, med mye fisk og god saus.

Coop X-tra Hakket makrell i tomatsaus

Test av makrell i tomat


170 gram, pris: 7,70 kroner
Makrellinnhold: 46 prosent
Forhandler: Coop

Smaken er det som trekker opp for dette produktet, for både fisk og saus smaker godt. Det som derimot trekker ned, er at fisken er veldig most, noe som gir en grøtete konsistens. Dessuten ser det ut som sausen har skilt seg.

- Jeg tror ikke det er så mye kjærlighet i denne, sier smaksdommer Christian Sala, og viser til at produktet fremstår som «billig».

Rema1000 Makrell i tomat

Test av makrell i tomat


2 x 110 gram, pris: 9,50 kroner
Makrellinnhold: 60 prosent
Forhandler: Rema1000

Utseendemessig veldig brun og lite delikat å se på. Et ganske nøytralt produkt, som ikke smaker så mye. Makrellen er most. Helt ok, men ganske kjedelig.

Bunnpris Makrell i tomat

Test av makrell i tomat


2 x 110 gram, pris: 14,30 kroner
Makrellinnhold: 60 prosent
Forhandler: Bunnpris

Produktet har testens dyreste stykkpris, noe som ikke hjelper på totalkarakteren. Som produktet fra Rema1000 er det veldig brunt på farge, som gjør det lite delikat, og makrellen er most. Et ganske nøytralt produkt, som ikke smaker så mye. Helt ok, men ganske kjedelig.

KANDIDATER: Seks makrell i tomat-varianter har konkurrert i vår test, og både konsistens, fiskemengde og smak varierer. Fra venstre: Coop, Coop X-tra, Stabburet og First Price. Bak: Rema1000 og Bunnpris. Foto: ELISABETH DALSEG
KANDIDATER: Seks makrell i tomat-varianter har konkurrert i vår test, og både konsistens, fiskemengde og smak varierer. Fra venstre: Coop, Coop X-tra, Stabburet og First Price. Bak: Rema1000 og Bunnpris. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer