Test av vindusvaskere

Hvem har den beste vindusvaskeren: Kärcher, Bosch eller Electrolux?

TEST AV VINDUSVASKERE: Den beste durer og går i nesten 2 timer, mens den med dårligst batterikapasitet kutter etter en liten halvtime. Foto: Kristin Sørdal
TEST AV VINDUSVASKERE: Den beste durer og går i nesten 2 timer, mens den med dårligst batterikapasitet kutter etter en liten halvtime. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av bøtte, såpe, nal, mikrofiber eller kanskje endog avispapir? Kanskje en vindusvasker er løsningen for deg.

Vi har testet tre vindusvaskere:

 • Bosch GlassVac
 • Kärcher WV2 Premium
 • Electrolux Well S7/ WS71-6AS

Her er de ganske like

I utgangspunktet er alle vindusvaskerne vi har testet ganske like: I bunn og grunn er det snakk om en liten håndholdt mini-støvsuger som altså suger vann fra vinduene dine.

Du sprayer på såpevann, vasker med en mikrofiberklut og suger så vannet av glasset med vindusvaskeren. Og vips, så er du ferdig.

HUSK: Vindusvaskeren vasker ikke egentlig vinduene dine; den suger kun vann fra vindusflaten, som en avansert nal. Så selve vaskingen må du uansett gjøre først, som før.

De tre vindusvaskerne vi har testet er ganske like på noen områder:

 • Alle kommer med en sprayflaske med et påmontert vaskerblad med mikrofiberhode.
 • Alle leveres med to bredder på viskerbladet.
 • Alle leveres med lader - for ja; du må lade vindusvaskeren før bruk.
 • Og alle har Li-ion-batterier.

Vindusvaskerne er som sagt små støvsugere, som er ment for å suge opp vann og væsker. Du kan dermed bruke dem både på vinduene, men også til å vaske andre glatte flater som for eksempel glassveggene i dusjen, den keramiske koketoppen (når den er kald!) - eller kanskje til å rydde opp i kaoset når 3-åringen har veltet hele vannkaraffelen over middagsbordet.

Vær oppmerksom på at vindusvaskerne ikke er beregnet til å suge opp andre ting enn vann/væsker - altså ikke støv, smuler eller matrester.

PRAKTISK: Du kan demontere både tank og nal fra vindusvaskerne fra Kärcher og Electrolux - og vaske dem i oppvaskmaskinen. Men det kan du ikke gjøre med Bosch' vindusvasker. Foto: Kristin Sørdal
PRAKTISK: Du kan demontere både tank og nal fra vindusvaskerne fra Kärcher og Electrolux - og vaske dem i oppvaskmaskinen. Men det kan du ikke gjøre med Bosch' vindusvasker. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Men for en forskjell i batteritid!

Vindusvaskerne drives av Li-ion-batterier, og må lades. Og her kommer vi til den største forskjellen på vindusvaskerne i testen:

 • Det er store forskjeller på brukstid: Kärcher går i kun 28 minutter før batteriet er tomt, mens Electrolux holder i nesten 2 timer.
 • Ladetida er tilsvarende ulik: Kärcher lader raskest, mens Electrolux har lengst ladetid (se detaljer i tabellen nedenfor).

Det er også forskjell på de praktiske løsningene: Det er for eksempel kjekt å kunne putte delene i oppvaskmaskinen. Det kan du med Kärcher og Electrolux-vaskeren, men ikke den fra Bosch.

Det er også forskjell på vekt: Har du mange vinduer å vaske, er det en fordel at vaskeren ikke veier så mye, da du kan bli ganske så sliten i skulder og armer.

Og det er forskjell på nalen: En bredere leppe på nalen gjør det lettere å få penere avslutninger i nedre kant av vinduene. Og her utmerker Bosch seg med den smidigste nalen.

Produkt Vekt (g) Ladetid Brukstid Viskerblad bredt/kort (cm) Støy (dB)
Kärcher WV25951t., 50min.28min.28/1778
Electrolux WS71-6AS7213t.1t.,56min.29/1774
Bosch GlassVac7152t., 15min.51min.26,5/1381

Husk: Det finnes også en del ekstrautstyr til vindusvaskerne, som forlengerskaft, ekstra batteri, oppbevaring/arbeidsbelte og mer. Sjekk om produktene har det ekstrautstyret du er ute etter før du bestemmer deg for hvilket produkt du vil kjøpe.

Electrolux Well S7/ WS71-6AS

ELECTROLUXVINDUSVASKER: Den har det drøyeste batteriet, men den er ganske stiv og tung å håndtere. Foto: Kristin Sørdal
ELECTROLUXVINDUSVASKER: Den har det drøyeste batteriet, men den er ganske stiv og tung å håndtere. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Pris: Fra 588 kroner

Wow, for en batteritid! Denne surrer og går i nesten 2 timer i strekk, uten å måtte lade. Men med den beste brukstida følger selvsagt også den lengste ladetida: Det tar tre timer å fullade batteriet.

Vi liker også sprayflaska som følger med: Den er den beste til å spre strålen uten søl - og det er praktisk at mikrofiberen skrår i kantene; da kommer du ekstra godt til i hjørnene.

Men den korte og stive gummileppa på nalen trekker ned, fordi det gjør at det er vanskelig å få dratt nalen helt ned mot bunnen av vinduet der det er en vinduskarm eller ned mot gulvet. Du må legge inn en horisontal stripe helt nederst.

Den stilleste vindusvaskeren i testen.

Konklusjon: Pluss for veldig god brukstid og god sprayflaske. Den gjør jobben ganske stripefritt, men sliter i nedkant av vinduene. Den kjennes klumpete og lite smidig i bruk, samt har testens stiveste gumminal.

Terningkast: 4

Kärcher WV2 Premium

KÄRCHER WV2: Vi ga den terningkast 5 i 2015, men nå virker det som om den har stått litt på stedet hvil siden - og er forbigått av andre med tanke på batterikapasitet. Foto: Kristin Sørdal
KÄRCHER WV2: Vi ga den terningkast 5 i 2015, men nå virker det som om den har stått litt på stedet hvil siden - og er forbigått av andre med tanke på batterikapasitet. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Pris: Fra 495 kroner

- Men i alle dager, Kärcher, skal batteritida virkelig være så begrenset? Etter våre målinger holden den kun koken i 28 minutter - og det er ganske mye mindre enn begge de to andre.

Dette er imidlertid den letteste vindusvaskeren i testen, og den er enkel å sette sammen og koble fra hverandre - og pluss for at delene kan vaskes i oppvaskmaskin.

Nalen er imidlertid hardere og stivere enn den hos Bosch, som vi kommer tilbake til nedenfor, men som med Electrolux sliter vi dermed med å komme godt nok til ned mot vinduskarmen - uten å legge inn en horisontal stripe nederst (og det får vi ikke helt til slik at det blir pent).

KOMMER IKKE HELT NED: Gummileppa på nalen er for kort - og for stiv. Så her stopper det. Foto: Kristin Sørdal
KOMMER IKKE HELT NED: Gummileppa på nalen er for kort - og for stiv. Så her stopper det. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Sprayflaska er veldig fin å betjene. Og vaskeresultatet er absolutt godkjent.

Husk: Dersom prisene på Bosch-vaskeren øker utover prisen i teksten nedenfor, bør du også vurdere Kärchers toppmodell, WV6 Plus, som har en veldig mye bedre gumminal enn WV2 Premium: Leppa på WV6 er i silikon, som gjør den mykere og dermed mye mer fleksibel. Den er i tillegg mye bredere - som også gjør den lettere å jobbe med. Og batteritida er bedre. Den koster 899 kroner, og vil kunne møte prestasjonene til Boschen bedre, om prisen er lik.

Konklusjon: Den letteste vindusvaskeren, som gir et godt vaskeresultat - men vi sliter med å få det pent ned mot gulv og bred vinduskarm. Pluss for at den er enkel å sette sammen og god sprayflaske - men batteritida er for dårlig sammenliknet med hva de andre vindusvaskerne i sammenlikningen greier.

Terningkast: 4

Bosch GlasVac

BOSCH VINDUSVASKER: Best i test denne gang, men også denne har forbedringspotensiale: Vi ønsker oss seperat tank som kan vaskes i oppvaskmaskin - og en bedre sprayflaske. Foto: Kristin Sørdal
BOSCH VINDUSVASKER: Best i test denne gang, men også denne har forbedringspotensiale: Vi ønsker oss seperat tank som kan vaskes i oppvaskmaskin - og en bedre sprayflaske. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Pris: Fra 635 kroner

Bosch-vaskeren er uten tvil den beste til å få dratt av vann nedover hele vinduet i ett strekk - selv ned mot vinduskarmen hvor det ellers kan være en utfordring uten å måtte legge inn et horisontalt drag.

Dette er takket være at enheten er litt kortere i «kroppen» og har en mykere gumminal - med en bredere og smidigere gummileppe - enn de to andre i testen.

SMIDIG OG BRED GUMMILEPPE: Du kommer godt til, også helt ned mot karmen. Foto: Kristin Sørdal
SMIDIG OG BRED GUMMILEPPE: Du kommer godt til, også helt ned mot karmen. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Batterikapasiteten er bra: Du kan vaske i 51 minutter før du må lade - og det burde holde for de fleste.

Og pluss for stropp som du kan feste rundt håndleddet for å sikre at du ikke mister vaskeren om du er oppe i høyden. Du kan faktisk også bære den i stroppen, uten at den søler når den henger opp ned.

Sprayflaska som følger med er den eneste som også har et lite hode om mini-mikrofiber for de helt små områdene - men uten at dette redder det faktum at sprayflaska er litt kranglete: Vi synes det er vanskelig å finne den riktige strålen (her kan du skru på sprayhodet til du finner ønsket stråle) og det er vanskelig å få festet mikrofiberen slik at den ikke står i veien for spraystrålen - med det resultat at det blir mye søl når strålen treffer mikrofiberen i stedet for vinduet …

Her er imidlertid vanntanken en fast enhet i vaskeren, og den kan ikke tas av og vaskes i oppvaskmaskin som hos de to andre vindusvaskerne i testen.

Konklusjon: God brukstid, er kortere i «kroppen» og har mykere smidigere nal enn de andre, slik at den er lettere å jobbe med. Vaskeresultatet er marginalt bedre enn for de to andre i testen. Trekk for plundrete sprayflaske og at du ikke vaske vannbeholderen i oppvaskmaskinen.

Terningkast: 5. «Best i test» under forutsetning av at prisene på denne og de øvrige vindusvaskerne er som beskrevet i teksten.

Slik har vi testet

Vi har testet alle vindusvaskerne i vanlig bruk, til vindus- og speilvask.

 • Vi har vasket mange vinduer med alle tre vindusvaskerne, for å se om det er noen forskjell på sluttresultatet.
 • Vi har vurdert hele settet, inkludert sprayflasker og selve vindusvaskeren - og de praktiske løsningene.
 • Vi har målt ladetid og driftstid to ganger for alle enhetene.
 • Vi har målt støy under like forutsetninger, med fokus på å fange opp forskjellene i støynivå. Støymålingene tilfredsstiller dermed ikke profesjonelle støytester.
 • Vurderingene i denne testen er under forutsetning av at prisene på produktene er som beskrevet i teksten, som altså er 495 kroner for Kärcher-vaskeren, 635 kroner for Bosch-en og 588 kroner for Electrolux-en. Ved økte priser vil det være aktuelt å sammenlikne med Kärchers toppmodell, VW6 Plus, til 899 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer