Test avslører hva kaffefilter gjør med kaffen din

- Styr unna brune kaffefilter.

GOD KAFFE? Test avslører at brune kaffefilter setter mer bismak på kaffen enn hvite/blekede kaffefilter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
GOD KAFFE? Test avslører at brune kaffefilter setter mer bismak på kaffen enn hvite/blekede kaffefilter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Dinside skrev om de beste kaffetrakterne i en fersk test av kaffetraktere nylig. Blant vinnerne som altså lager den beste kaffen, finner du kjente merkenavn som både Braun, Electrolux og Siemens.

Men selv om kaffetrakteren din i utgangspunktet skal lage god kaffe, og du er flink til å styre unna tabbene som faktisk kan ødelegge en i utgangspunktet god kopp kaffe, er det faktisk også en annen nødvendighet som viser seg å kunne forkludre kaffesmaken:

I en fersk test av kaffefilter som brukes i kaffetraktere, avsløres store forskjeller - og forskjeller som setter bismak på kaffen din.

Test av kaffefilter: Bleket er best

Det er svenske Testfakta som har testet ulike kaffefilter som du får kjøpt i svenske butikker.

De har testet i alt åtte ulike filter, og en del av dem selges også i norske butikker. Mest kjent er kanskje produktene fra Melitta, som selges i de fleste dagligvarebutikker.

Testfakta har testet to ulike filter fra Melitta; Original og Gourmet Intense. I tillegg har de testet kaffefilter fra Coop, Moccamaster, Eldorado, Ica, Bellarom og Cores.

Cores er eneste filter i testen av typen «gjenbruksfilter» eller «permanentfilter» - som du altså kan vaske. For øvrig er det en blanding bleket og ubleket filter.

Testfakta konkluderer med at alle filtrene unntatt det fra Coop, avgir en tydelig bismak - og at brune (ublekede) filter avgir mer bismak enn de som er bleket.

Coop og Melitta Original er de som ifølge Testfakta brygger den beste kaffen. Det er også interessant å se at originalfilteret til Melitta skårer høyere enn gourmet-filteret.

Du kan lese hele testen hos Testfakta.se

- Samsvarer med tidligere tester

Dinside har tidligere erfart at brune kaffefilter gir bitter kaffe - og at du faktisk bør vaske kaffefilteret før du trykker i gang kaffebryggeren.

Bjørn Grydeland i Norsk Kaffeinformasjon, som er opplysningskontoret for kaffe og den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter i Norge, sier til Dinside at det ikke er foretatt tilsvarende tester i Norge.

- Dette er en interessant test og gir egentlig de svarene man kan forvente, sier Grydeland til Dinside.

- At det er forskjeller på de blekede og ublekede samsvarer med alle de testene vi har gjort tidligere. De brune filtrene setter helt klart en merkbar usmak, sier han videre.

Tiden kan også sette smak

Han forklarer også at tiden som kaffen bruker på å renne gjennom filteret, altså hvor lett det er for kaffen å renne gjennom, kan påvirke kaffesmaken:

- Det kan også være ulik tid på gjennomstrømningen av vannet. Altså at papiret i filteret påvirker kontakttida med kaffe. Vi gjort undersøkelser som viser at det faktisk kan være opptil 30 sekunders forskjell i tid på de ulike papirene, sier Grydeland videre.

Det eneste permanente filteret i testen kommer dårligst ut, med mest bismak, av alle filtrene i testen. Dette på tross av at det ifølge Testfakta ble vasket grundig og mange ganger før testen.

- Permanentfiltre kan være vanskelige å rengjøre slik at fettstoffer fra kaffen henger igjen. Dette kan gi en harsk bismak til kaffen, kommenterer Grydeland.

Han vil ikke gi noen anbefaling til hvilket filter man bør kjøpe, men kommenterer at det er noen filtre man ikke bør kjøpe:

- I og med at vi ikke har gjennomført noen nyere tester på dette, kan vi ikke gi noen anbefalinger ut over det å styre unna permanentfilter og brune filter, sier Grydeland til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer