Test av sommerøl

Sjekk hvilke øl som er årets beste sommerøl, og hvilke du bør styre unna.

FAGJURY: Fagjuryen har blindtestet et stort utvalg sommerøl. F.v.: Atle Minothi, Marie Larsson, Ronja Velten, Bent Engen, Tor Engen, Jørn Tore Persen, Jan-Ove Steinsvik.  Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
FAGJURY: Fagjuryen har blindtestet et stort utvalg sommerøl. F.v.: Atle Minothi, Marie Larsson, Ronja Velten, Bent Engen, Tor Engen, Jørn Tore Persen, Jan-Ove Steinsvik. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting smaker bedre enn et kaldt, friskt og leskende sommerøl i varmen, men hvilket sommerøl bør du velge?

Dinside og Dagbladet har i samarbeid med Ølakademiet og Norøl testet et stort utvalg sommerøl som er å få kjøpt i dagligvarebutikkene og på Vinmonopolet.

Her kan du se et utvalg av sommerølene som klarte seg godt i testen, og noen av de absolutte taperne.

Full oversikt over de 48 øltypene, og hvilke du bør styre unna når du skal kjøpe øl i sommer får du på DB + (betalingstjeneste).

Ut på tur i sommer? Denne termosen holder ølet ditt kaldt i timesvis

Slik har vi testet

To juryer har smakt seg gjennom de forskjellige sommerølene, en fagjury og et folkepanel. Begge har sagt sin mening om de forskjellige ølene, men det er kun fagjuryen som har gitt karakterer til hvert av produktene. Testen er gjennomført som en blindtest, så ingen av testerne har visst hvilket øl de har smakt på til enhver tid.

BLINDTESTET: Både fagjyren og folkepanelet har blindtestet de forskjellige øltypene, før de har gitt sin vurdering av hvert produkt. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
BLINDTESTET: Både fagjyren og folkepanelet har blindtestet de forskjellige øltypene, før de har gitt sin vurdering av hvert produkt. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET Vis mer


Det er testet typisk sommerøl, som er lyst, fruktig, lettdrikkelig og passer godt til sommerens mange matretter. Dessuten er det testet øl i en åpen klasse, hvor bryggeriene har blitt invitert til å sende inn øl de mener passer inn som sommerøl. Følgende klasser er testet:

FOLKEPANEL: Folkepanelet har gitt sin ærlige dom over samtlige produkter. F.v.: Knut Moberg, Camilla Berg Hansen, Annikken Johansen, Grete Johannesen og Torbjørg Løndal. Anne Moe og Ole S. Vikenes var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET
FOLKEPANEL: Folkepanelet har gitt sin ærlige dom over samtlige produkter. F.v.: Knut Moberg, Camilla Berg Hansen, Annikken Johansen, Grete Johannesen og Torbjørg Løndal. Anne Moe og Ole S. Vikenes var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: ENDRE VELLENE/DAGBLADET Vis mer  • Sommerøl
  • Saison og blonde
  • Hveteøl og wit
  • Pale ale
  • Dessuten annet øl som helt klart kan defineres som et sommerøl

Ja, du kan bruke øl i kakerøra - og det smaker fortreffelig

Mange øl midt på treet

Selv om det er flere gode alternativer å velge mellom, er det mange av ølene i kategorien sommerøl som får terningkast 3. Ifølge Jørn Tore Persen i Ølakademiet skyldes det at ølene er for like i smaksbildet.

- Flere av ølene mangler noe karakter og særpreg, og det kan virke som at bryggeriene kjører et sikkert løp, sier han på vegne av fagjuryen.

Ølet som likevel utmerket seg, var Solskinnspils fra Sundbytunet Bryggeri og Destilleri, som ble testvinner blant de tradisjonelle sommerølene.

I den åpne klassen var det flere øl som hevdet seg, enten som gode drikkeøl i varmen eller som tilbehør til grill- og sommermaten.

I enkeltomtalene kan du lese mer om hva fag- og folkejuryen synes om hvert enkelt øl. Her finner du informasjon om ølene som kom ut aller best i testen, og de som kom dårligst ut. Du kan lese hele sommerøltesten på DB+.

Les også hvordan du unngår at ølet blir tamt.

Sommerøl:Sundbytunet Solskinnspils, Sundbytunet bryggeri og destilleri

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,5 %

Et strågult, uklart øl med aroma av urter, brent malt, frukt og pølse. Ølet har fin fylde, mye friskhet, fin kullsyre og et greit maltpreg. Smaker av bringebær, pepper og lime.

- Denne virker fersk, og ølet har egen karakter, lyder første reaksjon fra en begeistret
fagjury.

De mener ølet både passer til mat, for eksempel spekemat, eller kan drikkes for seg.

Folkets dom: Dette dufter fruktig av melon og heggblomster, og smaker kraftig med mye malt og humle, og litt bitter ettersmak. Et greit balansert øl som smaker. Og det smaker godt.

- Dette er kanskje ikke et øl å drikke i solsteiken, men på kvelden når solen har gått ned? Spør folkepanelet, som mener dette er et sommerøl for dem som er glad i øl.
Ringnes sommerøl, Ringnes

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,6 %

Dette er et veldig lyst øl, som ikke har så mye skum. Det lukter av grønne toner og har en høy maltsødme. Fagjuryen mener det er et lett og godt balansert sommerøl, som har greit med sødme og lett bitterhet. Smaker av friske gule frukter.

- Her har de truffet godt. Dette er et typisk drikkeøl, som passer til de varmeste dagene.

Folkets dom: Ølet har en strågul farge som minner mer om en Chardonnay. Det dufter av tropiske frukter, men smaken fulgte ikke helt opp. Grei, men ikke mer.
Tuborg sommerøl, Ringnes

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,5 %

Dette ølet skiller seg ut på fargen med sin gulgrønne tone, men ikke nødvendigvis på en positiv måte.

- Det ser ut som øl med en dråpe grønn konditorfarge oppi, mener fagjuryen.

Det har en svak aroma av sitrus, gress og karamell, men smaken skuffer. Det mangler friskhet, fruktighet og har ingen ettersmak.

- Det er veldig flatt, og smaker mest som Zest. Her er ølet for de som egentlig ikke liker øl, mener de.

Folkets dom: Nok en Riesling-lookalike. Det lukter lite, og smaker greit, men lite. Litt utvannet.

- Det er nok en grunn til at de serverer den på boks. Det er kjedelig, men farlig lettdrikkelig. Er det egentlig alkohol i dette ølet? undrer folkejuryen.
Aass Ankerpils, Aass bryggeri

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,7 %

Ølet har en lys strågul farge. Det lukter svært lite av ølet, men litt av lett malt, våt ull og litt sitrus og fløtekaramell.

Dette ølet smaker det veldig lite av, ifølge fagjuryen, og det er veldig kort i smaken. Ølet har lite kullsyre og en lett bitterhet. Ølet smaker noe av metallisk syre, som ikke er positivt, og ettersmaken er kort, ifølge fagjuryen.

Folkets dom: Det lukter lett og friskt, men smaken skuffer. Det er anonymt, tamt og vassent, med fascinerende lite ettersmak.

- Dette er fint for folk som ikke liker øl.
Lervig sommerøl, Lervig Aktiebryggeri

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,7 %

Et lyst, strågult øl med lite skum. Det lukter godt av frisk humle, honning og blomster.

- Dessverre er lukta er langt bedre enn smaken, mener fagjuryen.

Ølet smaker av litt sitrus, en anelse malt og kokt vann, og gir en metallisk smak av jern i munnen.

Folkets dom: Dette ølet lukter ordentlig øl! Dessverre er det slapt, smaker lite, og dør på tungen. En av testerne etterlyser en SodaStream så det kan piffes opp.

- Dagens første luremus. Lover utrolig mye mer enn det holder.
Hansa Her kommer solen, Hansa Borg bryggerier

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,5 %

Strågult øl som lukter som en pilsner: Av litt sitrus, humle og litt malt. Smaken er vandig, veldig kort og flyktig, med et snev av karamell og sitrus.

- Dette er et lite forfriskende og veldig kjedelig øl, mener fagjuryen.

Folkets dom: Oi, her har de bommet. Dette ølet har en litt emmen lukt, som minner om oppkast, mener et av medlemmene i folkepanelet. Også smaken er emmen og innestengt.

- Eller litt som en gammel sliten nachspielsofa. Full av gamle ølrester, sigarettsneiper, og inntørkete Grandiosa-paprikaer.
Grans Evig sommer, Grans bryggeri

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,7 %

Et strågult øl som ikke lukter spesielt innbydende:

- Det minner om jordbæryoghurt eller surmelk, mener fagjuryen, som også trekker frem at ølet også smaksmessig har et melkesyrepreg, ved siden av å ha mye sødme.

- Smaken er ikke så ille, men lukta ødelegger, mener deler av fagjuryen.

Folkets dom: Dette ølet har en utpreget duft av smør, det vil si diacetyl. Et stoff vellykket moderne brygging har eliminert. Og som ingen i folkepanelet er spesielt interessert i å drikke.

- Dette kan man ha på loffen til rekene!

Hveteøl og Wit:Hansa Hvete, Hansa Borg Bryggerier

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 4,6 %

Fargen på dette ølet minner om sitronsaft, og det lukter sommerlig av sitrus, honning og ananas. De gode luktene gir en høy forventing til smaken, og ølet innfrir absolutt.

- Det er et lett øl, som ligger godt i munnen og er balansert, rundt og fint med en smakfull sødme, mener fagjuryen.

Definitivt et godt sommerøl, og et av testens aller beste.

Folkets dom: Denne lukter skikkelig surt og gjærete. Noen i panelet mener ølen er for flat, mens andre mener den er litt sprudlende, men uten noe «pop»

- Den kommer seg faktisk etter noen slurker, men lukta ødelegger.
Austmann Utpå, Austmann bryggeri

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 4,5 %

- Dette er veldig sommer! lyder første reaksjon fra fagjuryen om det gyllengule ølet som lukter av stikkelsbær, mango og vått høy. Smaken er frisk med et asiatisk preg av sitrongress, pomerans, grapefrukt og dill. Ølet har bittelitt sødmen, men er helt tørr.

Dermed passer ølet best som aperitiff, eller til frukt, jordbær eller rød fisk.

Folkets dom: Denne er veldig varm i fargen, nesten solfarga. Den lukter ordentlig godt, slik godt øl skal lukte. På smak har den sting og er veldig fruktig.

- Denne smaker godt! Det kan bli mye hvis man skal drikke flere flasker av den, men det er veldig godt med et glass.

Saisons og blonde:Boulevard Ævenue Collaboration Saison, Ægir Bryggeri

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 6 %

Et klart, strågult øl som minner om en pilsner på aromaen. Smaksmessig er ølet lett, friskt, fruktig og lettdrikkelig.

- Det smaker litt mindre enn de andre i samme kategori, men dette hører absolutt hjemme om sommeren, mener smaksdommerne.

Folkets dom: Her skjer det mye! Det er hele tiden noe nytt, både duft og smak, men kanskje litt i overkant mye malt og sødme? Ølet har fine bobler, men dør også fort på tungen.
HaandBryggeriet Ardenne Blond, HaandBryggeriet

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 7,5%

Et lett tåkete, lyst øl med aroma av tropiske frukter, nøtter, urter og honning. Smaken følger godt opp, ifølge fagjuryen

- Her er det mye som foregår i munnen, mener de.

Det er et fruktig og fyldig øl med en lang, smooth ettersmak. Men, det inneholder ganske mye alkohol, og kan med hell brukes som matøl.

- Hvis ikke blir det tidlig kveld på far, slår fagjuryen fast.

Folkets dom: Gylden og fin i fargen, men en merkelig lukt. Den lukter nesten som hveteøl. Den har en søt og rund smak, men mangler kullsyre.

- Denne blir kvalmende i lengden, men man tåler et glass av den.

Pale Ale:Nøgne Ø Asian Pale Ale, Nøgne Ø

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 4,5 %

Et lyst ravfarget og litt tåkete øl med mange lukter, deriblant av banan, pasjonsfrukt og humle. Det mangler litt fylde, men har en fin bitterhet og ettersmak av sitrus.

- Godt på terrassen midt på dagen, Et godt øl, er dommen.

Folkets dom: Honninggul og fin i fargen. Lukter fruktig og litt roser. Panelet blir ikke enige om hva de synes om denne:

- Den lukter klesvask, og smaker alt for parfymert og surt, sier en.

- Jeg synes den er spennende. Den er annerledes enn mange andre øl, men jeg likte den. Den er ikke for tung og kan kalles sommerøl.
HaandBryggeriet Humlesus, HaandBryggeriet

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 4,5 %

Et strågult, uklart øl med aroma av sitrus, frukt og humle. Dette går igjen i smaken. Det er et veldig fruktig øl med god fylde og en del bitterhet.

- Her er det mange fine elementer som ligger fint i munnen. Dette er et godt sommerøl man kan drikke mye av, slår fagjuryen fast.

Folkets dom: Denne henger godt i glasset og har et fint skum. Den ser veldig bra ut, og lukter humle. På smak er den lett og litt søt, men også fet – uten at den er for fet.

- Det er litt liv og røre i denne, et frekt øl! Den har lang kropp, og er lett å drikke en del av. Denne klarer seg fint i parken.

Annet:Frydenlund Bayer, Ringnes bryggeri (Mørk lager)

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 4,5 %

Et mørkt, kobberfarget øl, med mer aroma enn mange av de andre ølene i testen: Her dufter det av kaffe, sjokolade, dadler og kongen av Danmark. Smaksmessig gir det ikke like mye som aromaen lovte, men det er både søtt, friskt og lett.

- Dette bør man ikke servere for kaldt. Det har et godt potensiale til grillmat, mener fagjuryen, som kaller dette for et "matsommerøl".

Folkets dom: Passer dette på et lekkert sommerdekket bord med reker og vannmelon, blomster og måkeskrik? Egentlig ikke, men de aller fleste får seg en overraskelse: Det ser kanskje mer ut som en juleøl, men både smaken og duften er rund og god og langt fra så tung som forventet.

- Denne er perfekt til litt tyngre grillmat, kanskje årets pølseøl?
Lervig Johhny Low, Lervig Aktiebryggeri (lettøl med smak)

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,33 liter, 2,5 %

Lyst strågult øl med en tydelig humle i aromaen, samt fruktige dufter.

- Dette lover godt, mener fagjuryen.

Ølet er veldig tørt og har et sitruspreg i ettersmaken.

- Et spennende øl, er dommen.

Folkets dom: Denne hadde fin farge og luktet veldig godt. Den er frisk og god, men har litt lite smak.

- Det er kanskje det som skjer med en lavprosent øl.

- Jeg kan leve med den hvis jeg mot all formodning skal ha en øl med lav prosent, men den henger ikke veldig lenge – kroppen er for tynn, sier et av medlemmene.
Rosa Kinn, Kinn bryggeri (Fruktøl)

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,75 liter, 4,7 %

Et rødlig nesten rosa øl, med dufter av forskjellige røde bær. Ølet er litt vandig og smaker som en cocktail av røde frukter. Det inneholder mye syre, og passer godt som aperitiff eller i veldig varmt vær.

Ikke like populært hos alle smaksdommerne, men ølet fremstår som et meget friskt og delikat sommerøl.

Folkets dom: Denne var veldig rød i fargen, er det sånn et sommerøl skal se ut? Den ser ut som den er brygget til jul, men smaker faktisk sommer. Ikke en øl du kan drikke mye av, men perfekt som aperitiff.

- Med den fargen er det ikke en øl du tar med deg til gutta for å se VM.
Nøgne Ø Summer Sommer (Lys rugøl)

Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET
Foto: ENDRE VELLENE / DAGBLADET Vis mer


0,5 liter, 7,5 %

Et lyst karamellfarget øl som minner om juleøl på lukten: Aroma av rosiner, kanel og karamell. Også smaksmessig passer dette til julemat.

- Dette er godt til ribba, men kan absolutt funke til en saftig burger, slår fagjuryen fast. Ølet er fruktig og søtt, og ganske tungt, men det mangler friskhet. Det er et veldig annerledes sommerøl, men er et svært godt matøl til den kraftige grillmaten.

Derfor får ølet en såpass høy score.

Folkets dom: Denne lukter veldig alkohol. Den har en sterk lukt, men smaker mer utvanna enn den lukter. Det er mye alkohol og lite øl i smaken. Den er søtlig, og litt kvalmende.

- Dette er sikkert en høydare for de som liker rugøl, men det var ikke noe for oss, sier panelet.

Savner du din favoritt? Full oversikt over de 48 øltypene, og hvilke juryen mener du bør styre unna når du skal kjøpe øl i sommer får du på DB + (betalingstjeneste).

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer