Skjerpede EU-regler fra 1. september

Test av nye støvsugere

EU har bestemt at watt-styrken på støvsugere må ned. Men støvsugerne har ikke blitt dårligere av den grunn, ifølge britisk test.

LIKE BRA: Britiske Which har testet tidligere testvinnere med kraftigere motor, mot samme støvsuger med ny og EU-tilpasset motor. - Det er oppløftende resultater, ifølge forbrukermagasinet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
LIKE BRA: Britiske Which har testet tidligere testvinnere med kraftigere motor, mot samme støvsuger med ny og EU-tilpasset motor. - Det er oppløftende resultater, ifølge forbrukermagasinet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

1. september kom de nye og strengere EU-reglene for støvsugere. Nå er kravene til støvsugere skjerpet, både hva gjelder effekt (før maksimalt 1600 watt, nå 900 watt), effektivitet og støy – og det stilles også krav til hvor lenge støvsugeren skal vare. Du finner detaljene i de nye reglene nederst i denne saken.

Det britiske forbrukermagasinet Which har testet støvsugere som er produsert etter de nye reglene og sammenliknet de med de samme produktene produsert etter gamle regler – for å se om de nye støvsugerne presterer bedre eller dårligere.

Stort sammenligningsgrunnlag

Which gjør jevnlig tester av ulike produkter, blant annet støvsugere. De har dermed en stor testdatabase med målinger som kan sammenliknes.

De har nå testet tre støvsugere som tidligere er utropt til beste kjøp av bladet – og som nå har kommet på markedet med lavere motoreffekt og ellers spesifikasjoner som er innenfor de nye reglene.

Og resultatene er positive.

Oppløftende resultater

Which har re-testet tre av støvsugerne som tidligere ble solgt med 1200 watts motorer som nå har kommet med motorer på 900 watt, og som tidligere er utpekt som beste kjøp.

– Det er betryggende å se at disse støvsugerne fremdeles oppfyller våre krav til beste kjøp-anbefalinger og at de rengjør like bra som før, skriver Which.

TESTET PÅ NYTT: Miele Blizzard CX1 Excellence Powerline er testet på nytt etter at den nå er kommet med ny og svakere motor som er innenfor de nye EU-kravene. Which har testet ny og gammel og sammenliknet resultatene, og den er fremdeles bra, ifølge testen. Foto: Miele
TESTET PÅ NYTT: Miele Blizzard CX1 Excellence Powerline er testet på nytt etter at den nå er kommet med ny og svakere motor som er innenfor de nye EU-kravene. Which har testet ny og gammel og sammenliknet resultatene, og den er fremdeles bra, ifølge testen. Foto: Miele Vis mer

Miele Blizzard CX1 Excellence Powerline er en av de nytestede støvsugerne, og i den ferske testen av flaggskipmodellen med den mer energieffektive motoren, får Miele veldig gode skussmål og betegnes som en av de beste støvsugerne Which har testet.

Blizzard CX1 900 W er imidlertid ikke blant de mest energivennlige støvsugerne.

Den er klassifisert etter de nye reglene og får kun energiklasse C – som er nest laveste klasse etter den nye energimerkeskalaen for støvsugere som også ble endret 1. september.

De tre laveste klassene E, F, G er kuttet ut, slik at energiklassene for støvsugere nå går fra A+++ til D. Det har tidligere vært A til G.

Bekrefter resultatene fra svensk test

Akkurat toppmodellen fra Miele var ikke med da svenske Energimyndigheten testet støvsugere etter de nye EU-reglene tidligere i vår. Men også den svenske testen kom med samme konklusjon som Which nå gjør:

Nye støvsugere kan ha lav effekt men fremdeles rengjøre like bra, var konklusjonen på Energimyndighetens test.

I utvalget de testet, kom Electrolux ZUOGREEN+ og Bosch BGL8PET 1 som de beste.

Les mer om testresultatene og beste støvsugere fra den svenske testen her.

Dette er de nye reglene

Mindre watt, mindre støy og bedre sugeevne er i korte trekk hva de nye EU-reglene for støvsugere handler om.

Du kan lese mer om de nye reglene og hva det betyr for deg og støvsugeren du allerede har, i denne artikkelen.

Det er også verdt å merke seg at de nye reglene ikke gjelder for robotstøvsugere.

Her er de nye kravene i økodesigndirektivet, som gjelder fra 1. september:

  • Energiforbruk: Fra 62 kWh/år til 43 kWh/år (beregnet på grunnlag av et standardisert bruksmønster)
  • Strømforbruk: Fra 1600 watt til 900 watt
  • Støvopptak fra teppegulv: Må være større eller lik 0,75 (var 0,70)
  • Støvopptak fra harde gulv: Større eller lik 0,98 (var 0,95)
  • Støvgjenutslipp skal ikke være høyere enn 1 prosent.
  • Lydnivå skal være mindre eller lik 80 desibel.

Det andre, som er helt nytt, er kravene som stilles til hvor lenge støvsugeren skal vare:

  • Slangen, hvis det er en slange, må fremdeles være fullt funksjonell etter 40.000 svingninger under press
  • Den operasjonell levetida for motoren skal være større eller lik 500 timers bruk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer