Drikkeflasker for barn

Test avslører: Drikkeflasker for barn lekker kjemikalier

Mange drikkeflasker til barn lekker helseskadelige stoffer til drikken. Kun to av elleve testede drikkeflasker er gode nok, ifølge testen.

LEKKER KJEMIKALIER: Denne Hello Kitty-drikkeflasken for barn lekker lekker giftstoffer som ftalater, bisfenol A, flammehemmere og bly, og er verstingen av de elleve flaskene som er testet. Foto: Forbrukerrådet
LEKKER KJEMIKALIER: Denne Hello Kitty-drikkeflasken for barn lekker lekker giftstoffer som ftalater, bisfenol A, flammehemmere og bly, og er verstingen av de elleve flaskene som er testet. Foto: Forbrukerrådet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Artikkelen er oppdatert 23. august kl. 12.02)

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har testet drikkeflasker for barn og unge for helseskadelige stoffer, på oppdrag fra Forbrukerrådet.

Testen avslører at flere lekker ftalater, bisfenol A, bly og en rekke andre helseskadelige stoffer - om enn i små mengder, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Det er beklagelig at Hello Kitty-drikkeflaska fra Sanrio, som blant annet selges av Toys R Us, lekker giftstoffer som ftalater, bisfenol A, flammehemmere og bly. Selv om nivåene er lave, hadde vi håpet at produkter rettet mot barn kom bedre ut. Vi liker dårlig at flaska på jumboplass kommer fra en produsent som produserer en rekke flasker med motiv for barn, sier Forbrukerrådets fagdirektør, Gunstein Instefjord.

- Vi er ikke bekymret

- Verdiene funnet i drikkeflaska vekker ikke bekymring hos oss, uttaler Line Camilla Westrup Rasch, kommunikasjonskonsulent i Top-Toy AS, til Dinside.

- Verdiene som er funnet er fullt lovlige etter EUs produktsikkerhetsregler. I plastprodukter til fødevarer er det en rekke grenseverdier. Verdiene som er funnet i drikkeflaska er veldig langt fra disse, sier hun videre.

Rasch henviser videre til følgende funn og grenseverdier:

- Eksempelvis er den totale avgivelse på 6,2 mikrogram per liter. Det svarer til 6,2 milliarddeler eller 0,00000062 %. Til sammenlikning er EUs grenseverdi på 60 milligram per liter, det vil si ti tusen ganger høyere enn verdien målt i Hello Kitty drikkeflaska.

- Utslippet av Dibutyl ftalat er ifølge rapporten målt til 1100 nanogram per liter. Det svarer til 0,00000011 %. EUs grenseverdi er 0,3 milligram per liter, det vil si 273 ganger høyere enn verdien målt i Hello Kitty drikkeflaska.

- Avgivelsen av bly er ifølge rapporten målt til 143 nanogram per liter, svarende til 0,0000000143 %. Norsk grenseverdi er 0,1 milligram per liter, det vil si 699 ganger høyere enn verdien i Hello Kitty drikkeflaska.

- Hello Kitty drikkeflaska er dessuten en gammel vare, som stort sett er utsolgt i våre butikker, og som vi ikke har bestilt flere eksemplarer av, sier Rasch videre.

Total eksponering avgjørende

Testen er utført som en analyse av hvor mye ulike skadelige stoffer som lekker ut i væsken i flaskene.

Det er gjort flere funn av stoffer som er forbudt eller begrenset bruksmessig gjennom gjeldende lovverk, men ifølge Forbrukerrådet ligger nivåene i alle tilfeller langt under gjeldende grenseverdier.

Derfor er det ikke hver enkelt drikkeflaske som gir grunn til bekymring alene, ifølge Forbrukerrådet, men at den sammen med andre produkter kan bidra til en total eksponering av kjemikalier som kan medføre helsefare.

Best i test: Ikea-flaske og Sistema

De poengterer også at det ifølge testen klart går an å produsere drikkeflasker uten problematiske kjemikalier:

Ikea-flaske blant de beste. Foto: Forbrukerrådet
Ikea-flaske blant de beste. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

- Vår test viser at det fint går an å lage plastflasker så godt som uten problematiske stoffer.«Behållare» fra Ikea og «Sistema square» fra Coop Obs, som kommer godt ut i testen, lekker færre skadelige stoffer og i langt mindre mengder enn de andre flaskene. Det viser at det er mulig å produsere plastflasker som i praksis ikke lekker uønskede kjemikalier.

Her er testresultatene:

Grønt smilefjes:

Behållare vannflaske fra Ikea, kr 35,-

Sistema square drikkeflaske fra Coop Obs, kr 65,40,-

Gult smilefjes:

Aqua drikkeflaske fra Nille, kr 49,90,-

Drikkeflaske Rosti pop-up fra Jernia, kr 159,-

Casall Waterbottle fra XXL, kr 19,-

Vannflaske sport fra Clas Ohlson, kr 29,90,-

Nike Sport water bottle perfect pink fra G-sport, kr 99,-

Termoflaske fra Biltema, kr 32,90,-

Drikkeflaske med sugehette 600 ml fra Europris, kr 49,90,-

Vannflaske fra Rusta kr 14,90,-

Ikke godkjent/rødt fjes:

Sanrio Hello Kitty drikkeflaske fra Toys R Us, kr 59,90,-

Plastprodukter kan potensielt inneholde tusenvis av ulike kjemiske forbindelser. Ingen av de testede flaskene lekker kjemikalier på et nivå der produktet alene medfører betydelig helserisiko. I lys av dette er grensen for å gi grønt smilefjes satt til at «total mengde organisk stoff mindre enn 0,2 mikrogram/l».

Du kan se mer detaljer om testresultatene hos Forbrukerrådet.

Om testen

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har testet flaskene på oppdrag fra Forbrukerrådet med tanke på utlekking av helse- og miljøskadelige stoffer. Utlekkingen er målt med utgangspunkt i standard testmetoder for dette formålet. Dette innebærer at flaskene etter å ha blitt vasket innvendig er fylt med vann i 24 timer ved 40 grader Celsius før mengden utlekket stoff måles i flaskevannet.

Alle de organiske stoffene flaskene er testet for, er forbundet med helse og miljøfare. Noen er enda farligere enn andre, men det er ingen som er uproblematiske, selv om noen er tillatt å bruke i påvente av at det legges frem mer sikker dokumentasjon på toksikologiske egenskaper. Regulerte stoffer kan ses på som en slags verstingliste blant stoffer som allerede er ille. Det foreligger dokumentasjon som tydelig viser hvor stor helsefaren er, og gjennom politisk beslutninger, som gjerne tar flere år, er det besluttet å begrense eller forby stoffet.

(Kilede: Forbrukerrådet)

Les også vår test av drikkeflasker her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer