Best i test 2019

Test av skotørkere

Noen skotørkere er smartere enn andre.

SKOTØRKERE TIL TEST: Vi har testet skotørkere fra Biltema, Clas Ohlson, Adax og Beha. Alle tørker bra, men noen er bedre å bruke enn andre. Foto: Kristin Sørdal
SKOTØRKERE TIL TEST: Vi har testet skotørkere fra Biltema, Clas Ohlson, Adax og Beha. Alle tørker bra, men noen er bedre å bruke enn andre. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Det er tid for våte sko og støvler - og etter hvert våte votter, luer og sokker. Du kan selvsagt la våte sko lufttørke - eller kanskje framskynde tørkeprosessen med litt godt gammeldags avispapir (dersom du skulle være så heldig å ha noe sånt liggende) - men det finnes mer effektive måter å tørke skoene på, som en skotørker.

Det finnes ulike typer skotørkere; både skohyller med varme og varmeelementer du legger inn i skoene. Og så har du de tradisjonelle skotørkerne.

Vi har testet fire tradisjonelle skotørkere for å se om det er noen forskjell på dem og for å se hvilken som er best.

Våre tester viser at alle skotørkerne fungerer godt. De største forskjellene er hvordan de fungerer i praktisk bruk, som eventuelt ekstrautstyr og gode løsninger, spenst og bøyelighet i slangene - og pris.

Biltema skotørker

Denne skotørkeren er den billigste i testen, og det er også litt det inntrykket vi får når vi pakker den opp. Slangene er mye stivere og dermed mindre fleksible enn slangene på de øvrige skotørkerne i testen.

Den har 120-minutters tidsur, men du kan også velge å skru den på uten tidsur. Du kan kjøpe en sko- og hansketørker separat, som tilbehør til skotørkeren. Den koster 109 kroner i tillegg.

Denne blir også ganske varm under bruk - men ikke fullt like varm som Beha-tørkeren. Støymessig er den lik som Adax, vi målte begge til 50 dB.

Denne er den kraftigste tørkeren i testen, med 350 watt. Dette er også den tørkeren som ifølge våre tester er mest effektiv og tørker støvlene raskest, men her er det veldig små forskjeller. Vi opplevde også flere ganger at vi etter en tids tørking kunne tømme vann ut av støvelen, selv om den for øvrig kjentes ganske tørr ut. Så vi måtte altså tømme dette ut før vi tørket videre slik at støvelen skulle bli helt tørr.

Effekt: 350 watt

Pris: 319 kroner

Clas Ohlson skotørker

Clas Ohlsons skotørker har flere funksjoner som er smarte: Den har fleksible slanger som både kan hektes helt av når du ikke bruker dem - og de kan trekkes sammen og forlenges alt ettersom hvor lang slange du trenger.

UTTEKKBARE SLANGER: Du kan gjøre dem kortere eller lengre etter behov. Foto: Kristin Sørdal
UTTEKKBARE SLANGER: Du kan gjøre dem kortere eller lengre etter behov. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Dette gjør at du slipper lange slanger som ligger og roter nede ved golvet når skotørkeren ikke er i bruk, for da kan du komprimere slangen helt slik at slangene da bare henger pent og ryddig ned fra tørkeenheten.

Men: Det er også upraktisk at de trekker seg sammen, for eksempel når du ønsker å dytte dem så langt fram i skotuppen som det går - for da komprimerer de seg lett og vi måtte krangle en del for å få slangen helt fram. Slangene er også veldig stive, i likhet med Biltema-slangene.

Dette er også den eneste skotørkeren i testen med to temperaturinnstillinger: Høy og lav - som ifølge forhandleren er cirka 55 grader på høy og 40 grader på lav.

Denne er også inkludert en hansketørker, som du altså må kjøpe som ekstrautstyr hos for eksempel Biltema.

PRAKTISK: Dette ekstrautstyret følger med, en praktisk hansketørker. Slik kan du tørke to par votter eller hansker og et par sko samtidig. Foto: Kristin Sørdal
PRAKTISK: Dette ekstrautstyret følger med, en praktisk hansketørker. Slik kan du tørke to par votter eller hansker og et par sko samtidig. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Skotørkeren har 180-minutters tidsur, eller du kan velge å skru den på uten tidsur.

Ifølge våre tester er den cirka som Beha når det kommer til hvor effektive de er. Dette er imidlertid den som bråker mest: Vi målte den til 57 dB, som er en god del mer enn Behas 45 dB. Nest etter Adax er denne den som blir minst varm under bruk.

Effekt: 265 watt

Pris: 499,90 kroner

Testresultat

Clas Ohlson skotørker

Smarte slanger med fleksibel lengde. Følger med hansketørker. Tørker raskt. Mye for pengene

Stive slanger. Støyer mest.

Beha SKO 300T

I størrelse er dette den minste skotørkeren. Denne er utstyrt med kroker på skotørkeren til å hekte slangene på når de ikke er i bruk. Dette fungerer sånn måtelig; slangene tar ganske mye plass når du hekter dem opp på krokene. Men du slipper selvsagt at de subber i gulvet. Men slangene er fleksible og bøyelige, som gjør det enkelt å bøye dem til og plassere dem i sko og støvler.

HENG SLANGENE: Kroker du kan henge slangene i når tørkeren ikke er i bruk. Så slipper du at de subber i gulvet. Foto: Kristin Sørdal
HENG SLANGENE: Kroker du kan henge slangene i når tørkeren ikke er i bruk. Så slipper du at de subber i gulvet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Den har tidsur på 180 minutter, men du kan også skru den på uten tidsur.

Denne skotørkeren er den som blir desidert varmest under bruk av alle i testen. Men den støyer imidlertid minst, vi målte det til 45 dB.

Den er cirka som Clas Ohlsons skotørker når det kommer til tørkeffektivtetet, så også denne tørker støvlene raskt.

Effekt: 300 watt

Pris: cirka 499 kroner (pris fra Power)

Testresultat

Beha SKO 300T

Liten. Støyer minst. Tørker greit. Fine, fleksible slanger. Virker godt sammenskrudd

Blir varmest av alle.

Adax Neo skotørker

Dette er nok den skotørkeren i testen som framstår som den mest solide. Den virker veldig stabil, godt sammenskrudd og slangene sitter godt. Slangene er også veldig bøyelige og fleksible, som gjør det enkelt å plassere dem der du ønsker i støvlene eller skoene.

Dette er den eneste i testen med digitalt display hvor du betjener og velger timertid, som kan være maks 180 minutter. Spørsmålet er imidlertid hvor mye bruk du har for nedtellingen som dukker opp på displayet, for dette har jo ingenting å si for når skoene er tørre - det må du uansett kjenne etter. Denne kan ikke skrus på uten tidsur, til motsetning fra de andre tørkerne i testen.

SJEKK RESTTIDEN: Eneste med digitalt display. Her stiller du tiden - og ser hvor lang tid det er igjen. Foto: Kristin Sørdal
SJEKK RESTTIDEN: Eneste med digitalt display. Her stiller du tiden - og ser hvor lang tid det er igjen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Denne er også desidert lettest å holde ren, da hele fronten er hel og forseglet, i motsetning til de andre som har luftinntaket på framsiden. På denne sitter imidlertid luftinntaket på baksiden - så ulempen er at her må du bak skotørkeren for holde dem fri for støv.

Dette er også den tørkeren som blir minst varm under bruk. Støymessig bråker den som Biltemas skotørker, 50 dB, og den tørker godt.

Effekt: 220 watt

Pris: cirka 599 kroner (pris hos Power/Elkjøp)

Testresultat

Adax Neo

Let å holde ren. Ser fin ut. Blir ikke så varm. Støyer moderat. Myke slanger. Tørker godt. Godt sammenskrudd.

Dyrest.

Slik har vi testet

Vi har fuktet fire identiske barnestøvler med lik mengde vann og latt det stå før vi har helt ut vannet - og så har vi tørket støvlene. Vi har veid støvlene før og under tørking, for å kunne sjekke hvor mye fuktighet som sitter i støvlene. Vi har også kjent etter hvor fuktige støvlene kjennes underveis i tørkeprosessen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer