Test av vaskemidler med polish

Vi har testet fire typer rengjøringsmidler med polish på hagemøbler av plast: Universal-Stein, 2clean universal, SeaJet båtrens og Hugos.

RENGJØRINGSMIDLER MED POLISH: Etter å ha testet alle produktene, utmerker Hugos seg som den som gjør best rent og etterlater den blankeste overflaten. Men alle produktene virker veldig bra! Foto: KRISTIN SØRDAL
RENGJØRINGSMIDLER MED POLISH: Etter å ha testet alle produktene, utmerker Hugos seg som den som gjør best rent og etterlater den blankeste overflaten. Men alle produktene virker veldig bra! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har testet fire ulike rensemidler/ vaskemidler med poleringseffekt, på nedslitte hagemøbler i plast.

Alle vaskemidlene er universalvaskemidler som ifølge varedeklarasjonen kan brukes til det meste, eksempelvis plastprodukter som vi har testet det på. De kan også brukes til å vaske badet, til kasseroller og rustfritt stål, og til mye annet - som joggesko og støvler, ifølge informasjonen på produktene.

Alle produktene er også gift- og syrefrie, ifølge innholdsdeklarasjonen.

Gjør det selv: Slik klargjør du hagemøblene for sommeren

Tips fra leserne

Vi har tidligere testet ett av produktene, Universal-Stein, på vedlikeholdsfrie vinduskarmer. Vi testet Universal-Stein mot Jif Universal, og Universal-Stein kom ut med det beste vaskeresultatet - og de blankeste vinduskarmene.

I forlengelse av den testen, fikk vi veldig mange tips om liknende produkter som leserne hadde gode erfaringer med, og som de gjerne ville at vi skulle teste. Vi har tatt leserne på ordet, og har samlet inn de aktuelle produktene for test. Under kan du se hva de inneholder, og hva de ifølge produsenten kan brukes til:

Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Universal-Stein: Rengjør, polerer og konserverer. Inneholder: Såpeflak, grønnsåpe, voksfett, glyserin, polerleire, aromaoljer, vann.

Kan brukes på krom, nikkel, rustfritt, aluminium, sølv, gull, kobber, messing, tinn, emalje, glass, plastoverflater, lakkerte overflater, krystall, keramikk, poerselen, et cetera. Til bil, båt, campingvogn, bad, ski, skøyter, vinduer, kjøkkenvasken, og så videre.

Pris: 200 kroner for 450 ml.

Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


2clean universal: Rengjør, polerer og konserverer. Inneholder: Skittløsende bestanddeler av naturlige grunnstoffer. Såpeflak, grønnsåpe, voksfett, glyserin, polerleire, aromaoljer.

Kan brukes på krom, rustfritt, aluminium, sølv, gull, kobber, messing, tinn, emalje, glass, akryl, krystall, laminat, laminerte flater. For eksempel på plastmøbler, vinduer, peisovndør, oppvaskbenk, komfyr, stekepanner, kjeler, joggesko, gummistøvler med mer.

Pris: 249 kroner for 850 gram.

Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


SeaJet båtrens: Universal rense- og poleringsvoks. Garantert gift- og syrefri, fosfatfri og biologisk nedbrytbar. Inneholder: Kun naturlige grunnstoffer, vegetabilsk fett, grønnsåpe, glyserin, soda sitronolje, wienerkalk og polerleire.

Renser, rubber, polerer og beskytter samtidig. Til bil, båt, caravan og hjemmet. Ideell til plast, messing, kobber, krom, rustfritt, sølv og gull, mm. Super for komfyren, oppvaskbenken og plastmøblene. Brukes også til tekstiler som flekkfjerner.

Pris: 119 kroner for boks med 400 gram. Svamp i lokket.

Legg merke til at 2clean, Universal-Stein og SeaJet båtrens i hovedsak har de samme innholdsstoffene.

Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Hugos: Vaske/ rensemiddel. Gift- og syrefri. Inneholder: oleinfettsyre, amorf silika, natriumkarbonat, Stearin 424 pulver, bittermandelolje, vann.

Rengjøring, båtvask: Hugos er spesielt godt egnet til plastbåter. Til plastbåter og lister brukes Hugos direkte på en fuktig klut. Renser og etterlater en beskyttense vokshinne. Fliser, badekar, et cetera: Den grå hinne forsvinner lett. Kan brukes til vask av toaletter, vasker, et cetera. Metaller: Kan brukes til vask og rens av maskindeler, fjerning av rust og lignende fra spann og bokser, oppussing av messinglinjer, kokekar et cetera, og rensing av metaller overhodet.

Pris: 79 kroner for 750 gram.

De fleste av disse produktene kan kjøpes fra ulike nettbutikker, da tilkommer ekspedisjons- og forsendelsesgebyr. Noen, som 2clean universal og Universal-Stein, selges kun fra nettbutikk og fra stands på messer.

Hugos skiller seg ut

Tre av produktene ser like ut og fungerer på samme måte: De er et hardpakket såpestykke, også kalt "stein", og du må bruke en fuktig svamp som du stryker over steinen med til du har opparbeidet deg en myk såpemasse i svampen. Dette bruker du til å vaske med, og så skyller du av produktet til slutt, og tørker av med en tørr klut. Universal-Stein, 2clean og SeaJets båtrens fungerer på denne måten.

Hugos skiller seg fra de øvrige, i og med at dette er en tykk pasta som du tar på en fille og vasker med. Også her må du skylle godt av og tørke over.

Selv om Hugos er den som ser mest klissete ut i boksen, er det i praksis de tre andre produktene som det er mest søl med, da det har lett for å sige noe oppbløtt middel over kanten på boksene når vi jobber opp såpeskum. Det er likevel ikke verre enn at man tørker av boksen etter bruk. Såpesteinene skal også tørke etter bruk, før du setter på lokket.

Resultatet på plastmøbler

Vi har testet produktene på ganske sørgelige, hvite plastmøbler. For å virkelig se om det er noen forskjell, har vi tatt en liten pall som vi har delt i fire og skrubbet og vasket hvert hjørne med hvert sitt vaskemiddel.

Det vi først og fremst ser, er at alle produktene virker! Alle har en veldig god vaskeeffekt på den tidligere så sørgelige og skitne pallen, og alle etterlater plasten ganske så blank og skinnende.

Når det er sagt, så er det ett av produktene som ser ut til å vaske litt hvitere og gi en litt bedre glans enn de andre tre, og det er Hugos. Den delen av pallen som vi har vasket i Hugos ser litt renere ut, og er litt blankere enn pallens øvrige tre deler.

Dette er i alle fall etter hva vi kan se med det blotte øye.

De øvrige tre produktene ser ut til å ha nogenlunde samme effekt og gir samme resultat.

Til venstre bilde av pallen før vask, og til høyre hvordan pallen er blitt etter vask.  Foto: Kristin Sørdal
Til venstre bilde av pallen før vask, og til høyre hvordan pallen er blitt etter vask. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Resultatet på andre overflater

Vi har også testet noen av produktene på andre bruksområder i løpet av noen uker, som for eksempel til å vaske grillen, stålvasken og badet. Vi kan bekrefte at produktene fungerer veldig bra til alle disse tingene. Det eneste du må passe på, er å skylle godt av etter vask. Vi trodde vi hadde skylt grillen godt etter å ha vasket den, men hadde visst ikke kommet til skikkelig og fått skylt den ordentlig, med det resultat at det dannet seg striper med såpe nedover siden på grillen da såperestene etterhvert begynte å renne nedover.

Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Du skal også merke deg at de hardpakkede vaskemiddelstykkene er veldig drøye i bruk. Hugos er nok den minst drøye av de vaskemidlene vi nå har testet. Men så er den også langt rimeligere enn de andre.

Konklusjon

Alle tre virker bra, på mange overflater. Hugos gir det beste resultatet på plastmøblene, den gjør best rent og etterlater den mest skinnende overflaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer