Test av skinkeribbe

Er det sunne alternativet til ribbe like godt som tradisjonell ribbe?

Svoren ble litt svidd, men var likevel den beste delen på skinkeribba til venstre. Til høyre en tradisjonell tynnribbe. Foto: Berit B. Njarga
Svoren ble litt svidd, men var likevel den beste delen på skinkeribba til venstre. Til høyre en tradisjonell tynnribbe. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i høst lanserte Gilde et alternativ til juleribba, nemlig skinkeribbe. Det er dermed ikke snakk om kjøttet fra siden på grisen, som heter ribbe på grunn av ribbeina, men en del av skinken solgt i et stykke og med svor, slik at det kan minne om ribbe.

Gilde selv skriver i en pressemelding at produktet ser ut som en ribbe og smaker som en ribbe, men likevel ikke er en ribbe.

DinSide har tatt Gildes påstander på alvor, og testet om alternativ juleribbe holder mål.

Foretrekker du pinnekjøtt til jul? Slik velger du kjøtt i butikken

Det er dette produktet vi har satt på prøve. Foto: Berit B. Njarga
Det er dette produktet vi har satt på prøve. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Sunnere alternativ

Den alternative ribben kommer fra låret til grisen, er benfri og har mer kjøtt enn en tradisjonell ribbe. Dessuten er skinkeribba sunnere enn vanlig ribbe, fordi kjøttet er magrere.

Nortura, som står bak Gilde-produktene, lokker blant annet med det nye produktet på sine Facebook-sider, hvor de får både positive og noen heller skeptiske tilbakemeldinger fra sine følgere.

"– Skjønner ikke at dere/Gilde kan våge å kalle det ribbe når det vitterlig ikke kommer fra ribbene på dyret. Dere/Gilde gambler bevisst med at forbrukerne skal misforstå og kjøpe noe annet enn de tror de kjøper" er blant kommentarene.

Andre forteller at de allerede er klar for prøvesteking av det nye produktet.

At skinkeribba både har mer kjøtt, trenger kortere steketid og er sunnere høres vel og bra ut, men hva med smaken?

Å påstå at dette smaker som ribbe, viser seg å være er en sannhet med visse modifikasjoner.

Her kan du også lese hvilken julemat som er årets beste.

Skinkeribba består av mye kjøtt, som blir vel kompakt. Foto: Berit B. Njarga
Skinkeribba består av mye kjøtt, som blir vel kompakt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Tørr og kompakt

For å finne ut om skinkeribbe duger til jul, har ti av DinSides journalister, både menn og kvinner, smakt på det nye produktet.

Vi har også smakt på en tradisjonell tynnribbe for å sammenligne skinkeribbe med ekte vare.

Skinkeribba er stekt etter anvisning på pakken. Svoren var ferdig rutet, men det var gjort en litt slurvete jobb, så vi måtte gå over den med kniven før kjøttet ble satt inn i ovnen.

Skinkeribba på vår lokale Kiwi-butikk fløy ikke akkurat ut av hyllene, og selges ut til halv pris et par uker før jul. Foto: Elisabeth Dalseg
Skinkeribba på vår lokale Kiwi-butikk fløy ikke akkurat ut av hyllene, og selges ut til halv pris et par uker før jul. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Skinkeribba er lett å skjære opp, ikke minst fordi den ikke inneholder bein. Og den ser uten tvil innbydende ut - selv om vi klarte å svi svoren en smule. At det er mye kjøtt på en skinkeribbe, er det ingen tvil om. Den vi kjøpte var på cirka 3,5 kilo, som var den minste de hadde i butikken. På det tykkeste var skinkeribba cirka 8 centimeter.

Steketiden på skinkeribba var imidlertid langt kortere enn for vanlig ribbe; 75 minutter trengte den i ovnen. Til sammenligning stekte vi ribba, som var noe mindre, først i en halvtime for å dampe opp svoren, så to timer vanlig.

Lysten på julekaker i en fei? Slik får du unna baksten på 1-2-3.

Konklusjon

Kjapt er ikke alltid ideelt. Og selv om mangelen på bein og fett gir kortere steketid på skinkeribba, viste denne mangelen seg å være hovedproblemet. De tykke kjøttstykkene var kompakte og tørre, og krevde mye tyggevirksomhet. Dessuten var kjøttet kjedelig på smak.

Dette smakte absolutt ikke som saftig ribbe, for det er tross alt fettet som er med på å gi smak til ribba.

Skinkeribbas høydepunkt var den sprø svoren, som smaker det samme som på en tradisjonell ribbe: Fett, sprøtt og godt.

Dermed ender skinkeribba fra Gilde med en toer på terningen.

Den tradisjonelle ribba ble langt mer saftig. Er du ikke så glad i å spise selve  fettet, anbefaler vi heller at du skjærer det bort når du skal spise, for det er det som bidrar til den gode smaken. Skinkeribba til venstre, ribba til høyre. Foto: Berit Njarga
Den tradisjonelle ribba ble langt mer saftig. Er du ikke så glad i å spise selve fettet, anbefaler vi heller at du skjærer det bort når du skal spise, for det er det som bidrar til den gode smaken. Skinkeribba til venstre, ribba til høyre. Foto: Berit Njarga Vis mer
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer